Párizsi divathét: a Balmain és az egyiptomi Okhtein kollaborációja egészen varázslatos

Az egyiptomi luxus kézitáskamárka, az Okhtein a Párizsi divathéten egy izgalmas együttműködésre lépett a patinás francia divatházzal, a Balmain-nel. Közös öltözéküket a Balmain 2023-as tavaszi-nyári kollekciójának bemutatóján láthatta először a közönség, melyet a Stade Jean Bouin stadionban tartottak. A divatipar, mely meglehetősen nagy problémával küzd a hitelesség, az ökotudatosság terén, egyre gyakrabban nyúl vissza tradicionális motívumokhoz, elemekhez, így az egyiptomi inspiráció és kollaboráció, illetve a reneszánsz kor felidézése is ugyanazt a célt szolgálják: felemelni a divatot.

 Amikor a luxus kézitáskamárka, az Okhtein találkozik a francia Balmain-nel
Amikor a luxus kézitáskamárka, az Okhtein találkozik a francia Balmain-nel

Az Okhtein társalapítói, Aya és Mounaz Abdel Raouf egy lenyűgöző melltartót terveztek, melyet gyantából készítettek el. A melltartót az ikonikus egyiptomi alabástromkő és a reneszánsz kor szépségének újrafelfedezése ihlette, mely Olivier Rousteing 2023-as tavaszi-nyári kollekciójának inspirációja. A Balmain vezető tervezőjét az izgatja, ahogy alkotótársait is, hogy vajon hogyan lehet az ősi remekműveket a modern korhoz igazítani. A reneszánsz szépségének újrafelfedezése és ünneplése olyan részleteken és sziluetteken keresztül mutatkozik meg, amelyek az aranykor legnagyobb gondolkodóinak szellemét, művészetét és szobrászatát közvetítik.

Balmain x Okhtein kollaborációja az egyiptomi tárgyak egyik mesés alapanyagát, az alabástromot és a reneszánsz kor gazdagságát idézi
Fotó: Balmain

A melltartó az Okhtein már ikonikusnak számító, sárgaréz karperecével és az ókori egyiptomi postiche-t (a fáraókat idéző fém álszakáll) idéző nyaklánccal egészült ki. Aya és Mounaz a márka jellegzetes kígyós sárgaréz karperecét is be akarta építeni a legújabb "Bangle Bag"-be a postiche mellett, hangsúlyozva a régi és a modern kontrasztját, hogy elmondásuk szerint ezek az újjászületést jelenítsék meg. Ezeknek az elemeknek az egyesülése az ősi mesterművek egy csodálatos ereklyévé történő újjáépítését jelenti. Ez volt a szándéka Oliviernek is a kollekcióval.

A kollaboráció mint modern alkotási mód

A kollaborációk egyre népszerűbbek a divatban. A lényegük sokrétű, nemcsak új közönséget vonzanak, hanem látásmódokat, külön világokat is összekapcsolnak, segítenek abban, hogy az alkotók kilépjenek a saját buborékjukból. A most bemutatott, varázslatos, műalkotásnak beillő melltartó bevágásai az idő vasfogát jelenítik meg. A természetes színű gyanta egy olyan feltűnő anyag, amely eredendően az alabástrom megjelenését és érzetét adja. „Ez a darab volt a legnagyobb kihívást jelentő projekt mindkettőnk számára, azonban lehetőséget láttunk benne arra, hogy tervezőként és termékfejlesztőként próbára tegyük magunkat. Hálásak vagyunk a csapatunknak és a gyáraknak, akikkel együtt dolgozunk, hogy életre keltették ezt a darabot." - nyilatkozták az Abdel Raouf nővérek.

Örökbefogadott gyerekként nőtt fel, most a Jean Paul Gaultier divatháznak tervezett haute couture kollekciót - Olivier Rousteing szárnyal

„Mindketten izgatottak vagyunk, hogy Olivier Rousteing-gel és a Balmainnel dolgozhatunk együtt a 2023-as tavaszi-nyári kollekciójuk kapcsán. Az első találkozásunk Olivier-vel még 2019-ben volt, amikor a Fashion Trust Arabia egyik zsűritagja volt. Nagyon felnézünk rá, és szeretjük az őszinteségét és a szenvedélyét. Izgatottan várjuk, hogy megmutathassuk a márkánk egy kis darabját és a történetét. Egyiptomból, egy gazdag örökséggel és történelemmel rendelkező országból érkezve, a mi és Olivier vízióját ötvöző alkotás igazán csodálatos élmény volt." - folytatták a tervezők.

A Brass Bangle az újjászületést jelképezi, egyszerre idézi az ókori ékszereket és illik bele egy modern ruhatárba. A tervezők célja az is, hogy ereklyéket, olyan tárgyakat hozzanak létre, amik túlmutatnak önmagukon
Fotó: Balmain

Tudtad ezeket a Balmain divatházról?

Több mint hetvenöt évvel ezelőtt, amikor Pierre Balmain először mutatta be az „Új francia stílust", mindenki számára azonnal világossá vált, hogy a divatház az haute couture egy kifejezetten friss, merész és nőies felfogását kínálja, amely szakít a korszak számos jól bevált, de már unalmas konvenciójával. Balmain merészsége kifizetődött, mert egyike lett annak a maroknyi fiatal francia tehetségnek, akik a század közepén a couture aranykorát hozták el, és segítettek abban, hogy Párizs újra a világ divatfővárosává váljon. 2011 óta Olivier Rousteing, a Balmain kreatív igazgatója leleményesen épít Pierre Balmain rendkívüli örökségére, miközben mindig hű maradt saját elhatározásához, hogy olyan ruhákat tervezzen, amelyek tükrözik azt, ahogyan a befogadó, erőteljes és globális „Balmain-hadsereg" (ahogyan ő hívja a vásárlókat) ma élni szeretne. Az eredmény egy egyedi és azonnal felismerhető Balmain sziluett, stílus és hozzáállás, amely kiemeli a ház ünnepelt műhelyeinek egyedülálló kézműves munkáját, miközben következetesen utal a gazdag párizsi örökségre.

Az Okhtein luxustáskái a Khan-el-Khalili piac kis sikátoraiban fellelhető alkalmi táskákat idézik, melyeknek fém részit aprólékos kézi munkával alakítják. Egy ilyen táska évszázadokon keresztül öröklődhet
Fotó: Okhtein

Ismerd meg az Okhtein márkát!

Az Okhtein, ami arabul nővéreket jelent, egy luxus kézitáskamárka, amelyet két egyiptomi nővér, Aya és Mounaz alapított. A márka a testvérek az újraalkotás és a történelem, valamint a művészetek iránti szenvedélyére épül. Csak egyedi, kézzel készített darabokat kínálnak. Az Okhtein célja, hogy újraértelmezze a modern arab nőket, megkérdőjelezze a globális sztereotípiákat, és ünnepelje az arab nők függetlenségét, magabiztosságát és örökségét. Az Okhtein a kettősségről, a családi kapcsolatokról szól, és arról, hogy az egység hogyan teszi lehetővé a csodálatos lehetőségek kibontakozását. Okhtein hisz abban, hogy az életben a legjobb luxus az, amit meg lehet osztani egymással, ami értéket teremt.

Ez is érdekelhet

A tökéletes fenyőfa titka - Mégis melyiket érdemes választani?

A tökéletes fenyőfa titka - Mégis melyiket érdemes választani?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói