A divatvilágban is kegyetlen módon diszkriminálják a mai napig a fekete modelleket

2020.június.16.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Iman, Naomi Campbell, Tyra Banks és még sorolhatnánk. Szinte nincsen olyan afroamerikai szupermodell, akiknek karrierje ne sínylette volna meg az etnikai diszkrimináció.

Naomi Campbell, Adut Akech
Naomi Campbell, Adut Akech
Fotó: Getty Images

Ha azt mondjuk, hogy a modellvilágban jelen lévő fekete modelljelöltek már alapból hátrányból indulnak, nagy valószínűséggel nem árulunk egy nagy meglepetést: így volt ez a 60-as évek végén, az első afroamerikai szupermodellként számontartott Donyela Luna megjelenésekor, a 90-es években a nagy szupermodell-generáció felvirágzásának idején, végül a 2000-es évek elején Tyra Banks karrierjének csúcsán is.

A GLAMOUR magazin címlapján szerepelt először fekete nő Amerikában

A GLAMOUR magazin címlapján szerepelt először fekete nő Amerikában



A modellvilágban jelen lévő faji megkülönböztetés viszont akkor sem és azóta sem zárult le - legalábbis ezt bizonyítják az egyre többen, egyre nagyobb tömegeknek megszólaló szupermodellek beszámolói, akik már nem félnek a diszkrimináció ellen felemelni a hangjukat. A világ pedig hallja őket, ráadásul nem is akárhogyan!

Donyela Luna szupermodell

Az afroamerikai szupermodellek felemelkedése

Az aktuális események figyelembevétele után aligha lesz rendkívüli az, ha azt mondjuk: a 60-es években csodaszámra ment az, ha valaki fekete bőrszínnel modellkarriert csinálhatott. A világ legelső afroamerikai szupermodelljének, Donyela Lunának viszont sikerült - igaz, nem volt valami fényes élete. Bántalmazó és agresszív családba született a világ akkori egyik legveszélyesebb városába, Detroitba, ahol mindennaposak voltak a gyilkosságok és a drogügyletek - később, modellkarrierje csúcsán ő is drogfüggő lett, kiszámíthatatlansága, érzelmileg labilis személyisége és borderline szindrómája miatt pedig egyre inkább elpártoltak tőle az ügynökei. 33 évesen halt meg drogtúladagolásban - de borzalmas tragédiákkal teli élete ellenére így is sikerült valami felejthetetlenül nagy dolgot tennie: elérte, hogy a fekete bőrű kislányok is modellkarrierről tudjanak álmodozni.

Beverly Johnson első Vogue címlapja

Így volt ezzel Donyela utódja, Beverly Johnson is, akinek az egyik első munkája egy többoldalas divatanyag volt az amerikai GLAMOUR magazinban, pár évvel később, 1974-ben pedig ő lehetett az első afroamerikai topmodell, aki az amerikai Vogue címlapján pózolhatott. Karrierje során több, mint 500 kampányt és címlapot fotóztak vele, a 80-as évek végére pedig elérte, hogy kivétel nélkül minden nagy amerikai dizájner legalább egy fekete bőrű modellt alkalmazzon.

Beverly Johnson a GLAMOUR magazin címlapján

Csokoládéba mártott fehér modellek

Ekkor robbant be a szomáliai gyökerekkel rendelkező Iman is, akit először át sem akartak engedni az amerikai határon, egy évvel később viszont már a Vogue magazinnak pózolt. Yves Saint Laurent és Gianni Versace első számú múzsája 1976-ban nagy botrányt robbantott azzal, mikor az Essence magazin főszerkesztője, Marcia Gillespie nem fekete bőrű modellként, hanem "csokoládéval leöntött, fehér bőrű manökenként" definiálta őt, később a 80-as évek közepén pedig borította az egész bilit: Iman ugyanis nyilvánosságra hozta éves bérezését, melyből tisztán látni lehetett, hogy mélységesen alul van fizetve a fehér bőrű modellekhez képest.

Iman az Essende magazin címlapján 2019-ben

Szerencsére több tervező (Calvin Klein, Donna Karan és Halston) kiállt mellette - az ügy viszont addig fajult, míg 1988-ban Yves Saint Laurent-nak szabályosan meg kellett zsarolnia a divatlapokat, hogy addig nem reklámoztat bennük, amíg azok nem tesznek több afroamerikai modellt a címlapra.

Ugyanebben az évben Naomi Campbell lett az első fekete topmodell a francia Vogue augusztusi és az amerikai Vogue legnagyobb elismeréssel bíró, szeptemberi lapszámának kiadásának címlapján. Nyugodtan állíthatjuk tehát, hogy Naomi világhírű karrierjének beindulását csakis Yves Saint Laurent lobbizásának köszönheti - a topmodell pedig ezzel maximálisan tisztában van.

Ha Naomi nem kell, mi sem dolgozunk

Mindezek ellenére, sajnos még maga Saint Laurent segítségével sem szűnt meg a divatvilág rasszizmusa: Naominak ugyanis egészen megdöbbentő módon, még a 90-es évek közepén is rendszeresen meg kellett küzdenie a bőrszínét illető diszkriminációval - sokan ugyanis egyáltalán nem akarták sötét bőrű modellel reklámozni a ruháikat.

A Dolce & Gabbana például köztudottan nem akarta alkalmazni a kampányaiba, amelyből hatalmas botrány keveredett: Naomi szupermodell barátnői, Christy Turlington és Linda Evangelista például karrierjüket kockáztatva kijelentették, hogy egy olyan márkával sem hajlandók dolgozni a jövőben, akik faji okokból kifolyólag nem foglalkoztatnak fekete bőrű modelleket.

Filmek, amelyekkel edukálhatod magad a rasszizmusról és annak megfékezéséről

Filmek, amelyekkel edukálhatod magad a rasszizmusról és annak megfékezéséről



Ezek után persze (többé-kevésbé) minden márka beadta a derekát, de Naomit (Imanhoz és Beverly Johnsonhoz hasonlóan) a fehér bőrű modelltársaihoz képest így is gyalázatosan alulfizették - többek között ezért lehetséges, hogy Naomi kortársai (például Cindy Crawford vagy Claudia Schiffer) a mai napig jelentősen nagyobb vagyonnal rendelkeznek, mint ő.

A rasszizmus persze ezek után is jelen volt, sőt, a mai napig jelen van Naomi karrierjében: egy új, meg nem nevezett kampányát például sok országban csak azért nem engedik publikálni, mert fekete a bőrszíne. Minő meglepetés, sajnos pont ezért lehetséges az is, hogy a világ egyik legsikeresebb szupermodellje csak tavaly, 49 éves korában kapta meg élete első beauty kampányát, a NARS Cosmetics jóvoltából - miközben 16-18 éves, fehér bőrű tinimodellek már javában szépségnagyköveteknek hívják magukat. Pedig 2020-at írunk és a világ egyik legnagyobb szupermodelljéről, Naomi Campbellről beszélünk. Ha vele megtehetik (és megtehették) ezt, akkor másokkal is meg fogják. Akkor, hogy is van ez?

´A csípőnek igenis kisebbnek kell lennie 90 centinél´- nyilatkozta a népszerű modell Ashley Graham kapcsán

´A csípőnek igenis kisebbnek kell lennie 90 centinél´- nyilatkozta a népszerű modell Ashley Graham kapcsán



A sötét bőr nem trendi

Sajnos nemcsak Naomi tapasztalt diszkriminációt a modellvilágban: egy interjúban Tyra Banks, a Victoria's Secret első afroamerikai angyala, a Topmodell leszek! című tehetségkutató műsorvezetője, azt nyilatkozta, hogy már rég keresett modell volt, mikor még mindig saját magának kellett megcsinálnia egy-egy fotózásra a sminkjét, mert a sminkmesterek egyszerűen képtelenek voltak a megfelelő árnyalatú alapozót kikeverni számára - ez egyébként ma sem olyan szokatlan a backstage-ekben, mondhatjuk, igazi "bevett módszer" azoknál a sminkeseknél, akik nem tudnak mit kezdeni a sötét tónusú bőrszínnel.

A divat legnagyobb riválisai: Naomi Campbell és Tyra Banks modellháborúja

A divat legnagyobb riválisai: Naomi Campbell és Tyra Banks modellháborúja



Talán leírva ez az egész nem is hangzik olyan sokkolóan, de az az igazság, hogy Tyrának ezt nem egyszer, hanem minden egyes munkájánál át kellett élnie. Gondoljunk csak bele, vajon hány fehér topmodell kényszerül arra, hogy saját magát fesse ki csak azért, mert a sminkmester a bőrszíne miatt nem vállalja el? Az biztos, hogy nagyon kevés, sőt megkockáztatjuk, egyetlen sem.

Tyra Banks a Sports Illustrated borítóján

Tyra pedig arról szabályosan halkan, már-már szégyenkezve mesélt egy interjúban, hogy a téli hónapokban szinte egyáltalán nem volt munkája, mert a casting ügynökök szerint "a sötét bőr nem trendi télen, csak nyáron. Vagy még akkor sem." Mi ez, ha nem faji diszkrimináció?

Hírességek, akik felemelték a hangjukat és beszálltak a Black Lives Matter mozgalomba

Hírességek, akik felemelték a hangjukat és beszálltak a Black Lives Matter mozgalomba



Fekete modellek ma, 2020-ban

Keserű tapasztalatairól pedig szinte minden fekete bőrű topmodell be tud számolni: Anais Mali (francia modell, a Ralph Lauren és a H&M egykori arca) például arról nyilatkozott, hogy pár éve, a hazájában egy modellügynökség sem akarta leszerződtetni, mert "Párizsban nem dolgoznak fekete modellek". Joan Smalls-t (az Estée Lauder szépségnagykövete) néhány fotós csak a bőrszíne miatt nem alkalmazza, Chanel Imannak (a Victoria's Secret egykori angyala) pedig többször is kijelentették, hogy azért nem kell egy fotózásra vagy divatbemutatóra, mert fekete a bőrszíne.

A divatiparban (is) jelen lévő faji megkülönböztetés elleni harcnak tehát közel sincs vége, sőt: még csak most kezdődött el. Szerencsére egyre több márka (Gucci, Helmut Lang, Dior, Nike, H&M, Versace, Adidas, Fendi, Supreme stb.) is nyíltan kiállt a #BlackLivesMatter mozgalom mellett, Joan Smalls szupermodell pedig teljes idei évi keresetének 50%-át a #BlackLivesMatter jótékonysági alapítványainak adakozza, akik Amerika-szerte az afroamerikai közösség jogainak erősítésén, a rasszizmus megállításán dolgozik.

Kovács Gréta

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ónodi Eszter: „Óriási bajban van a bolygó, és ezért mindannyian felelősek vagyunk”

Ónodi Eszter: „Óriási bajban van a bolygó, és ezért mindannyian felelősek vagyunk”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)