Gyász! Meghalt az Yves Saint Laurent divatház alapítója

2017.szeptember.8.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A divatházakat legtöbbször a névadókkal, a vezető dizájnerekkel azonosítjuk, ugyanakkor egyik nagy márka sem emelkedett volna magasra olyan támogatók nélkül, akik ugyan nem a tervezőasztalnál, hanem a marketingkérdésekben, a gazdasági ügyekben terelgetik a jövőjüket.

Pierre Bergé
Fotó: Rexfeatures

Az Yves Saint Laurent márkát mindenki, és nyilván nem is ok nélkül a zseniális névadóval azonosítja. Ugyanakkor aki kicsit is jártas a divattörténetben, az biztosan hallotta már Pierre Bergé nevét, aki nélkül Saint Laurent valószínűleg nem futott volna be ilyen pályát. Valójában a márka minden gyakorlatias, üzleti jellegű kérdésben az ő felügyelete alatt állt.

Pierre Bergé afféle korabeli menedzserként vetette bele magát a párizsi művészéletbe a második világháború után. Tévedhetetlen ízlése volt a művészetek terén ugyanakkor kellő pénzügyi és gazdasági ismeretekkel rendelkezett ahhoz, hogy a tehetségeket elismertséghez és anyagi sikerhez is juttassa. Bergé 1958-ban találkozott Yves Saint Laurent-nel, aki akkor még a Dior vezető tervezője volt. Együtt hozták létre egy amerikai milliárdos befektetésének segítségével a tervező saját márkáját 1961-ben.

A legendás francia dizájnerbarát, Pauline Trigère Yves Saint Laurent és Pierre Bergé az Opium parfüm bemutatóján:

Pierre Bergé és Yves Saint Laurent
Fotó: Rexfeatures

A többi innen már nagybetűs divattörténelem, sikerült egy francia márkából egy világszinten is ismert és sikeres brandet felépíteniük, és az építkezés sikeressége első sorban Pierre Bergé-n múlt. A férfi majdnem két évtizeden keresztül a dizájner élettársa is volt, azonban 1976-os szakításuk után sem változott semmi a munkakapcsolatukban. Bergé mindent megtett, hogy Saint Laurent-nek csak a tervezéssel kelljen foglalkoznia, kapcsolatukra jellemző, hogy amikor kiderült, hogy a divattervezőnek agytumora van, akkor az orvosok Bergé-vel közölték a hírt, aki egyébként nem is mondta el Saint Laurent-nek, hogy milyen betegségben is szenved valójában.

Olvastad már? 100 éve született a divat szeme

A most 86 évesen elhunyt Pierre Bergé a divatvilág egyik legfontosabb barátja volt, aki a szakma talán legnagyobb zsenijének lehetővé tette, hogy sikeres divatházat építsen. Halála után is barátja örökségének értő ápolója maradt, ugyanakkor egész élete során rengeteg jótékony kezdeményezés támogatója, vagy éppen elindítója volt. Szellemisége, munkája örök nyomot hagyott nem csupán az Yves Saint Laurent márkán, de az egész divatvilágon, nyugodjék békében!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Miley Cyrus hajszínváltása bebizonyította, hogy a barna a legizgalmasabb árnyalat

Miley Cyrus hajszínváltása bebizonyította, hogy a barna a legizgalmasabb árnyalat

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője