A hasfájás 8 fajtája, amivel azonnal orvoshoz kell fordulnod

2020.január.31.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Veled is előfordult már, hogy kellemetlen, szúrós vagy égető gyomorfájdalmat éreztél, aminek nem tudtad a pontos okát? A gyomorpanaszokat minden esetben komolyan kell venni, többek közt azért is, mert olyan sokrétűek lehetnek, hogy bizonyos esetekben még az orvosok sem biztosak benne, mi okozza a gondot, és alapos kivizsgálásra van szükség a megszűntetéséhez. Bár a tünetek szerencsésebb esetben néhány nap alatt elmúlnak, vannak olyan esetek, amikor mindenképpen orvoshoz kell fordulnod.

A hasfájás 8 fajtája, amivel azonnal orvoshoz kell fordulnod
Fotó: Getty Images

1. Erős fájdalom véres hasmenéssel

Ha ez a két tünet együtt a semmiből jelentkezik, akkor nagy valószínűleg valamilyen étkezés utáni bakteriális megbetegedésről, például szalmonelláról van szó, és gyakran lázzal is járhat. Különösen valószínűek az ilyen megbetegedések akkor, ha a környezetedben egyszerre többek is ilyen panaszokat tapasztalnak. A panaszok sok esetben néhány nap alatt elmúlnak, de a folyamat roppant kellemetlen. Ha a fájdalom és a véres hasmenés rendszeres és intenzív, akkor már egészen más a helyzet. Leginkább valamilyen gyulladásos bélbetegség valószínű, ami a mindennapjaidat nemcsak megnehezítheti, de hosszú távú egészségügyi károkat is okozhat, ha nem veszed elég komolyan. A véres széklet rövid – és tartós felbukkanása sem játék, ezért mielőbb fordulj vele orvoshoz!

2. Gyorsan feltörő, erősödő fájdalom és hányás

Ha valami rosszat eszel, bizony ezek a panaszok is jelentkezhetnek. Ilyenkor a tested olyan folyamatot visz véghez, mintha ördögöt akarna űzni a szervezetedből. Alap esetben két gyanú merülhet fel: ételmérgezés vagy gyomorinfluenza. A kettőt nehéz megkülönböztetni, de az egyik legjellemzőbb eltérő tünet, hogy az ételmérgezés ilyen tünetek mellett is járhat pluszban véres széklettel. Ha folyamatosan hánysz és semmilyen folyadék nem marad meg, akkor azonnal fordulj orvoshoz!

Fotó: giphy

3. Több mint egy napos, hátba kisugárzó fájdalom

Ne feledd, a fájdalom időtartama nem minden esetben elég ahhoz, hogy eldöntsd róla, komolyan kell-e venni vagy sem. Ha már több mint egy napig fáj a gyomrod, de semmilyen mérgezéses vagy fertőzéses tüneted nincs, és a tested más részére, például a hátadba is kisugárzik, akkor érdemes vele orvoshoz fordulnod. Nem biztos, hogy kimondottan gyomorpanasz okozza a problémádat, lehet szó akár epepanaszokról vagy a hasnyálmirigy megbetegedéséről is – a lényeg, hogy foglalkozz a panasz okának felderítésével.

4. Hirtelen felmerülő, jobb alhasi fájdalom

Ez a panasz klasszikus tünete lehet az ízületi gyulladásnak. A fájdalom általában fokozatosan erősödik, és néhány óra elteltével akár késszúráshoz hasonlító gyötrelmeket is képes okozni. A mozgás, a mély lélegzetvétel, a köhögés és a tüsszentés is felerősítheti a kellemetlen érzést. Tünet lehet a láz, az émelygés, a hányás, a hasmenés és az alhasi duzzanat is. Ha ilyen tüneteid vannak, egy percet sem szabad késlekedni, azonnal orvoshoz kell fordulnod!

Fotó: giphy

5. Oldalsó vagy a hát alsó részén jelentkező fájdalom, fájó vizeletürítés

Ezek a tüneteket leggyakrabban a vesekő váltja ki, ami egy kavicsos anyag, akár mindkét vesében képződhet, és nagy mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz. A vesekő több alakban és méretben is kialakulhat, és általában akkor okoz gyorsan jelentkező, élesen szúró fájdalmat és fájó vizeletürítést, amikor elmozdul a képződése helyéről. A fájdalom olyan erős lehet, hogy émelygést, hányást és hidegrázást is okozhat, a vizelet színe pedig elváltozhat. Ha ezek a panaszok nálad is jelentkeznek, tekintettel a hatalmas fájdalomra, nem is kérdéses, hogy azonnali orvosi ellátásra van szükség.

6. Erős alhasi görcsök, amik székletürítés után enyhülnek

Ez a tünet sok esetben irritábilis bélszindrómára (IBS) utalnak. Ez a rendellenesség akkor alakul ki, ha az agy és a bélrendszer együttműködése nem kiegyensúlyozott. Az IBS miatt a bélrendszer érzékenyebbé válhat, és megváltoztathatja a belek izmainak összehúzódását. Ha ez a jelenség megvalósul, tartós gyomorfájdalommal, puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel is járhat. IBS esetén a görcsök általában az alhasnál jelentkeznek, és jellemzően székletürítés után enyhülnek. Mivel ez egy krónikus, komolyan kezelendő rendellenesség, mielőbbi orvosi kivizsgálásra szorul.

Fotó: giphy

7. Intenzív, általában menstruáció idején jelentkező fájdalom, ami az évek során erősödik

Bár hihetetlenül irritálóak, a menstruációs görcsök alapvetően normálisak. Ha azonban szokatlanul erős és rendszertelen görcseid is vannak, azt mindenképpen ki kell vizsgáltatni. Érdemes elgondolkoznod azon is, hogy az évek során bármilyen más behatásában nem változott-e meg a görcsök felbukkanása, mert ha igen, és rosszabbodtak, azt komolyan kell venned. Vannak nehezen felismerhető nőgyógyászati betegségek is, mint például az endometriózis, aminek diagnosztizálásához minden apró tünet észben tartása fontos. Ha különösebb zavaró tüneteid nincsenek is, akkor is meglapulhat valamilyen betegség a felszín alatt, ezért fontos, hogy rendszeresen vegyél részt nőgyógyászati szűrővizsgálatokon.

8. Hirtelen, éles fájdalom a medence, majd az alhas tájékán

Ez a fajta fájdalom esetenként petefészekcisztára utalhat, ami gyakran önmagától is felszívódik, de olykor komoly gondokat is okozhat. Ha egy petefészekciszta megrepedezik, éles fájdalmat okozhat, ami a medence tájékán jelentkezik, majd az alhas tájékán rövid idő elteltével enyhülni kezd. A probléma önmagától történő megszűnése azonban sajnos sosem garantált, ezért tartós kellemetlen érzés esetén érdemes felkeresned a rendszeres szűrővizsgálatokon kívül is a nőgyógyászodat.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Meghan Markle és Harry herceg váratlan bejelentést tettek

Meghan Markle és Harry herceg váratlan bejelentést tettek

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője