Egyedi, kézműves darabok megfizethető áron: A Rozagyurta márka el fog varázsolni

2021.január.22.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egyre többen törekszenek arra, hogy a lehető legfenntarthatóbb forrásokból vásároljanak. Az egyik ilyen lehetőség az, ha helyi alkotóktól, tervezőktől válogatunk; ennek fontossága, népszerűségé különösen megnőtt a pandémia hatására, sokaknak célja a környezetükben élők vásárlással való támogatása. Az "ellentábor" kifogása általában az, hogy a lokálisan megálmodott, elkészített darabok sokkal drágábbak fast fashion társaiknál. Szerencsére egyre több az olyan apró márka, amik megfizethető áron kínálnak egyedi, kézműves darabokat. Egyik kedvenc ilyen brandünk a rozagyurta, ahonnan vidám, kisszériás fülbevalókat és kézzel készült kerámiákat szerezhetünk be. A márka mögött álló alkotóval, Geiger Rózával a Rozagyurta megszületéséről, inspirációjáról, termékeiről és terveiről beszélgettünk.

Egyedi, kézműves darabok megfizethető áron: A Rozagyurta márka el fog varázsolni
Fotó: instagram: @rozagyurta

Mutatkozz be kérlek, mik a legfontosabb tudnivalók rólad?

Jelenleg a Képzőművészeti Egyetem képzőművészet-elmélet szakán vagyok végzős hallgató. Az egyetemi tanulmányaim előtt divat-és stílustervezést, majd női szabászatot tanultam. Közel hét éve élek Budapesten, eredetileg egy kis sváb faluból, Császártöltésről származom - amit egyébként ajánlok jó szívvel mindenkinek, aki egy kis kikapcsolódásra vágyik a város zajától.
Amit talán érdemes még tudni rólam, hogy időszakosan mindig van egy kifejezett "kattanásom", amibe teljesen belevetem magam. Nyáron ez például a kertészkedés volt, most a főzés, azon belül a vegán konyha az, amivel kísérletezem.

Hogy jött az ékszerkészítés ötlete és a márka alapítás?

Az elméleti tanulmányaim mellé kerestem valami alkotótevékenységet, ki akartam élni a kreatív energiáimat. Gimnáziumban is készítettem már süthető gyurma ékszereket - bár akkor stílusban még nagyon másféléket -, és tudtam, hogy ez egy nagyon sokoldalú, viszonylag könnyen kezelhető anyag, amivel jól lehet kísérletezni. Maga a márka is inkább kísérletnek, "játéknak" indult 2019 nyarán, mára pedig nagyon meghatározó része lett az életemnek.

Hogyan írnád le a termékeidet, mi a márkakoncepciód?

Mivel egyedül csinálom a márkát és nincs előzetes tapasztalatom, ezért minden szépen lassan alakul ki vele kapcsolatban és nagyon személyes az egész felépítése. Nem tudom különválasztani a személyemtől a márkát – nem is akarom -, ezért a termékeimről is picit nehezebb beszélni. Azért az általánosságban elmondható a termékeimről, hogy színesek, játékosak, kedvesen tökéletlenek formailag. Van pár kedvenc vissza-visszatérő elem is, mint például a cseresznye, eper, boci minta vagy különböző virágok.

Mi inspirál?

Nagyon sok minden inspirál a különböző képzőművészeti alkotásokon, a többi szuper tehetséges hazai és külföldi alkotón keresztül a gyerekrajzokig.
Nyilván hat rám az az irdatlan képmennyiség, amivel nap mint nap találkozok a közösségi médiában, de nem keresem tudatosan, hogy mi trendi éppen.

Hogyan születik meg egy-egy darab? Mindent te készítesz? Egyedi darabok?

Van, hogy előre megrajzolom pontosan, hogy mit fogok majd készíteni, de van, hogy csak leülök és csinálom, ami épp jön. Minden darab egyedi, általam készített és kis mennyiségben készül – nagy szériára nem lenne kapacitásom és arra is figyelek, hogy semmiképp se termeljek túl. Ezért csak egy-két darab készül egy típusból - van, hogy csak egyetlen egy -, amikből aztán lehet utánrendelni.

Van kedvenced az ékszereid közül, vagy számodra kedves, hozzájuk fűződő
történeted?

Túlzások nélkül mondhatom, hogy minden általam készített termék nagyon közel áll hozzám, személyes viszony fűz hozzájuk. Persze néha akadnak a kedvencek között is kedvencebbek, ilyen volt például az a két pár fülbevaló, amit az óvódáskori rajzaim alapján csináltam. Nagyon szerettem gyerek lenni és alkotás közben újra picit az leszek – felidéződik az emlék, amikor még gondtalanul gyurmáztam. Szerencsére most is bele tudok merülni annyira, hogy megszűnik minden más tényező körülöttem.
De készítettem már egyedi megrendelésre fénykép alapján házikedvencekről is fülbevalókat, azt is kifejezetten imádtam.

Vállalod egyéni megrendelések teljesítését is?

Általában igen, de ez a többi kötelezettségemtől is függ. Nyáron mindig több időm van ezekre.

Nem csak ékszereket árulsz, mit kell tudni a többi termékedről?

Abban a nagyon szerencsés helyzetben vagyok, hogy anyukám a főállása mellett közel 30 éve fazekas is. A vidéki családi házunk szuterénjében van a műhelye, ahol a segítségével én is elkezdtem kerámiákat készíteni.
Vicces, mert sokáig egyáltalán nem érdekelt az agyagozás, pedig az egyik legkirályabb dolog a világon. Tehát míg a fülbevalók elkészítése nem helyhez kötött – általában Budapesten készülnek -, addig a kerámiák minden esetben vidéken. Ezekre többet is kell várni, mivel a száradási idejük több napot vesz igénybe, és kétszer vannak kiégetve a máz miatt.

Mi a terved a jövőben? Akár a márkával kapcsolatban, akár azon kívül, ha úgy gondolod, hogy inkább más területen szeretnél tevékenykedni.

Az egyetem után szeretnék elkezdeni egy webdesign képzést, szóval megint kicsit új vizekre evezek majd. A márkával egyre komolyabb terveim vannak, mindenképpen szeretném folytatni és a szabászati múltamat felhasználva új termékeket is beemelni a készletbe. Azt gondolom, hogy előre tervezés terén egy kifejezetten problémás korban élünk, ezért csak rövidtávban tudok gondolkodni, de jó lenne pár évet külföldön is élni – mondjuk Berlinben.

Interjú: Dózsa Kamilla

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

7 filmes karakter, akiről csak sejtetted, hogy nárcisztikus, de tényleg az

7 filmes karakter, akiről csak sejtetted, hogy nárcisztikus, de tényleg az

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője