Borotva vagy gyanta? Szakértőt kérdeztünk, hogyan szőrtelenítsük az intim területeket

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nyáron égető kérdés az intim szőrtelenítés, mind szeretnénk ismerni a legjobb módszert, a biztos technikát, hogy gond nélkül élvezzük a bikiniszezont. De az intim területek szőrtelenítése nemcsak esztétikai kérdés, hanem egészségügyi szempontból is rendkívül fontos. Mire figyeljünk, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket? Egyáltalán: mit válasszunk a nyári hónapok alatt, gyantát vagy borotvát? Szakértőnk segít eligazodni a kérdések között.

Borotva vagy gyanta? Melyik irány jobb?
Borotva vagy gyanta? Melyik irány jobb?
Fotó: Getty Images, Montázs: Herceg Éva

Nagy Kriszti, a Naturiti intimkozmetika alapítója szerint nyáron, a meleg és párás környezet miatt külön figyelmet érdemel a higiénia fenntartása és a tudatos bőrápolási szokások kialakítása az intim területeken. „A strandolások és az izzadás fokozhatják a fertőzések kialakulásának kockázatát, ezért fontos, hogy megfelelő módszert válasszunk az intim szőrtelenítésre” – mondja a szakértő, aki pontosan tudja, milyen sokan dilemmáznak azon, hogy a gyantázást vagy a borotvát válasszák. A szakértő elmondása szerint mindkét módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

A tartós, de kockázatos gyantázás

A gyantázás tartósabb eredményt biztosít, mivel a szőrszálakat a gyökerestől távolítják el, így akár több hétig is sima maradhat a bőr. „A gyantázás egyik nagy előnye, hogy tartósabb simaságot biztosít. Emellett a szakszerű gyantázás kevesebb benőtt szőrszálat és irritációt okoz, valamint a bőr természetes hámlasztását is elősegíti” – magyarázza Nagy Krisztina. Ilyenkor a bőr felső rétegén lévő elhalt hámsejteket is eltávolítják a gyantával, ami segít a bőr megújulásában és tisztaságának megőrzésében.

Ugyanakkor tény, hogy a gyantázás kellemetlen lehet, különösen az érzékeny területeken, ha nem megfelelő módon végezzük, arról nem beszélve, hogy időigényesebb és költségesebb, mint a borotválkozás.

Ha nem megfelelően végezzük a gyantázást, bőrirritációt és gyulladást is okozhat

– figyelmeztet a szakértő, aki arra biztat, hogy ha a gyantát választjuk, akkor inkább forduljunk szakavatott intimkozmetikushoz, aki szakszerűen fogja szőrteleníteni a legféltettebb testrészünket.

glamour plusz ikon Daganatot jelezheted a tested, ha ezt tapasztalod rajta

Daganatot jelezheted a tested, ha ezt tapasztalod rajta
Nyáron égető kérdés az intim szőrtelenítés
Fotó: Shutterstock

Borotválkozás mint tűzoltás, ami sosem ér véget

Az intim gyantával szemben a borotválkozás gyors és kényelmes, ideális a spontán nyári programokhoz. „A borotválkozás előnye, hogy gyorsan elvégezhető, ami nagy előny a nyári időszakban, ezen kívül költséghatékony és otthon is könnyen elvégezhető. Nem meglepő, hogy a borotválkozás az egyik leggyakrabban használt módszer a szőrtelenítési eljárások között” – magyarázza Nagy Kriszti, aki a hátrányokról is őszintén beszél. Borotválkozás hatására a szőrszálak gyorsan visszanőnek, gyakran már másnap újra láthatóak.

Ennek oka, hogy ilyenkor a szőrszálakat csak a bőrfelszínnél vágjuk el, ezért azok nagyon gyorsan visszanőnek. Továbbá az éles penge apró sérüléseket okozhat, amelyek növelik a fertőzés kockázatát, legyen szó gombás fertőzésről vagy más bakteriális fertőzésről. Ez magyarázza azt is, miért jelennek meg apró piros pöttyök a borotvával szőrtelenített területen.

Oké, de melyik higiénikusabb?

Mindkét esetben fennáll annak a lehetősége, hogy a baktériumok elszaporodnak. A kérdés már csak az, hogyan tudjuk elkerülni a szőrtelenítés során a bőrfertőzéseket? Függetlenül attól, hogy gyantázást vagy borotválkozást választunk, mindig ügyeljünk a fertőtlenítésre, a megfelelő higiéniai szabályok és az intimbőr ápolási szokások betartására. Nagy Kriszti szerint minden esetben fertőtlenített eszközökkel kell dolgozni, és kerülni kell a szoros ruházatot közvetlenül a szőrtelenítés után.

Borotva vagy gyanta? A szőrtelenítés nagy kérdése
Fotó: Shutterstock

Borotválkozás esetén mindig éles, tiszta borotvát használjunk, és persze intim mosakodógélt a bőr irritációjának minimalizálása érdekében” – javasolja a szakember. Míg gyantázás után érdemes speciálisan az érzékeny intimbőrre kifejlesztett készítményeket használni. „Ezek a természetes összetevők segítenek csökkenteni a bőrpírt és az irritációt, valamint antibakteriális hatásúak is. Ügyeljünk arra is, hogy a szőrtelenítés után válasszunk laza, légáteresztő anyagból készült ruhadarabokat, amelyek lehetővé teszik a bőr szellőzését és regenerálódását” – tanácsolja szakértőnk.

Emellett fontos a bőr rendszeres hidratálása is, hogy megakadályozzuk a kiszáradást és az irritációt, de mindig az intimbőrre kifejlesztett terméket alkalmazzunk. Ajánlott hetente egyszer finom bőrradírt használni, hogy megelőzzük a benőtt szőrszálak kialakulását, de figyeljünk arra, hogy a bőrradírt csak néhány nappal a szőrtelenítés után alkalmazzuk, amikor a bőr már nem érzékeny.

Végül tartsuk szem előtt, hogy a szőrtelenítést követően legalább 24 órán keresztül kerüljük az intenzív izzadással járó tevékenységeket, a közvetlen napfényt és a közösségi fürdőket, mivel ezek fokozhatják az irritációt és a gyulladást.

Ha nem megfelelően végezzük a gyantázást, bőrirritációt és gyulladást is okozhat
Fotó: Shutterstock

Tehát végül melyik módszert használjuk?

Mindkét eljárásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért érdemes kísérletezni, és megtalálni azt, ami a legjobban megfelel az egyéni igényeknek. De ne feledjük, hogy a bőrünk egészsége a legfontosabb, ezért mindig figyeljünk a megfelelő ápolásra és higiéniai szabályok betartására.”

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A ruhadarab, ami a legerősebben szennyezi a környezetet mégis mindenki gardróbjában ott lapul

glamour plusz ikon A ruhadarab, ami a legerősebben szennyezi a környezetet mégis mindenki gardróbjában ott lapul

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)