Betegesen rettegsz a szüléstől? Lehet, hogy tokofóbiában szenvedsz

2018.november.10.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha valaki várandós, természetes, hogy aggódik a szülés miatt. Sok horrortörténet is terjeng szerte a világban, elrémisztően írják le az érzett fájdalmat és az epidurális érzéstelenítést sem véletlenül találták fel. Vannak azonban olyanok, akiket már a teherbeesés gondolata is rettegéssel tölt el, a szüléstől pedig egyenesen iszonyodnak. Ez pedig komoly betegség, amelynek neve is van: tokofóbia.

A tokofóbia jellemzői
Általánosságban elmondható, hogy az orvosok nehezen észlelik a tokofóbia kialakulását, hiszen nincsenek kiképezve az azonosítására. Szerencsére manapság már nagyobb figyelmet fordítanak a perinatális mentális egészségproblémákra, beleértve a szorongást és a depressziót is. Teljesen normális és nagyon gyakori, hogy a nők idegesek, ha a szülésre gondolnak. Azonban önmagában a félelem nem jelent tokofóbiát.

Tünetei és hatásai
Hogy mi különbözteti meg a tipikus szülési félelmet attól, amikor a terhességi félelem már a normális életvitelt is akadályozza? Néhány nőt a családtervezésben belső félelem akadályoz. Mások sokáig tologatják vagy a végsőkig megakadályozzák, hogy terhesek legyenek. Ami már a fóbiára utal, ha az állapotos nő megpróbálja kikerülni a kötelező vizsgálatokat, ezzel veszélyeztetve magzata egészségét. Gyanakvásra adhat még okot a gyakori alvászavar vagy az otthoni teendők elhanyagolása is.

Két típusa létezik a tokofóbiának: az elsődleges tokofóbiát kiválthatja, ha valaki tanúja volt egy szülésnek, ő maga azonban még soha nem szült. Az elsődleges tokofóbia ritkább kiváltója lehet korábbi szexuális zaklatás traumája vagy a szorongásos zavarok. A másodlagos tokofóbia akkor jön létre, ha egy traumatikus élményen megy keresztül a nő szülése alatt, bár ezt gyakran poszttraumás stresszként azonosítják.

Kezelése
Ha a tokofóbia tüneteit észlelnéd magadon vagy egy környezetedben lévőn, azonnal szakemberhez kell fordulni. Mint minden fóbia kezelésénél, a tokofóbiánál sem az a megoldás, ha elhitetik a pácienssel, hogy biztosan minden rendben lesz. El kell fogadtatni a szüléssel járó kockázatokat. A terapeuta ezek után arra ösztönözheti a pácienst, hogy valóban vegye fel a harcot a félelemmel szemben. Ilyenkor a tokofóbiában szenvedő videókat tekint meg a szülésről, más nőkkel beszélget arról, hogy az ő szülésük hogyan zajlott, vagy meg kell írniuk a saját gondolataikat arról, hogyan várják a szülés idejének elérkezését. Akkor beszélhetünk pszichológiában vett áttörésről, amikor a betegben tudatosul, hogy nem várnak rá olyan rossz történések, amiket elképzelt.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

4 lépés a változástól való félelem legyőzéséhez, hogy merj szakmát váltani – a Jooble állásportál tippjei

4 lépés a változástól való félelem legyőzéséhez, hogy merj szakmát váltani – a Jooble állásportál tippjei

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője