Beleszerettünk Németh Franciska ékszereibe

2020.október.15.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest



Németh Franciska ékszertervező látványos ásványokkal díszített karikafülbevalói mára az alkotó védjegyeivé váltak, egy-egy ilyen darab láttán szinte biztosak lehetünk benne, hogy ő készítette. Most pedig új kollekcióval jelentkezett, melyet először itt mutat meg! A friss, vidám fülbevalók, nyakláncok mellett a többi munkájáról, mindennapjairól és az alkotófolyamatról is kérdeztük.

Mesélj kicsit magadról, mit érdemes tudni rólad?
Művészettörténetet tanultam, az egyetem utolsó évében kezdtem el ötvösiskolába járni és most ezzel foglalkozom teljesen. Decemberben lesz 2 éves a márkám, de már azelőtt is készítettem néhány ékszert ismerősöknek és az ő ismerőseiknek. A Je Suis Belle boltjába való bekerülésnél jött el az a pillanat, hogy márkává vált, amit csináltam.

Milyen tárgyakat, ékszereket készítesz?
Általában jóminőségű alapanyagokból, nemesfémekből, ásványokból és nyers drágakövekből készült divatékszereket készítek, kollekciókban gondolkozom. Legtöbbször fülbevalókat csinálok, vannak olyan darabok, amikből több párat is készítek, de olyanok is, amik teljesen egyediek és a megrendelők választják hozzájuk a köveket vagy más paramétereket ők szabnak meg.
Ezen kívül vannak nyakláncaim is, karkötőt is szeretnék és hajcsatot is ezüstből. A másik fontos része a munkámnak a jegy- és karikagyűrű készítés.

Van kedvenced a termékeid között vagy olyan ékszertípus, technika, amit különösen szeretsz?
A fülbevaló a kedvenc ékszertípusom. Ez van az archoz a legközelebb, egységet alkot a viselő sminkjével, hajával. Az ember megjelenését általában úgy fogadják be, hogy végig merik arctól lefelé haladva, így az arc az egyik első benyomás. Ha valakinek szép, igényes fülbevalója van, akkor abból következtetéseket vonhatunk le a személyiségéről.
Ennek ellenére én egyébként nagyon sokszor nem viselek fülbevalót, ha pedig igen, akkor a leges legegyszerűbbet. Van most rajtam? - nincs (nevet).
A legtöbbször egy nagyon egyszerű láncot hordok egy pici arany szívvel, ez a kedvencem.
Nagyra értékelem, ha az emberek gondot fordítanak a megjelenésükre és a stílusuk megmutatására, amihez egy eszköz az egyedi ékszer.



Mesélj kicsit az eddigi kollekcióidról.
3-4 eléggé különböző kollekcióm van: a legkorábbi és ami leginkább a szívemhez nőtt az a Tengeri kagyló kollekció, amihez minden évben adok egy-két új kagylómintát. Fantasztikus a textúrájuk, a maguk egyszerűségében is nagyon szépek, látványosak.
A másik olyan kollekció, ami nagyon én vagyok, az a letisztult ezüst ékszerekből álló. Ezeknél az a feltűnő, hogy a megszokott klasszikus ékszer vagy éppen bizsuformák nemesfémből, ezüstből készülnek. Ilyen a kedvencem is, a kreolfülbevaló, ami itthon évtizedekkel ezelőtt is népszerű volt. Én ezt duci holdacskának hívom, szerintem egyszerre szép, letisztult és harmonikus.
Illetve vannak az ásványos karikafülbevalók, ez egy számtalan módon variálható típus a különböző változatos színű és minőségű nyers drágakövek használata miatt.


Na és a most megjelenő darabok?
A mostani minikollekció egy már létező alapanyagból kiinduló tervezési folyamat eredménye. Május környékén találtam egy bolgár manufaktúrát, ahol kézzel készítenek üveggyümölcsöket, összebarátkoztam velük és rendeltem egy kisszakajtó bogyósgyümölcsöt. Ezeket használtam az új ékszereimhez. Korábban még nem dolgoztam üveggel, de teljesen lenyűgözött ezeknek a gyöngyöknek a színvilága, élethűsége, vidámsága. Úgy gondoltam, hogy a karantén alatt vagy után mások is értékelni fogják ezt a cseppnyi színt, vidámságot. Ha ez a limitált darabszámban készült kollekció népszerű lesz, akkor terveim szerint jövő tavasszal, nyáron is visszatér majd.

A korábbi munkáiddal kapcsolatban többször hangoztattad az időtálló megjelenés fontosságát, mit gondolsz ezekről az ékszerekről ilyen szempontból?
Ez a kollekció jobban alkalmazkodik az aktuális trendekhez, mint a korábbiak, nagyon népszerűek most a kis karikafülbevalók egy-egy medálszerű függővel. Ez a stílusomhoz is illik, összeadódik két dolog, ami jellemző az ékszereimre: az egyszerű kis karika valami extra, látványos dologgal. Mikor először megpillantottam ezeket az üveggyöngyöket, akkor azt gondoltam, hogy a jelenlegi divatba illenek, de aztán arra jutottam, hogy jövőre is éppúgy örömet tudnának okozni.

A pandémia alatt álltál neki ezeknek a daraboknak, milyen hatással van-volt a világjárvány a munkádra?

Volt egy-két hónap, amikor egyáltalán nem volt kedvem tervezni, először a karantén közeledte tört le, majd a megvalósulása. Az üveggyümölcsök megtalálása visszaadta a lelkesedésemet.
Ezen kívül gyakorlati téren is megnehezítette a járvány a munkámat: a műhelyben, ahol dolgozok egyszerre egy ember lehetett, szinte az összes üzlet, szakember, akire szükségem szokott lenni, bezárt. Nehezen tudtam alapanyagot venni, ritkábban tudtam aranyoztatni, a megrendelőim, akiknek gyűrűket készítettem elhalasztották az esküvőiket. Utóbbi miatt anyagilag is rosszul érintett a pandémia, de nyáron már tapasztaltam valamennyi javulást. Összességében elmondhatom, hogy ez egy nehéz időszak volt, de szerencsére sok segítséget kaptam a szakmában is, és a családomtól is, ezért nekem nem annyira, mint másoknak.

Nemrég kezdtél teljes állásban ötvösséggel foglalkozni, milyen így az életed? Hogy telik egy átlagos napod, heted?

Két hónapja kezdtem, azt gondoltam, hogy így majd sokkal kipihentebb leszek, de ez tévedés volt. A saját vállalkozás azzal jár, hogy rengeteg dolgot kell összeegyeztetned, nagyon sokféle napom van, amiket az határoz meg, hogy a vásárlóimmal mikor tudok találkozni. A maradék időmben intézem az anyagbeszerzést, az aranyoztatást, a kövek vásárlását, fémjelzést, a boltokkal való kommunikációt. Ezeken kívül viszonylag sok órát töltök tervezéssel, a tárgyak elkészítésével. A legfárasztóbb számomra az Instagram és Facebook oldalam vezetése. Az viszont, hogy tudom, hogy saját magamért dolgozom, nagyon sok pluszt ad, nagyon jó érzés, ha egy vásárlónak tetszik, amit rendelt. Ez olyan sikerélmény, amiért megéri ennyi energiát ráfordítani.

Hol lehet a munkáiddal találkozni?

Szeptember 12-től a The Garden Stúdióban, a málnás minikollekció is elérhető ott. Ezen kívül megtalálhatók az ékszereim a Je Suis Belle és a Műcsarnok webshopján. Valamint bárki megkereshet élőben vagy írhat nekem egyedi megrendelésekkel és karikagyűrűkkel kapcsolatban is.
Jelenleg egy kollaborációban is részt veszek a ZIA budapesttel, nyakláncokat készítek a 2021-es tavaszi-nyári kollekciójukhoz.

Szöveg: Dózsa Kamilla
Képek: Dombóvári Judit

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Nyáry Luca, Szöllősi Nóra, Pakosz Anna kiállnak a mensturációs szegénység ellen

Nyáry Luca, Szöllősi Nóra, Pakosz Anna kiállnak a mensturációs szegénység ellen

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője