A membrántechnológiától a 4D-s nyomtatásig: milyen lesz a sport- és a funkcionális ruházat öt év múlva?

2021.február.24.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Milyen újításokat hoz majd a sport- és a funkcionális ruházat világa öt év múlva? Milyen előnyöket rejtenek magukban ezek a fejlesztések? Hogyan változtatja ez majd meg a hétköznapjainkat? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ cikkünkben.

A membrántechnológiától a 4D-s nyomtatásig: milyen lesz a sport- és a funkcionális ruházat öt év múlva?
Fotó: GettyImages, Montázs: Glamour

A funkcionális ruházat sikeres megtervezése annak az eredménye, hogy a tervezők alaposan megismerik az adott végfelhasználással vagy tevékenységi körrel kapcsolatos kultúrát, történelmet és hagyományokat. A meghatározott életstílus-trendek finomságai befolyásolják a ruházat stílusát és hangulatát. Bizonyos kultúrák és hagyományaik meghatározhatják az öltözködési szabályokat. Az egyik közösség vagy korosztály viselője számára vonzónak tartott dizájn egy másik számára teljesen elfogadhatatlan lehet. Az olyan aggodalmak, mint a társadalmi és kulturális kérdések, a történelmi kontextus és hagyományok, a vállalati- és munkakultúra, a státusz, a demográfiai adatok, valamint a viselő általános egészségi állapota és alkalmassága befolyásolni fogja az intelligens ruhák és a viselhető technológiák tervezését.

A modern sportfunkcionális ruházat abban különbözik az alkalmi ruházattól, hogy gyakran olyan funkciókkal rendelkezik, amelyek fokozzák a funkcionalitást. A sportruházat magas szintű lélegző képességet és nedvesség- gőzátadást igényel, hőszigeteléssel és/vagy szélállósággal, vízszigeteléssel és UV-védelemmel együtt, emellett viselője kellemes viselési kényelmet élvez. Sok alkalmazásban a funkcionalitást a testi tevékenység, a ruházat és a környezet kölcsönhatásával együtt kell mérlegelni.

Az ISPO.com áttekintést nyújt az úttörő technológiákról: a 2019-ben elindított membrántechnológiától a 4D-s nyomtatási folyamaton túl a textil elektronikai alkatrészekkel kapcsolatos jelenlegi kutatásig és fejlesztésig.

Nézzük is meg milyen újítások jelentek meg vagy jelennek meg a jövőben a divatiparban!

1. The North Face: Futurelight membrán

Hogyan védi meg magát egy kerékpáros a környezeti hatásoktól, például az esőtől és a széltől? A vízálló és lélegző membránszövetek mind a kültéri, mind a városi funkcionális ruházat alapvető elemei.

A döntő tényező itt az, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt a két jellemző között az adott felhasználás és helyzet szempontjából. Vajon a North Face eléri ezt az egyensúlyt az új Futurelight membránnal? A válasz már adott, hiszen a Futurelight alapú ruhadarabok 2019 októbere óta kaphatók. De mi is ez valójában?

Átereszti a levegőt és a gőzt
A The North Face nanospinning technológiával, az elektrofonás egyik változatával, nagyon vékony poliuretán szálakat állít elő. A polimer oldatot az elektródtól távol gyorsítják fel egy elektromos mező segítségével, így a legkisebb szálak gyapjúszerűen kapcsolódnak az ellenelektródhoz.

A kapott pórusok mérete nanométeres tartományban van, ami a membránt egyszerre lég- és vízgőzáteresztővé teszi, de a folyékony vizet nem engedi át. A folyadék viszkozitásának, felületi feszültségének és töltéssűrűségének változtatásával a membrán lélegző képessége, rugalmassága és szerkezete a tervezett felhasználáshoz igazítható. Például az anyag optimalizálható a versenyző verejtékezéséhez, vagy nedves és hideg éghajlaton történő védelemhez.

Nylon és poliészter rétegek újrahasznosított nyersanyagokból
A Futurelight membrán nejlon- és poliészterrétegekkel való laminálása is lehetséges, amelyek újrahasznosított alapanyagokból előállíthatók és védenek a kopás ellen. A víztaszító bevonat, amely elősegíti az esőben a lélegzőképesség fenntartását, PFC-mentes szénhidrogénekből áll, és közvetlenül beépül a szálba, így akár 80 mosásig is képes megőrizni funkcionalitását - hosszabb ideig, mint a hagyományos bevonatok.

2. GRDXKN: 4D Nyomtatás

A membrándzsekik megvédhetnek a sérülésektől a kerékpárról való leesés esetén? A GRDXKN (ejtsd: grid-skin) alapanyag-márka ezt hamarosan lehetővé kívánja tenni.

A 4D nyomtatási folyamatokban az anyagokat 3D-s nyomtatással látják el, amelyek idővel vagy a környezeti hatásoktól függően megváltoztathatók. A GRDXKN eljárás során a festett poliuretán térhálósított sokszögeit textíliákra nyomtatják, amelyek a nyomtatási folyamat során hőformálódnak és háromdimenziós szerkezetet alkotnak.

Bőrkopás nélkül
Eredetileg pusztán esztétikai kiegészítésként használták, azonban előtérbe került később a funkcionalitás. Például a textil belső oldalán lévő szerkezetek megakadályozhatják a bőr kopását a kerékről történő leesés vagy leszállás esetén. Ugyanakkor jelenleg a GRDXKN a ruházat aerodinamikájának javítását kutatja 4D nyomásszerkezetek révén.

A folyamatot jelenleg szabadalmaztatják, és még kutatják. Elvileg 0,5-4 milliméter vastagságú nyomtatás lehetséges minden hidrofil anyagra, például cellulózszálra vagy poliészterre. A nyomtatás után víztaszító felületeket kell felhordani a szálakra.

3. Innovatív ügyfél-interakciók a Verisium NFC technológiáján keresztül

Hogyan tudják a gyártók és az eladók a legjobban tájékoztatni vásárlóikat a termék jellemzőiről? A moszkvai start-up Verisium izgalmas lehetőséget kínál.

Az NFC-chipeket eredetileg a ruhákba kívánták beépíteni, hogy megnehezítsék a márkás termékek illegális utánzását, de a Verisium új alkalmazásokat talált rájuk. A Near-Field Communication Protocol lehetővé teszi, hogy az eszközök, például az okostelefonok, kölcsönhatásba lépjenek a chippel.

A chip beolvasásakor az ügyfelek információkat kapnak
A chip beolvasása után a felhasználók információkat kapnak a ruházati gyártótól, például további weboldalakra mutató linkeket, video- és audiofájlokat. Ez lehetővé teszi a közvetlen vevői interakciót, amelyet kreatívan lehet felhasználni marketing célokra. A Cloudburst Wear termékek vásárlói személyre szabott meghívókat kaptak a 2019-es párizsi divathétre, amikor beolvasták a ruhákat. További információk a termékekről (titkos zsebek helye) vagy egyéb lehetőségek szintén felhasználhatók a márka egyedi történetének kifejezésére.

Ezenkívül olyan adatok gyűjthetők és értékelhetők, mint a beolvasások gyakorisága vagy a beolvasási folyamatok helye. Ugyanazon termék többszöri átvizsgálása esetén különleges ár ajánlható.

4. Intelligens textíliák kutatása az ITA-n (RWTH Aacheni Egyetem)

A funkcionális textíliákban található elektronikus alkatrészek nemcsak javíthatják a vásárlói interakciókat, hanem emberi életet is megmenthetnek.

De hogyan?
Jelenleg sok hordható eszköz áll rendelkezésre, amelyek rögzítik a létfontosságú funkciókat - szívverés, testhőmérséklet, GPS-jel (Movesense érzékelők). Vannak olyan műholdas rendszerek is, amelyek lehetővé teszik a mentési műveleteket a távoli területek vészhelyzeteiből (ProteGear).

Az ilyen technológiák fejlesztésének következő lépése a funkciók közvetlen bevezetése a textiltermékbe. Az intelligens textíliák legalább egy érzékelővel és egy számítási egységgel (mikrokontroller) vannak felszerelve, néha olyan működtetőkkel is, amelyek aktívan reagálhatnak a környezeti hatásokra.

Még mindig vannak olyan kihívások, amelyeket az RWTH kutat

Itt is vannak olyan termékek, amelyek például a testhőmérséklet és a környezeti hőmérséklet függvényében szabályozzák a ruházatba integrált fűtési rendszer teljesítményét.

A textíliák tartóssága és moshatósága továbbra is megoldatlan kihívás: Vagy normál mosási ciklusokkal egyáltalán nem lehet mosni, vagy az elektronikus alkatrészek működése csak korlátozott számú mosási ciklus esetén garantált. Az RWTH Aachen Textil-technológiai Intézetében (ITA) kutatás folyik ezen tulajdonságok javítására.

Sportingek elektródákkal
Az intelligens textíliákra különösen sport, orvosi és katonai alkalmazásokra van szükség. Például mohával hímzett elektródák beépíthetők funkcionális mezes sportingekbe.

Vezetőfonal komplex intelligens textíliákhoz
Ezek információkat, például elektrokardiogramot (EKG) küldenek egy mikrokontrollerhez hímzett, vezető fonalból készült vezető sávokon keresztül, amelyek feldolgozzák és megjelenítik az információkat. A piezoelektromos (nyomásérzékeny) szenzorok a ruhákban is használhatók a szükséges elektronikus eszközök érintésvezérlőinek ábrázolására.

Az ITA német és koreai partnerekkel is együttműködik olyan folyamatok kifejlesztésén, amelyek lehetővé teszik az összetett intelligens textíliák tömeggyártását.

ISPO-díj

A legújabb fejlesztések és divat-találmányok az évente megrendezésre kerülő ISPO díjátadón vehetnek részt, és vihetik el a megérdemelt trófeákat.

"A leginnovatívabb termékek és ötletek megtalálása az egész" - magyarázza Franziska Zindl, az ISPO-díj vezetője. Az, hogy egy márka bemutatkozik-e az ISPO Münchenben, teljesen lényegtelen az értékelés során. Végül is az ISPO-díj 2011 óta fontos orientációs segítséggé vált mind a kiskereskedők, mind az ügyfelek számára. A zsűri semleges megítélése az, ami a minőség pecsétjét annyira értékessé teszi.

Így 2021. február 1. és 5. között összesen 47 nyertes és 25 arany-nyertes mutatkozott be az ISPO Munich Online-on.

Az öt esküdtszéknek rengeteg tennivalója volt a koronajárvány idején. A szakértőknek a világ minden tájáról mintegy 250 jelentkezőt kellett áttekinteniük a "Snowsports", "Outdoor", "Urban Life" és "Running & Fitness" kategóriákban. Az ötödik zsűri szintén díjazta az ISPO fenntarthatósági teljesítményét. A kategóriákban 66 termék került be a végső válogatásba.

Lássunk hát belőlük néhányat!

Az év ISPO-díjas terméke Snowsports kategóriában: Ortovox Direct Voice

Az Ortovox Diract Voice gyorsabb segítséget ígér lavinabalesetek esetén. Vészhelyzetben a másodpercek számíthatnak, és a lavina áldozatainak megmentésekor a sebesség a legfontosabb. Maguk a mentők gyakran stresszesek, vagy akár meg is döbbennek, a járhatatlan terepen történő keresés igazi kihívást jelent. A Diract Voice lavina adó-vevő tiszta hangutasításokkal vezeti a mentőket az eltemetett áldozatokhoz, a felhasználót a cél felé irányítja, és felgyorsítja az eltemetett áldozatok felkutatását és mentését.

Christian Schneidermeier, az Ortovox vezérigazgatója számára az Év Terméke mindenekelőtt megerősítést jelent: A hegyi sportokat biztonságosabbá akarjuk tenni, ezt képviseli az Ortovox. 40 évvel ezelőtt forradalmasítottuk a lavina áldozatainak keresését az első kettős frekvenciájú eszközzel. Az új Diract Voice segítségével most egy újabb újítást mutatunk be, amely egyszerűségével és intuitív működésével még jobb támogatást nyújt az eltemetett áldozatok vészhelyzetben történő mielőbbi megtalálásához. Nagyon örülünk, hogy az intenzív fejlesztési munka megtérült.

A Snowports kategória többi nyertese itt megtekinthető.

Az év ISPO-díjas terméke Running & Fitness kategóriában: On - Cyclon

Az On Cyclon első ránézésre a futók kifinomult technológiájával szeretne pontot szerezni: Speedboard középtalp, rocker sziluett és 200 gramm alatti súly. Az igazi fénypont: a gyorsan futó cipő csak előfizetéssel érhető el. Ily módon az On új fenntarthatósági normákat kíván felállítani: a cipők teljes egészében fenntartható forrásból származó poliamidból készülnek, amelynek több mint 50 százaléka a ricinus babból származó bioalapú olajokból készül.

Caspar Coppetti, a társalapító szerint az új cipő csak az első lépés a jövőbe: A Cyclon egy új cipő. A Cyclon projekttel az On nagy lépéseket tesz a körforgásos gazdaság felé. Az előfizetői modell és az okos tervezés révén át akarjuk törni a szokásos lineáris termékciklusokat. A termékeket könnyebb újrahasznosítani, ha a lehető legkevesebb különböző anyagból állnak. Ezért terveztük meg a Cyclon teljesítményét a ricinus bab nagy arányú bioalapú anyagával - a cipő 100% -ban újrahasznosítható.

Az év ISPO-díjas terméke Running & Fitness kategóriában: VAHA

Azok számára, akik szeretnek otthon edzeni nagy felszerelés nélkül, a VAHA intelligens tükör elegáns alternatíva. Ez az intelligens tükör dizájner bútor és fitnesz edző egyben: Számos edzést kínál a kardio, erő, jóga, tánc és rugalmasság kategóriákból, emellett személyes edzések is lehetségesek a tükör videohívásán keresztül. A személyes coaching részeként táplálkozási tanácsok is rendelkezésre állnak egyedi tervekkel. Az edzésekhez nagy felbontású kijelzővel, kamerával, hangszórókkal, valamint mikrofonnal rendelkezik, és hozzáférést kínál számos harmadik féltől származó alkalmazáshoz.

Valerie Bures-Bönström, a Mrs. Sporty stúdiólánc alapítója a VAHA-t ideális edzőeszközként mutatja be, különösen a világjárvány idején. Azt mondja: A nappalit egy gombnyomással tornateremmé alakíthatjuk: A VAHA-val arra törekszünk, hogy ötvözzük a testmozgás örömét az intelligens technológiával és az iparág legjobb oktatóival - az egyedülálló edzésélmény érdekében. nagyon örülök, hogy az ISPO-díj zsűrije felismerte a VAHA lehetőségeit, és nagyon köszönöm a díjat!

A Running & Fitness kategória többi nyertese itt megtekinthető.

Az év ISPO-díjas terméke Outdoor Apparel kategóriában: Haglöfs Nordic Expedition Down Jacket

A Haglöfs Nordic Expedition Down Jacket kemény sarkvidéki telekre készült. Olyan kalandorok számára készült, akik extrém hidegben is maximális funkcionalitásra és kényelemre törekednek. A konstrukció egyesíti a libatoll, valamint a grafénnal infúziós poliészter szigetelés és a lélegző külső szövet előnyeit.

Halottál már a smart clothes-ról? Ismerd meg az intelligens ruhadarabokat!

Halottál már a smart clothes-ról? Ismerd meg az intelligens ruhadarabokat!

Ennek eredményeként a szigetelés állítólag akár 10 000 percig is száraz és meleg marad extrém, nedves és párás körülmények között is. A szerkezet lehetővé teszi a nedvesség távozását, szinte nullára csökkenti a hőveszteséget, és magas a hő-tömeg arány: L méretben csak 850 gramm a súlya.

Victor Adler, a Haglöfs globális marketing igazgatója számára a díj egy különleges év csúcspontja: Nagyon örülünk és megtiszteltetésnek érezzük, hogy megkaptuk az év rangos ISPO termékdíját a Nordic Expedition Down Hood-on. Ez sok szempontból kivételes év volt, és hihetetlenül büszkék vagyunk arra, hogy ilyen komplex innovációt tudtunk kifejleszteni egy ilyen évben. Célunk egy innovatív, rendkívül szigetelő tulajdonságokkal rendelkező kabát létrehozása volt, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy melegen és szárazon maradjon - az északi legnagyobb kihívásokkal járó és borzalmas időjárás esetén is. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani az ISPO zsűrijének, hogy elismerte ezeket az erőfeszítéseket, és tovább erősítette meggyőződésünket, hogy a felelősségteljes jövőképünket érdemes követni.

Az Outdoor Apparel kategória többi nyertese itt megtekinthető.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője