Mi az upcycling? És miért ez a divat jövője?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Új életet lehelni rég elfeledett, sokszor szemétnek hitt ruhadarabokba a jövő egyik vezető divattrendje lehet. Szerencsére vannak már itthon is olyan tudatosan gondolkodó tervezők, akik ebben az élen járnak.

Néhány évvel ezelőtt belegondolni sem mertünk volna, hogy egy napon a legnagyobb divatházak fognak arra törekedni, hogy minél környezetkímélőbb módon gyártsák le a legújabb kollekcióikat. Míg az állatvédők évtizedek óta küzdenek a szőrme és a bőr felhasználása ellen a divatiparban, mégis csak mostanra lett az az átlagos felállás, hogy szinte semelyik divatmárka ne használjon állati eredetű anyagokat. Ennek tükrében valószínű még éveket kell arra is várnunk, hogy az legyen a természetes hozzáállás a márkák részéről, hogy újra is hasznosítják az anyagaikat, sőt, hogy a már meglévő műanyag- és mindenféle szemétállományokból dolgozzanak inkább, ezeknek az újrahasznosításával kreáljanak új, hordható darabokat.

Elég csupán az etikus ruhagyártásra gondolni. Néhány éve ez is valami hippi hóbortnak tűnhetett sokak szemében, de olyan akitvistáknak köszönhetően, mint például Emma Watson, aki gyakorlatilag az elsők között volt és csak ellenőrzött körülmények között, mindenféle kizsákmányolástól, bántalmazástól és környezetszennyezéstől mentes kreációkat, márkákat volt hajlandó viselni a vörös szőnyegen, az etikusság a fura hóbortból elég gyorsan menővé vált.

Újrahasznosítani értéknöveléssel?

Abszolút lehetséges! Igaz, a legtöbben talán ennek az ellenkezőjét ismerjük, hiszen például a papír-újrahasznosítás esetében hamarabb készül újrahasznosított újságpapírból vécéguriga, mintsem esküvői meghívó. A művészetben azonban teljesen más szabályok szerint gondolkodunk, jobban mondva nem is igazán vannak szabályok, így ennek akár a teljes ellenkezője is működhet. A ruhatervezés, az ékszerkészítés pedig egyértelműen művészeti ágnak számít, így miért ne lehetne például műanyag flakonból, dugóból ékszereket készíteni? Vagy elhasznált, régi kötött pulóverekből valami teljesen új, izgalmas felsőt, szoknyát készíteni? A sportruházat miért csak sportolásra való? (Gondoljunk csak a neoprénre, ami az utóbbi idők egyik legnagyobb újítása volt a divatban, és az upcycling, azaz az értéknövelő újrahasznosítás tökéletesen érvényesült a búvárruhákból ismert anyag forradalmasításával).

A Sophia Webster cipőmárka is elindította az Upcycled névre keresztelt kollekcióját, amiben olyan cipők kerülnek, amelyek megmaradt anyagok, darabok felhasználásával készülnek, születnek újjá.

A márka kreatív igazgatója imád játszani a különböző anyagok, minták, színek izgalmas párosításával, ami jól látható az eddigi cipőkön is, az pedig, hogy a kedvelt anyagok újrahasználásával készülhetnek új darabok külön öröm számára, főként, hogy ezáltal a környezetet is kímélik.

Flakonból ékszer

Ferencz Bori divattervező Borbála nevű márkája abszolút ezt az elgondolást képviseli, és bár itthon még nem ismerik olyan nagy tömegek a nevét és a ruháit, mint más hazai tervezőkét, az idő neki dolgozik. Műanyagból készít ékszereket és eldobott, levetett ruhákat gondol újra, lehel beléjük új életet különleges és markáns stílusának köszönhetően.

Fotó: bolega niki

Az értéknövelő újrahasznosítás abszolút fontos szerepet játszik a te munkádban, miért kezdtél el ezzel a módszerrel dolgozni? Milyen ötlet, gondolat, küldetés vezérelt?

Műanyag újrahasznosítással kezdődött minden. Miután felfedeztem, hogy a sufniban is lehet újrahasznosítani, megpróbáltam a ruhákra is kiterjeszteni ezt a hozzáállást. Rengeteg olcsó, rossz minőségű ruha van a second hand piacon, így adta magát a lehetőség, hogy ezekből válogassak és próbáljak meg valamit kezdeni velük.

Milyen módszereket használsz, amikor újrahasznosítasz, hogy kell elképzelni a tervezésed menetét?

Esetenként változó. Van, hogy nagyon konkrét ötletem van és hosszasan kutatok az alapanyagok után, van, hogy maga az anyag adja az ötletet. Vagy éppen egy hiba az adott darabon, például egy szép blúz, ha lyukas, akkor azt is bele kell számolnom a tervezésbe, hogy azzal a résszel mit kezdjek, így mondhatni a hibák is részei a tervezési folyamatnak.

Upcycled dizájnerfülbevaló BORBALA 8900 Ft

Kik inspirálnak?

Marine Serre, Matty Bovan, Paolina Russo.

Milyen anyagokat használsz és hol szerzed be őket?

Műanyagokat. Főleg poliésztert, rengeteg van belőle az ócska piacokon és túrkálókban. Bár sok jó tulajdonsága is van, gyakran még mindig egy ócskának minősített anyag. Olcsó is, ezért nagyon sokan gondolkodás nélkül eldobják, azonban műanyagtársaihoz hasonlóan a poliészter sem bomlik le. A ruháimmal igyekszem kicsit változtatni ezen a hozzáálláson.

Hogy látod az upcycling divat jövőjét? Szerinted lehetséges, hogy ez legyen egyszer a normatíva?

Akár. Mintha növekedne az érdeklődés a DIY iránt. Egyre többen fedezik fel a saját készítésű termékek varázsát. Minél inkább részt veszünk az elkészítési folyamatban, annál értékesebbé válhat majd az illető tárgy. És jelenleg annyi ruha van, hogy bőven jutna mindenkinek akkor is, ha egyik napról másikra leállna a gyártás, szóval lenne miből dolgozni.

Bori körbevezet az otthoni stúdiójában is, ahol átvészeli ezt a nehéz időszakod, amíg vissza tud térni a műhelyébe. Nézd meg közelebbről, hogyan készülnek az újrahasznosított ékszerei:

Az etikus divat előfutára

Emma Watson bőven azelőtt elkezdte tudatosan csak olyan márkák darabjait viselni a vörös szőnyegen és a hétköznapokon, amelyek a környezetre kíméletesen, újrahasznosítással, etikus módon készülnek. Erről több fronton is kommunikál, például a saját Instagram oldalán, de a 2017-es A kör című filmjének promóciós turnéja alkalmából létrehozott egy saját oldalt is erre a célra, ahol részletesen leírta, hogy azok a ruhák, kiegészítők, amelyeket a különböző megjelenései alkalmával viselt, pontosan milyen átlátható módon és környezettudatosan készültek. Ezt a jó szokását természetesen azóta is tartja és a gardróbján kívül a fürdőszobájában is felváltották a korábbiakat az olyan márkák termékei, amelyek a lehető legkíméletesebbek nemcsak a bőrre és a hajra, hanem a környezetre is.

*Ez a cikk eredetileg a GLAMOUR 2020. májusi számában jelent meg.*

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Bruce Willis felesége és lánya szívfacsaró módon tiszteleg a színész előtt

Bruce Willis felesége és lánya szívfacsaró módon tiszteleg a színész előtt

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője