Az új divatbotrány: félmilliót kér a totálisan széthordott tornacipőért a Balenciaga

2022.május.14.

Ha azt gondoltad volna, hogy a Balenciaga nagyobb őrültséget már nem tud kitalálni, akkor tévedtél! Az új cipőjükkel újabb szintre emelték a luxushülyéskedést.

 A Balenciaga Paris cipőkollekciójának teljesen szétroncsolt darabja
A Balenciaga Paris cipőkollekciójának teljesen szétroncsolt darabja
Fotó: balenciaga

A francia divatházat irányító Demna Gvasalia nem nagyon tud mellé nyúlni. A Vetements korábbi társalapítója pedig már jó néhány teljesen értelmetlennek látszó divattárggyal tesztelte a rajongóit, de eddig még nem tudott olyat kínálni nekik, amit ne kapkodtak volna el. Most megint egy őrült tervével sikerült még az amúgy divattal mit sem foglalkozó magazinok címoldalára is bekerülnie a Balenciagának.

A márka nemrég kezdte el felvenni az előjegyzést a webshopjában a Paris nevet viselő sneakerkollekciójára. A kulcsdarabok pedig a klasszikus magas szárú tornacipők teljesen széthordott, szétroncsolt változatai. A Balenciaga cipői úgy néznek, mintha valaki Párizs-Dakar ralit teljesítette volna bennük gyalog és rögtön oda-vissza. Talán mindez nem lett volna elég, hogy a hírekben felkapják a divattárgyat, de az árával együtt már tényleg sokkoló luxustermékről beszélünk.

A normális (tehát újnak kinéző) tornacipők a Paris kollekcióban 395 euróba kerülnek. Ugyan a 150 ezer forint körüli ár is erős túlkapásnak tűnik, de valljuk meg, hogy nagyon elszabadultak az árak, és talán senki nem lepődik meg, hogy egy luxusmárka amúgy teljesen hétköznapinak tűnő darabért is horrorösszeget kér. A megdöbbentő azonban igazán az, hogy a teljesen széthordott, ránézésre inkább a kukába való darabért, férfi méretben 1450 eurót kérnek, ami 550 ezer forint körül van, a női méret valamivel olcsóbb.

Részesülni akarsz a Balenciaga-életérzésből? 10 cucc a bármit eladó márkától garasoskodóknak

Nem véletlen, hogy a Balenciaga nevét harsogta pár napig a sajtó, hiszen nehéz napirendre térni afölött, hogy egy szinte használhatatlannak látszó cipőért ilyen árat kérjenek. Ugyan sokan gondolják, hogy Demna Gvasalia eredeti ötlete a szétroncsolt cipő, de pár évvel korábban láttunk már ilyet. Mivel akkor is sokan megvették a szétroncsolt cipőt, most sem igazán meglepő, hogy a botrány ellenére már van olyan méret a Balenciaga széthordott cipőjéből, ami előrendelésben elfogyott.

Persze, az igazi probléma inkább azzal van, hogy fenntarthatósági szempontból ez az eljárás nagyon problematikus. Egy tornacipő gyártásához több olyan anyagra is szükség van, ami nehezen újrahasznosítható, a gumitalp és az összeillesztéshez használt ragasztó is olyan alapanyag, ami távolról sem nevezhető környezetkímélőnek.

A Balenciaga új cipője nagy felháborodást keltett
Fotó: balenciaga

Elég nagy esztelenségnek tűnik legyártani egy cipőt csak azért, hogy még a boltba kerülés előtt tönkretegyék, ugyanakkor a Balenciaga eddig hasonló esztelen ötletekből csinált elképesztő profitot. Nagyon nehéz eldönteni, hogy Demna Gvasalia ezekkel a darabokkal a gazdag vásárlókon gúnyolódik, vagy szegényeken, akik akkor is kénytelenek hordani például ilyen állapotban lévő lábbeliket, ha egyébként szorongva lépnek ki bennük az utcára.

Ez is érdekelhet

Ökoszorongás - akármilyen kicsit teszel a környezetért, annak van jelentősége!

Ökoszorongás - akármilyen kicsit teszel a környezetért, annak van jelentősége!

GLAMOUR Horoszkóp

Ezen a helyen kellene élned a csillagjegyed alapján

Ezen a helyen kellene élned a csillagjegyed alapján

Sztárhírek

Tóth Andi megrázza magát és megy tovább

Tóth Andi megrázza magát és megy tovább