Divat és művészet - kiállítások, amikért érdemes útra kelned

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Azok, akik igazán divatőrültek, természetesen utazni is nagyon szeretnek. Hogy miért egyértelmű az összefüggés? Nos, minél több helyre jut el valaki, annál többféle stílussal, trenddel találkozik. Egy igazi divatmániás állandóan új inspirációkat nyer az új helyeken, akár csak azzal, hogy megfigyeli, hogy miként öltözködnek az emberek egy más városban, országban, vagy azzal, hogy új, helyi márkákat fedez fel.

Mary Quant
Fotó: Profimedia

Ezen felül vannak persze olyan divatesemények, amelyek időről-időre a divat szerelmeseit a divat fővárosaiba csábítja, a divathetek hangulatát akár Londonban, Milánóban, Párizsban vagy New Yorkban egyszer érdemes megtapasztalni. Emellett időként szerencsére vannak olyan kiállítások is, amiket szinte kötelező megnézni. Az idei felhozatalból szemezgettünk olyan divatos, vagy a divattal szorosan összefüggő kiállításokat, amelyek bőven megérnek egy kiruccanást!

Christian Dior: Designer Of Dreams - London, V&A

A londoni Victoria & Albert múzeum a divatkalandorok biztos pontja, hiszen szinte lehetetlen, hogy ne találjunk valami izgalmas tárlatot, ami fontos divattörténeti alkotó munkásságát mutatja. Idén nemhogy fontos, de talán a legfontosabb divattervezők egyikének, Christian Diornak a munkásságát mutatja be a múzeum fő kiállítása.

A New Look megteremtésével az 1950-es években a divatvilágot teljesen új pályára állító tervező életművét rengeteg eredeti kreációjának bemutatásával illusztrálja a kiállítás. Lenyűgöző és részletgazdag tárlat. Az egyetlen hiba vele, hogy ugyan szeptember 1-ig nyitva van, de már az összes jegy elkelt rá, viszont a bennfentesek tudják, hogy a múzeum nyitásakor, reggel 10 órától mindennap korlátozott számban azért hozzá lehet még jutni néhány belépőhöz.
megtekinthető 2019. szeptember 1-ig a londoni V&A múzeumban

Mary Quant

Akkor sem kell szomorkodnod, ha nem jutsz be esetleg a Dior kiállításra, mert ugyanott a Victoria & Albert múzeumban az angol divat egyik legnagyobb ikonjának gyűjteményéből is szuperizgalmas kiállítás látható. Mary Quant a hatvanas évek újhullámának egyik legjelentősebb tervezője, aki a beat korszak divatjának meghatározó alakja, már csak azzal is, hogy a miniszoknyát jelenséggé, és az egész világot letaroló trenddé tette. Általában leginkább ezzel kapcsolatban szokták emlegetni a nevét, de Mary Quant még rengeteg ikonikus ruhadarab tervezőjeként is ismert.

A gyűjteményéből válogatott darabok egy igazán inspiráló múltidézésre hívnak. Csak előre szólunk, hogy szeptembertől az egyik legnevesebb angol divatfotós, a különlegesen szuggesztív képeiről ismert Tim Walker életműkiállítása is ebben a múzeumban tekinthető majd meg.
április 6-tól 2020. február 16-ig tekinthető meg a londoni V&A múzeumban

50 éves a miniszoknya forradalma - a csábító ruhadarab képes története

50 éves a miniszoknya forradalma - a csábító ruhadarab képes története

Le Temps Des Collections VII: PACO RABANNE

Rouen nem messze található Párizstól, annyit mindenki tud a településről, hogy a város volt Jeanne D´Arc fogságának és halálának helyszíne. Illetve azt is, hogy az impresszionizmus egyik legelső és leghíresebb műve a város katedrálisát ábrázolja. A történelmi kisváros igazi kulturális kikötő, ezért is nevezik múzeumvárosnak is. Most a Musée Le Secq des Tournelles nevű múzeum hosszú divattal kapcsolatos projektje a hatvanas évek egyik legradikálisabb dizájnerére koncentrál.

A baszk tervező, Paco Rabanne a hatvanas évektől a fém, és műanyag újszerű és meghökkentő felhasználásával egészen váratlan divatot készített, amivel a párizsi divatszcéna egyik sztárjává lépett elő. A kezdeti időszak ikonikus darabjait mutatja be ez a tárlat, ami igazi csemegének ígérkezik.
május 19-ig látogatható a roueni Musée Le Secq des Tournelles múzeumban

Homage to Karl Lagerfeld

Fájdalmas, hogy a Chanel ikonikus tervezője szinte éppen akkor halt meg (két nappal korábban), mint amikor fotóiból kiállítás nyílt Zürichben. Lagerfeld ismert volt arról, hogy a divattervezés mellett szenvedélyesen érdekelte a fotózás, nem csupán a saját márkájának, vagy a Chanelnek, de magazinoknak, és természetesen csak művészi önkifejezésként is készített fotókat.

A Galerie Gmurzynska több, mint két évtizede működött együtt Karl Lagerfelddel, aki az elmúlt 20 év fotóiból bocsátott egy igencsak sokszínű, és látványos válogatást a kiállítóhelynek. Lagerfeld a modernkori divat egyik leginkább meghatározó figurája, így nem is kérdés, hogy egy svájci út során ez a program kötelező.

30 ikonikus ruha, amit Karl Lagerfeld-nek köszönhetünk

30 ikonikus ruha, amit Karl Lagerfeld-nek köszönhetünk

május 19-ig megtekinthető a zürichi Galerie Gmurzynska múzeumban

BALENCIAGA, L`Oeuvre Au Noir

Természetesen a divat fővárosa sem marad igazi csemege nélkül. Cristóbal Balenciaga a huszadik század egyik legkülönlegesebb alkotója volt, akiről Christian Dior azt mondta egyszer, hogy a ruha számára vallás volt. Ez minden darabján érződik is. Balenciaga a váratlan sziluettjeiről és arról is ismert volt, hogy a feketét valóban színként használta.

A híres szobrász, Antoine Bourdelle múzeumában most a tervező lenyűgöző ruhadarabjai kerülnek dialógusba a szobrokkal, egy mindenképpen inspiráló tárlat Párizs egy kevésbé ismert, de annál izgalmasabb kulturális helyszínén.
megtekinthető július 19-áig a párizsi Musée Bourdelle-ben

Animalia Fashion

Ha Olaszországban jársz, akkor a nagybetűs divatba tényleg lépten-nyomon beleütközhetsz. Milánóban szinte minden nagyobb divatház külön galériát, művészeti központot is fenntart. Érdemes ezekre a helyekre is ellátogtani, Firenzében pedig az Uffizi Képtár egyik társintézménye a Pitti Palotában található Museum of Costume and Fashion kihagyhatatlan. A múzeum állandó kiállítása lenyűgöző kézműves darabokon keresztül vezet be az olasz és európai viselettörténetbe, ugyanakkor időszakos tárlatok izgalmas témákat járnak körül.

Most például az állatmotívumok kerülnek az időszaki kiállítás homlokterébe, egészen lenyűgöző dizájnerdarabokat vonultat fel a tárlat Sergio Rossitól a Pradán át Mary Katranzou-ig, Maison Margieláig. A különböző állatmotívumok tematikáit: tollas, lepkés, kagylós stb. ráadásul különleges fénytörésbe helyezi, hogy régi metszetekkel, rajzokkal, könyvillusztrációkkal kerülnek egy térbe. Egy fantasztikusan érdekes kiállítás, ami mindenképpen kötelező, ha Firenzében jársz.
megtekinthető május 6-ig, Firenzében


Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Rák szenvedélyre vágyik, az Oroszlán csábításra készül - április 20.

Napi horoszkóp: A Rák szenvedélyre vágyik, az Oroszlán csábításra készül - április 20.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője