Luxus, divat, vasfüggöny: Rotschild Klára kiállítás nyílt

2019.november.16.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A hazai divatrajongók eddig nem igazán voltak elkényeztetve már ami a hazai kiállítótereket illeti, idén azonban szerencsére megmozdult valami, hiszen immár a harmadik fontos és érdekes divattal, ráadásul kifejezetten a magyar divattal kapcsolatos kiállítás nyílik, ezúttal a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A Clara névre keresztelt tárlat a nyugodt szívvel legendásnak nevezhető magyar divatkirálynő, Rotschild Klára életét, és a munkáit mutatja be. Igazi csemege nem csupán a témájánál fogva, hanem a helyszíne miatt is, hiszen a múzeum kertjében, a főépület mögött található Geraldine-ház most debütál kiállítótérként a nagyközönség előtt. A divatos kiállításnak éppen ezért van egy a témájához igazán passzoló intim, szalon jellegű hangulata.

A szürke szocializmusban elhozta Párizst Budapestre Rotschild Klára

A szürke szocializmusban elhozta Párizst Budapestre Rotschild Klára

A négy teremből álló tárlat mindegyike más-más tematikára épülve járja körül Rotschild Klára életművét. A kiállítás központi szobája, az aranyszoba kifejezetten az emberre koncentrál, a videókon megszólaló egykori munkatársak, hozzátartozók, ismerősök vallanak arról, hogy magánemberként milyen volt a szocializmusban szinte nyugatias luxust teremteni képes divatszakember, akinek részletesen megismerkedhetünk az életútjával, és néhány személyes tárgyát is megtekinthetjük.

A szalon tematika köré épülő szobában ízelítőt kapunk a Rotschild-szalon hangulatából, videókon nézhetjük meg a korabeli bemutatók hangulatát, és ugyan nem próbálhatjuk ki, de legalább láthatjuk, a kanapét, ahol egykor Tito vagy éppen Kádár János felesége ücsörgött és ruhát választott magának a divattervezőtől. Ebben a szobában láthatjuk, hogy alkalmazta a magyar viszonyokra a híres Chanel kosztümöt. A műhely tematika sok-sok ruhát mutat be, amely Rotschild Klára szalonjából került ki, illetve megtudhatjuk a videókból, fényképekből, hogy miként zajlott a mindennapi munka. A kiállítás különlegessége lesz, hogy szezonváltásnál majd februárban kicserélődnek a bemutatott ruhák a nyári "kollekciókból" válogatott darabokra. A ház alagsorában a műhelyben készült skiccek, és a magazinban megjelent divatfotók mellett megnézhetjük, hogy milyen filmekben bukkantak fel Rotschild ruhák, megtapinthatjuk a felhasznált anyagokat, és egy újabb különlegességként Benes Anita, a Daalarna vezetője, két korabeli Rotschild ruhát is újra elkészített, amelyeket az érdeklődők akár fel is próbálhatnak egy próbafülkében. A tárlat különlegessége, hogy speciális illatkulisszája is lesz, hogy még jobban meg tudja teremteni a divatszalon korabeli hangulatát.

Rotschild Klára igencsak különleges alak, élettörténete önmagában is érdekes, és emellett különösen izgalmas végignézni, hogy miként próbált a vasfüggöny mögött haladni a nyugati divat trendjeivel, és hogyan igyekezett becsempészni a luxust a híresen puritán szocialista időszakba. A kiállítás kurátora Dr. Simonovics Ildikó, aki hosszú évek óta kutatja a második világháború utáni hazai divatot, és ezen belül is Rotschild Klára pályafutását, akiről egyébként könyvet is írt, amely a Jaffa kiadónál jelenik meg. A kiállításhoz kapcsolódik egyébként még a Magyar Nemzeti Múzeum Rotundájában kiállított alkalmi ruha is. Divatrajongóknak egyszerűen kötelező ez a kiállítás!

A Clara 2020. április 30-ig megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Mennyire ismered György herceget, Sarolta hercegnőt és Lajos herceget? Teszteld le!

Mennyire ismered György herceget, Sarolta hercegnőt és Lajos herceget? Teszteld le!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője