Egy kapcsolat 5 szakasza, amin minden pár keresztülmegy

2022.augusztus.17.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egy kapcsolat nem feltétlenül akkor éli a legegészségesebb szakaszát, amikor legnagyobb a szerelem, és a legmélyebb időszak sem jelenti azt, hogy már nem várhat több öröm egy párra. A párkapcsolatok dinamikája elképesztően izgalmas, és ha türelmesek vagytok, és persze nem spóroljátok meg a munkát sem, határ a csillagos ég, ami a kapcsolatok ötödik szakasza.

Egy kapcsolat 5 szakasza, amin minden pár keresztülmegy
Fotó: Rexfeatures

Ugye te is érezted már úgy, hogy egy párkapcsolat egészen a megismerkedéstől kezdve felfelé ível, aztán lesznek kisebb fennakadások, néha nagyobb problémák és válsághelyzet, de végül igenis teljes lesz a boldogság? Ez egy megszokott narratíva, amit szinte minden romantikus filmben felfedezhetsz, de a való életben is vannak olyan állandó pontok, amit felfedezhetsz - akár a saját kapcsolatodon, akár a körülötted lévőkén.

1. Egymásra találás

A párkapcsolat első szakaszában a felek egymásba szeretnek. A kezdeti szakaszban a pár rengeteg időt és energiát fektet egymásra, telhetetlenül arra vágynak, hogy minden szabadidejüket együtt töltsék. Úgy érzik, senki és semmi nem szabhat nekik határokat, és bármit is csinálnak együtt, végtelen a lelkesedésük. Ezek az érzelmek gyakran háttérbe szorítják a racionális gondolkodást. Tombol a dopamin, az oxitocin és az endorfinok. A pár tagjai szinte soha nem veszekednek, és erősen függenek egymástól. Ha te is ebben a szakaszban vagy, élvezd ki a sok randit és a pozitív élményeket, de alaposan gondold át, hogy valóban el tudod-e képzeli vele, hogy boldog, közös jövőtök legyen. Nagy döntéseket ebben a szakaszban még semmiképp ne hozz meg, hiszen az erős fellángolás bizonyos esetekben el is vakíthat. Hagyj időt arra, hogy valóban megismerjétek egymást.

2. Kételkedés

A kapcsolat második szakasza a kételkedés, amelyben már feltűnnek az egymás közti különbségek a pár tagjainak. Rájönnek, hogy azok a tulajdonságok, amikért elsőre lelkesedtek, talán nem is olyan biztatóak egymásra nézve. A szeretet érzése mellé társul egyfajta frusztráció is, amikor feltűnik, hogy egyik fél sem olyan tökéletes, mint ahogyan az első ránézésre tűnt. A csalódottság érzése stresszt okoz, és úgy érezhetik magukat a felek, hogy mindenáron meg kell védeniük a saját álláspontjukat. Ebben a szakaszban teret kell adni a konfliktuskezelési készségeknek. Szembe kell nézni a problémákkal, és gondoskodóan, tiszteletteljesen kell megoldani azokat. Ne feledd, az ellentétek nem azt jelentik, hogy nem működőképes a kapcsolat, egyszerűen csak el kell fogadni az egészséges nézeteltéréseket, amiben a legtöbbet a másik szeretetnyelvének megértése segíthet.

5 lépcsőfokból áll az igaz szerelem, de sokan már a 3. után elbuknak

5 lépcsőfokból áll az igaz szerelem, de sokan már a 3. után elbuknak

3. Kiábrándulás

A kapcsolat harmadik szakasza a kiábrándulás. Ez a szerelmek téli szezonja, amikor sok pár úgy érezheti, hogy a szakítás szélén állnak. Ezen a ponton a pár ellentétei maximálisan a felszínre kerülnek. Az eddig szőnyeg alá söpört gondok most nyilvánvalóvá válnak, és éles szóváltásoktól a csendes eltávolodásig szinte bármi megtörténhet. Az egykori szenvedélyes szerelem gyakran csak távoli emléknek tűnik. Ennek ellenére sok pár megoldandó feladatként tekint erre a szakaszra, és nem kérdőjelezik meg az egymás iránti elköteleződésüket. Nem azt gondolják, hogy el kell válni az útjaiknak, csupán azt, hogy más irányt kell venniük. Próbáld meg a negatív érzéseidet ilyenkor párhuzamba állítani pozitívokkal, és koncentrálj a kapcsolatotokban lévő értékek megerősítésére.

4. Döntés

A kapcsolat negyedik szakasza a döntés. Ebben a stádiumban komolyan elgondolkodnak a felek azon, hogy eltávolodjanak-e még jobban egymástól, és ha esetleg szakítanak, milyen lehetőségek állnak előttük. Ebben a szakaszban dől el, hogy szakítás, megerősödés vagy stagnálás vár a felekre az elkövetkezendő időszakban. A párok ebben a szakaszban gyakran azt érzik, hogy ki akarnak lépni a kapcsolatból, de ha képesek megbeszélni a nézeteltéréseiket és egyezségre jutni, minden korábbi neheztelés és az elidegenedés érzési is köddé válhat. Ilyenkor tanulnak a felek a legtöbbet arról, hogy a jövőben hogyan kíméljék meg magukat a komoly veszekedésektől és küszködésektől.

3 nagy szerelem van az életben

3 nagy szerelem van az életben

5. Őszinte szerelem

A kapcsolat ötödik szakasza az őszinte szerelem, amikor a kapcsolat a legegészségesebb és leginkább motiváló a felek számára. Teljesen kiegyensúlyozott a kapcsolat, és a pár készen áll arra, hogy komolyabb lépéseket tegyen meg együtt. Felismerik, hogy nem lehetnek egyformák, és külön-külön sem tökéletesek, de ettől még fantasztikusan erős szövetség lehet köztük. Ebben a szakaszban is szükség van a kemény munkára, de a felek már tudják, hogy egymást segíteni, nem pedig hátráltatni akarják. Jól érzik magukat együtt, és vannak pillanatok, amikor újra egymásba szeretnek. Erősödik a felekben a nagylelkűség, a humor, a rugalmasság és a tisztelet. Ez a szakasz mindaddig – akár egy egész életen át – tart, amíg a felek közös célokat tűznek ki és boldogan építik a jövőjüket, de mindenközben egymásnak is teret adnak, hogy az egyéniségüket se veszítsék el. Tudják, hogy új kihívásokkal is szembe kell majd nézniük, de felkészültek, és mindennel megbirkóznak, miközben folyamatosan élezik a közös utazásukat.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Bak ne változzon a párja miatt, a Nyilast átverik - április 25.

Napi horoszkóp: A Bak ne változzon a párja miatt, a Nyilast átverik - április 25.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője