Ezek voltak Diana hercegnő legikonikusabb ruhái

Londonban, a Kensington Palotában láttuk még a legendás hercegné halálának 20. évfordulójára rendezett Her Fashion Story című kiállítást, mely bemutatta Diana stílusának alakulását és azt, hogyan vált a huszadik század egyik divatikonjává.

Ezek voltak Diana hercegnő legikonikusabb ruhái
Fotó: rex/shutterstock/puzzlepix

Azt hisszük, mindent tudunk a hercegnőről, hiszen talán nincs még egy olyan ember, akiről ennyit írt volna a sajtó, akire ekkora figyelem hárul volna életében és életén túl. Mégis tartogatott izgalmakat a gardróbjának megmaradt darabjait bemutató kiállítás Londonban.

Milyen stílusevolúció is tárul elénk, ahogy végignézzük a képeket és a kiállított ruhákat? Diana kezdetben visszafogott, romatikus megjelenése a későbbiekben, ahogy tapasztalt nővé érett, magabiztos, glamúros stílussá alakult. Ahogy arról írtunk már, a magyar GLAMOUR bevezetésekor Diana egyik meghatározó stylistja volt a segítségünkre, Anna Harvey, akinek a tökéletes stílus kialakításáról szóló nagyon könnyed és szórakoztató könyvét el is olvashatod.

A fiatal Dianának ismeretlen volt a divattervezők, nagy divatmárkák világa. A ruhatára egyszerű ruhákból, blúzokból, kényelmes cipőkből állt, az összes többi darabot kölcsönkérte a barátaitól. Az eljegyzése után kezdett csak el divattervezőkkel találkozgatni, azokkal, akiknek munkája neki is tetszett. Sokan ezek közül életre szóló barátai lettek. A közéletbe való bekerülésekor rögtön kapott egy becenevet "Shy Di", azaz "szégyenlős Di", ami utalt a visszafogottságára, a szerény megjelenésére. Közelebbről azonban sokkal magabiztosabb volt, pontosan tudta, mit szeretne. Ahogy az egyik egykori Vogue szépségszerkesztő fogalmazott: "Diana mindig tudta, mi tetszik neki, és minden tetszett neki, amin fodrok, rojtok, csipkék voltak." Nem is csoda, hogy elindította a nyolcvanas évek romantikus divathullámát.

Fotó: rex/shutterstock/puzzlepix

A világ legöbbet fotózott nője volt. Az iránta való hatalmas érdeklődés az első pillanattól fennállt, pontosan 1981. februárjától, amikor bejelentették az eljegyzésüket a Wales-i herceggel. A magazinok 40%-kal többet adtak el, ha ő volt a címlapon, és a ruhák, amiket viselt, befolyásolták a divat alakulását, azt, hogy mit viseltek az emberek.

Diana hamar megtanulta a királyi öltözködés szabályait. Egyszer maga nyilatkozta: Elképzelésük sincs, mennyi minden miatt kell aggódni, például a szél miatt...vagy fel kell emelned a karodat, hogy átvedd a virágokat, nem viselhetsz semmit, ami túl sokat mutat, túl rövid.

Ezt olvastad már? Így köszöntötte utolsó szülinapján Dianát Harry herceg!

Azért idővel kijárta magának a szabadságot, lépésről lépésre megvalósította az elképzeléseit. Például nem követte a kesztyűviselés protokollját, és szeretett kezet rázni. Az is meglehetősen forradalmi tett volt, hogy esti rendezvényekre nadrágot húzott. Ráadásul rendszeresen viselt feketét, ami eddig csak a gyászt jelző viseleteket jellemezte a királyi családban.

Öltözékeinek megválasztásakor meglepő, de annál szimpatikusabb okok is közrejátszottak. "Soha nem vett volna fel kalapot egy kórházlátogatásra. Azt mondta, egy kalapban nem lehet megölelni egy gyereket."- árulta el a hercegnőnek kalapokat tervező Philip Somerville.

Diana dolgozó nő volt. Körülbelül 130 hivatalos megjelenése volt egy évben, ehhez igazította ruhatárát is. Szerette a kényelmes darabokat, amikben tehette a dolgát. A nyolcvanas években viszont szabályos trendet indított glamúros öltözékeivel is, melyeket az esti eseményekre viselt, és amikkel kiérdemelte a "Dynasty Di" becenevet az akkor híres, Dinasztiák című tévésorozatra utalva. Szerette a széles vállvonalakat, a válltöméseket, a csillogást. A késő nyolcvanas évektől, a kilencvenes években Catherine Walker divattervezővel szinte összenőttek. Többek közt ő segített a hercegnőnek, hogy kialakítsa azt a sziluettet követő, erőteljes stílust, ami jellemezte a megjelenését.

Fotó: rex/shutterstock/puzzlepix

A divattervezők rajongtak érte, mert tudta viselni a az öltözékeket, magabiztos volt és a divattervezőknek is óriási ismertséget szerzett egy-egy nyilvános megjelenésével. Oscar de la Renta fogalmazta meg legobban: Elképesztő sztárkvalitással bírt. Ha besétált a szobába, mindenki rá figyelt.

Ez is érdekelhet

Így teheted hangulatos randihelyszínné az otthonodat

Így teheted hangulatos randihelyszínné az otthonodat

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Ma óvatosságra van szükséged - szeptember 24.

Napi horoszkóp: Ma óvatosságra van szükséged - szeptember 24.

Monitor

Enyedi Ildikó egy igazi klasszikussal tért vissza: A feleségem története díszbemutatóján jártunk

Enyedi Ildikó egy igazi klasszikussal tért vissza: A feleségem története díszbemutatóján jártunk