Álmaink fehérneműit tervezte meg egy magyar tehetség, a divatszakma nagyjai is felfigyeltek rá

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Légiesség, könnyedség, nőiesség. Talán ez a három szó jellemzi leginkább Mátéfi Carmen stílusát, amire most már a divatszakma nagyjai is felfigyeltek. A fiatal tervezőnek nemrégiben lehetősége nyílt a párizsi fehérnemű világkiállításon bemutatni az első kollekcióját. Carmennel beszélgettünk a kezdetektől, az alkotásairól, a céljairól.

Hogyan kerültél kapcsolatba a divattal?
Mindig azt mondom, inkább ő választott engem, mint én őt. Nem készültem divattervezőnek. Középiskolában divattervező szakra jártam, de mindig is a festés és a rajzolás érdekelt igazán. Érettségi utan elvégeztem Budapesten egy stylist képzést, dolgoztam fotózásokon, majd kiköltöztem Németországba, ahol újból a festészetre és a táncra koncentráltam inkább. Kiállításaim is nyíltak, a kis kitérő után azonban visszatértem a divathoz. A divat és a festészet nálam mindig hatott egymásra: a festményeimben is visszaköszöntek a ruhák, és úgy döntöttem, komolyan megtanulom a szakmát. A következő állomásom így Franciaország, Párizsba költöztem. Az ESMOD-ot, a világ elgidősebb divatiskoláját választottam, ahol három nagyon szigorú év után megkaptam a diplomám idén nyáron. Két évig női divatot tanultam, majd az az utolsó évben a fehérneműre koncentráltam. Elkésüzlt a diplomakollekcióm, ami egyben a márkám első nagy kollekciója.

Hogyan jellemeznéd a stílusod?
Mindig visszanyúlok az art décóhoz, es az art nouveau-hoz ami az inspirációim fő irányvonala. A kollekciómban például az art décós ablakmotívumok mintái köszönnek vissza. Printben és a hímzés mintájában is szerettem volna megragadni a fényt, ahogyan az áttetsző selyem visszavetíti a vonalakat és mintákat a meztelen testre. A márkanevem Caérien (a nevem kezdőbetűje, C plusz 'aérien'), ami franciául légiességet jelent. Kizárólag selyemmel es nagyon puha csipkével dolgozom. A márkám lényege, hogy egy álmot kreálok a nőknek, és egyedi darabokat készítek, az anyagok finomsága miatt pedig a viselője semmit sem érez a testén.

Festesz is még a divattervezés mellett?
Igen, és a festészetet is beleépítettem a kollekciómba. Ennek köszönhetem, hogy kikerültem a világkiállításra, hiszen ilyet nem csináltak még korábban. Digitalizáltam az akvarellfestményeket, és printet készítettem belőlük, majd egy olasz gyárban átlátszó selyemre nyomtatták ezeket. Korábban dolgoztam már, mint textiltervező gyakornok, ez közelebb áll a hátteremhez, így biztos voltam benne, hogy a kollekciómban is a saját tervezésű anyagot szeretnék használni.

Láttad már? Pazarló divat helyett értéket!

Mesélj kicsit a világkiállításról! Hogyan jutottál ki oda?

A párizsi ' INTERFILIERE' a világ legnagyobb fehérnemű expoja. Az, hogy mint 'Young Designer Talent' bemutatkozhattam, a jelenlegi munkámnak is köszönhető, hiszen a főnököm a vezetője az egész szervezetnek, és egy igazi legenda a szakmában. Emellett évközben, amíg dolgoztam a kollekción, megnyertem egy versenyt. A LESAGE (Chanel Group) versenye volt,akik haute couture atelier-ként arról híresek, hogy többek között a Chanelnek, a Diornak, a Valentinonak készítenek kézileg anyagot. Minden évben próbálnak friss színt vinni a divat világába, így évente kiválasztanak öt tervezőt, akiknek segítenek megcsinálni a saját kollekciójukat. Engem választottak csak a fehérnemű tervezők közül, így egy speciális képzés keretében elsajáíthattam a tradicionális hímzéstechnikákat. Egy kimonó és egy hálóing készült, egy minta hímzése 72 órába telt. Végül egy párizsi showroom-ban és az expon is kiallították.

A munkámból kifolyólag az expon a 2018/ 19-es trendekre is koncentráltunk. A kezem alatt mentek at az új szezon anyagai, csipkéi, hímzései a világ legnagyobb manufakturáitól, és kaphattam mintadarabokat, amiből saját tervezésű fehérneműt készítettem. Csináltam néhány prototípust, amibe a főnököm azonnal beleszeretett kiállította az expon. Csodálatos érzés, hogy a következő szezonban a melltartóimat fogják gyártani szerte a világon.

Németországhoz, Franciaországhoz, Magyarországhoz is kötött már munka. Mi a tapasztalatod a divatszakmáról? Melyik áll hozzád legközelebb?

Franciaországban tudok alkotni, Németországban tudok eladni, és Magyarországon szeretnék majd gyártatni. Elsősorban Európára koncentrálok. Már online is szeretném árulni a darabjaimat, csak jelenleg a gyártáson dolgozom. Esetleg még Ázsia jöhet szóba, Japánban is van hasonló érdeklődés, mivel a fehérneműim főleg kismellű lányokra készülnek, nagyon finom anyagból.

A kedvenc ruhadarabom… egy nagyon szép, elegáns fekete zakó, amit szinte bárhova felvehetek. Akár koktélruhához, akár farmerhez, buliba, állásinterjúra.
A kedvenc márkám…La Perla!
A kedvenc művészem… Monet, imádom az impresszionizmust!
5 év múlva… remélem, addigra már szépen megy a saját márkám, és a továbbiakban is a gyönyörű fehérneműekre és a festészetre koncentrálhatok.


Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Állatkert lesz a 2024-es Sziget Fesztiválon!

Állatkert lesz a 2024-es Sziget Fesztiválon!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)