Hogyan lehet viselni egy festményt? Megmutatjuk!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az ARTcollection2024 célja, hogy összekapcsolja a divatot és a képzőművészetet, valamint hogy megmutassa: az életünket jobbá, szebbé teszik az esztétikus, művészi megoldások.

A döntőbe jutott kreációk az őket inspiráló kreációk printjeivel.
A döntőbe jutott kreációk az őket inspiráló kreációk printjeivel
Fotó: András Szántó

Feltűnő szabású, virító színű kreációk városi kifutójává vált a második kerület. A budapesti épületek közt izgalmas tájidegenséggel létező modellek a KÉPEZŐ Galériába vezettek bennünket, ahol a már második éve megrendezett ARTcollection2024 című eseményen vehettünk részt. Gondolkodtál már azon, hogy hogyan lehet viselni egy festményt? Még mi sem, de most pont itt az ideje elkezdeni!

A divat és a képzőművészet interakciója

Emlékezzünk csak vissza Salvador Dali és Elsa Schiaparelli különös kollaborációira, amely olyan darabok által vált felejthetetlenné, mint a cipőt formáló sapka, vagy a csontvázruha. De a „képzőművészet” és „divat” hívószavakra Shalom Harlow topmodell és a ruhafestő robot performasza is eszünkbe juthat.

Alexander McQueen 1999-es nyári fashion showjának jövőbe mutató pillanatai talán Harlow legemlékezetesebb megjelenése volt. A híres tervező a performanszművészet nyelvezetét a divat világába integrálva, két festékszóró robotkar segítségével a kifutón, a szupermodellen alkotta meg a kollekció egyik darabját.

Yves Saint Laurent Piet Mondrian festményeiből inspirálódva kísérelte meg átírni a ruhaviselés szabályait azáltal, hogy a holland művész letisztult, alapszínekkel operáló képeit illesztette a textíliákra. Egyszerű szabású modellek segítségével elérte, hogy a vonalvezetés helyett a színek definiálják az alakot.

Ezt a Nanushka darabot örökre viselheted

Egy-egy rafináltabb szabásvonalú designerkreáció esztétikai minőséget csempész a hétköznapokba. A látás finomra hangolása valahol ezekből a megszokásban észrevett, mindennapokban létező alkotásokból származik.

A budapesti, második kerületi KÉPEZŐ Oktatási és Kulturális Alapítvány két tagja, Csiszár Beatrix és Bada Éva ezért 2024-ben is úgy döntött, hogy egy országos divattervezői pályázat segítségével leválasztja a KÉPEZŐ Galéria falairól a Tender Forever című kiállítás műveit, és középiskolás tanulók segítségével, ruhadarabok formájában a hétköznapok részévé teszi.

A KÉPEZŐ Galéria tulajdonosai Bada Éva és Csiszár Beatrix, az ARTcollection2024 szakmai vezetőivel, Czakó Kingával és Kránitz Orsolyával
Fotó: András Szántó

A KÉPEZŐ Oktatási és Kulturális Alapítvány szervezésében, a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő támogatásával megvalósuló országos divattervezői pályázatra közel ötven pályamunka érkezett.

A középiskolás tanulók azt a feladatot kapták, hogy a KÉPEZŐ Galéria 2024. április 12. – május 30. között megrendezett Tender Forever című kiállításán megjelenő geometrikus absztrakt képekhez készítsenek ruhaterveket. A kiállítás kurátora, Meggyesházi Éda a magyar kortárs művészet legizgalmasabb alkotóiból válogatott, így a fiatal divattervezők olyan művészekkel ismerkedhettek meg, mint Forgó Árpád, Halmi-Horváth István, Horváth Lóczi Judit, Kusovszky Bea és Pál Katja.

Angelina Jolie kedvenc cipője lesz 2024 nyarának egyik legmenőbb trendje

Angelina Jolie kedvenc cipője lesz 2024 nyarának egyik legmenőbb trendje
Az ARTcollection2024 döntőbe jutott 10 kreációja. Az őket bemutató modellek: Dorina, Bogi, Kinga, Gitta, Dóri, Mimi, Laura, Zselyke, Tatjána és Berni
Fotó: András Szántó

A verseny három szakaszból, egy elődöntőből, egy középdöntőből, és a május 24-én megrendezett, tíz tervező munkáját egy divatbemutató keretein belül bemutató döntőből állt. A zsűri szakmai oldalát Cakó Kinga, a CAKO márka alapítója, valamint Kránitz Orsolya, a FIBULA márka megálmodója alkotta, akik egyben a projekt szakmai vezetői voltak. A bírálásában részt vett továbbá Csiszár Beatrix és Bada Éva, a KÉPEZŐ Galéria két tulajdonosa, illetve segítségükre volt Pintér Judit is, a GLAMOUR vezető divatszerkesztője.

Az ARTcollection2024 zsűrijének tagjai: Pintér Judit, Cakó Kinga, Csiszár Beatrix, Kránitz Orsolya és Bada Éva
Fotó: András Szántó

Édes bosszúval tért vissza ez az elfeledett ruhadarab: igen, a capri nadrág menőbb, mint valaha


Galéria

2024.06.25.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Szakértőt kérdeztünk arról, jó ötlet-e összejönni egy kollégánkkal?

glamour plusz ikon Szakértőt kérdeztünk arról, jó ötlet-e összejönni egy kollégánkkal?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)