Ezeket az élelmiszereket soha ne tedd a hűtőszekrény ajtajába, mert gyorsan tönkremehetnek

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Te általában hogy szoktad feltölteni a hűtőszekrényedet? Mindent gyorsan oda pakolsz bevásárlás után, ahol éppen a legtöbb hely van? Az igazság az, hogy ha ugyanolyan jó minőségben szeretnéd elfogyasztani a különféle ételeket és italokat, mint ahogy megvetted, akkor ez aligha jó ötlet. A hűtőszekrény ajtajába téve például egyenesen meg is romolhatnak bizonyos élelmiszerek.

Nem mindegy, hol tárolod ezeket az ételeket!
Nem mindegy, hol tárolod ezeket az ételeket
Fotó: Alvaro Medina Jurado / Getty Images

Ha arról van szó, mi kerüljön a hűtőszekrény ajtajába, akkor a mustár, a szójaszósz, az olajbogyós és savanyúságos üvegek például remekül érzik magukat ott. Azonban mivel a hűtőszekrény ajtaját rendszeresen kinyitjuk és becsukjuk, ez a készülék legmelegebb pontja, ahol élelmiszereket tárolhatunk. Éppen ezért bizonyos ételeket és italokat soha nem szabadna odatenni, mert gyorsan tönkremehetnek.

Nyers húsok, halak

Sem a nyers húsoknak, sem pedig a halaknak nincs jó helyük a hűtőszekrény ajtajában. Az USDA ajánlása szerint ugyanis ezeket az élelmiszereket mindig 5°C alatti hőmérsékleten kell tárolnunk. Ha erre nem figyelünk, akkor könnyen megromolhatnak, Lauren Harris-Pincus dietetikus pedig azt is hangsúlyozza, hogy egyébként is viszonylag rövid az eltarthatóságuk..

Ráadásul még be is szennyezhetik az ugyanazon a polcon lévő élelmiszereket. Katie Schimmelpfenning dietetikus, az Eat Swim Win alapítója szerint így mindig az a legbiztosabb, ha a hűtőszekrény fő rekeszébe, a legalsó polcra kerülnek, méghozzá egy jól zárható edényben, ezzel elkerülve, hogy a húsok leve esetleg kifolyjon a hűtőszekrénybe.

Tojás, tej és tejtermékek

A CDC a tojás, a tej és egyéb tejtermékek esetén is az 5°C alatti tárolási hőmérsékletet javasolja, így ezeknek az élelmiszereknek is határozottan a hűtőszekrény belsejében van a helyük. Laura M. Ali dietetikus arra is felhívja a figyelmet, hogy bár sok hűtőszekrény ajtajában van kifejezetten a tojásoknak kialakított tartó, azt soha nem érdemes használni.

5 dolog, amit tilos a mikróba tenni, különben felrobban

5 dolog, amit tilos a mikróba tenni, különben felrobban

A szakértő inkább azt javasolja, hogy a tojásokat az eredeti dobozukban, a hűtőszekrény középső vagy alsó polcán tároljuk, ezáltal biztosítva, hogy hidegen maradjanak. Ami a tejet illeti, a hűtőszekrény osztott, állítható polcait ajánlja, azon belül is a hűtőszekrény középső részének hátsó felét. Ugyanezen a középső részen pedig a sajtoknak, joghurtoknak, a túródesszerteknek és egyéb tejtermékeknek is jó helye lehet.

Vágott gyümölcsök és zöldségek

Kate Reeder dietetikus szerint a vágott gyümölcsöket és zöldségeket sem szabadna soha a hűtőszekrény ajtajába tennünk. Bizonyos vágott gyümölcsök és zöldségek, különösen a paradicsom, a sárgadinnye és a leveles zöldségek ugyanis vágva hajlamosabbak arra, hogy különféle baktériumok elszaporodjanak rajtuk. Egy légmentesen záródó edényben, a hűtőszekrény fő rekeszében viszont egy rövid ideig - általában 1-2 napig - jó helyük lehet.

Saláta

A saláta sok más zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan a hűtőszekrény alsó polcán, nem pedig az ajtajában érzi jól magát. Sőt fontos az is, hogy egy szellőzőnyílással ellátott papírban vagy műanyag zacskóba tedd, hogy megóvd a szennyeződésektől. Mielőtt pedig egyáltalán bekerül a hűtőszekrénybe, egy nedves papírtörlőt is érdemes tenned rá, hogy hosszabb ideig friss maradjon.

Maradékok

Többet főztél és sütöttél, mint amennyi egyszerre elfogyott? Ebben az esetben a legjobb, ha a maradékokat a hűtőszekrénybe teszed, de semmiképpen sem az ajtóba, ugyanis a vágott termékekhez hasonlóan nagyon hajlamosak lehetnek arra, hogy elszaporodjanak rajtuk a baktériumok. Ezért a legbiztosabb, ha szintén 5°C alatt tárolod őket, de ott is maximum néhány napig.

Forrás: simplyrecipes.com, highspeedtraining.co.uk

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Addiktológus mondja el, mit tehetünk az örökölt függőség ellen

glamour plusz ikon Addiktológus mondja el, mit tehetünk az örökölt függőség ellen

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

6 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

6 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)