Itt a divatvilág új hulláma: a természet ihlette minták hódítanak

2021.április.17.

Amíg korábban arra voltak kíváncsiak a divatguruk, hogy a következő szezonban a kockás, a csíkos vagy a pepita fog-e hódítani, most inkább az a kérdés, hogy a környezet mely eleme fogja majd meg a tervezőket annyira, hogy egy egész kollekciót szenteljenek neki?

Itt a divatvilág új hulláma: a természet ihlette minták hódítanak
Fotó: Gettyimages.com

A tavasz általában a virágos, trópusi mintákról és pasztell színekről szól, most viszont ennél sokkal többet láttunk.

Nemzetközi téren például a gombák hódítanak, a magyar tervezők pedig a hazai vizek felé “vették az irányt”. Bella Hadid már az otthoni viseletében felhívta a figyelmet a gombaminta szépségére, ami akár el is indíthatta a gombák színei és formái ihlette divatlavinát, miközben itthon a Cakó a Balaton 50 árnyalatát vitte fel a ruháira!

A gombaminta pont ugyanolyan természet ihlette, mint a virágminta, azzal a különbséggel hogy formája miatt sokkal izgalmasabb. A tervezők számára a gomba azonban sokkal többet jelent. Amíg egyre többen használnak különböző gombákat bőrápolási termékekhez, immunerősítőként vagy a depressziót és szorongást enyhítő pszichedelikus gyógyszerként, addig a divatban a Hermés és a Stella McCartney is gombabőrből készített termékeket, amely egy tudatosabban és kevesebb káros hatással előállított anyag.

De ez még nem minden!

A micélium egy föld alatt növekedő hálózat, tele cérnaszerű ágakkal, amely elősegíti a gombák növekedését és összeköti őket az élővilággal, hogy tápanyagot cseréljenek. Akár a növények kommunikációs eszközének is nevezhetjük, ugyanis az is itt megy végbe!

Gondoltad volna, hogy minden egyes lépésnél nagyjából 300 mérföld micélium van a talpad alatt?

De miért fontos ez a divat szempontjából?

A micéliumot gyakran használják az olajfoltok eltávolítására és akár egy biológiailag lebomló anyag is készülhet belőle, de ami igazán megfogta a tervezőket az a kapcsolat, a harmónia és az egyensúly, amelyet a micélium megteremt az élővilágban.

Stella McCartney képen látható szettje “Mylo”-ból készült, azaz micéliumból előállított bőr alternatívából, ami nemcsak környezettudatosabb, de még egyedi is!

Iris van Herpen új kollekciójában is dominál a gombaminta, de nemcsak maga a forma, hanem a színvilág és mintázat is! A 2021-es haute couture kollekcióban káprázatosabbnál káprázatosabb ruhákat láthattunk, de korábban, a 2021-es JW Anderson őszi kollekcióban is voltak gyanúsan gomba formájú ruhák.

A magyar divatvilágban a természet egy teljesen más, egyedi szemszögből került bemutatásra, ugyanis a tervezők többsége Magyarország természeti kincseire fókuszálva alkotta meg új kollekcióját.

Amíg Cakó Kingát a Balaton és annak ezer színe ihlette meg, addig a Tomcsányi márka magyar vizek ihlette kollekciójában a folyók és tavak, valamint ezek állatvilága is megelevenedik a különleges mintázatokban. A kollekció egyik különleges darabja a PECA ing, ami minden szempontból feldobja bárki ruhatárát!

A tavaszi kollekciókban természetesen a levél- és virágminták sem maradtak el, de egy biztos, nemcsak környezettudatosnak lenni divatos, hanem a környezetet magunkon hordani is!

Írta: Pongrácz Dóra

Ez is érdekelhet

Filmek nagy csavarral - avagy a legváratlanabb csattanók a filmtörténelemben

Filmek nagy csavarral - avagy a legváratlanabb csattanók a filmtörténelemben

GLAMOUR Horoszkóp

A Nyilasoknak anyagi gondjaik lehetnek, a Bakok sikeresek lesznek vállalkozásukban - Napi horoszkóp: Május 17.

A Nyilasoknak anyagi gondjaik lehetnek, a Bakok sikeresek lesznek vállalkozásukban - Napi horoszkóp: Május 17.

Monitor

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod