Tudod mi a leggyakoribb álmok jelentése? Erre utal, ha zuhansz álmodban

A tudomány szerint minden éjjel álmodunk, csak nem mindig emlékszünk rá. Amikor igen, akkor van, hogy örülünk neki, és azt kívánjuk, bár sosem érne véget, míg máskor szörnyű rémálomból riadunk fel, és félünk visszaaludni. A leggyakoribb álmok jelentése sokakat foglalkoztat - ezúttal annak jártunk utána, hogy mire utalhat az, ha álmodban zuhansz.

A legtöbb embert nagyon érdekli az álmok jelentése, de a jelenséget még mindig misztikum övezi
A legtöbb embert nagyon érdekli az álmok jelentése, de a jelenséget még mindig misztikum övezi
Fotó: Khosrork/Getty Images

Nem véletlenül létezik az az ezoterikus irányzat, amely álomfejtéssel foglalkozik, hiszen egy nagyon rejtélyes dologról van szó. Az alvással és az álmodással kapcsolatos élményekkel a tudomány is részletesen foglalkozik, ugyanakkor az elménk mélyén zajló folyamatok a mai napi kicsit megfejthetetlenek. Gondolkodtál már azon, vajon mi lehet az álmok jelentése? Cikksorozatunkban ezt a jelenséget járjuk körbe, elsőként pedig jöjjön is az egyik leggyakoribb élmény: az álombéli zuhanás.

Az agyunk aktív, de az izmaink egy időre megbénulnak

Az álmok legtöbb esetben a gyors szemmozgás (REM) fázisában történnek, amely az elalvást követő egy-másfél óra után jelentkezik. Ebben a szakaszban az agyunk azon területei aktívak, amelyek a gondolkodásban vesznek részt, így nem meglepő, hogy ez az ideális időintervallum arra, hogy álmaink megszülessenek. Ilyenkor még nagyon felszínesen alszunk és könnyebben is ébredünk, ugyanakkor izmaink átmenetileg megbénulnak; ezért érezzük álmunkban sokszor, hogy képtelenek vagyunk megszólalni vagy elszaladni.

Az álmok létrejöttének pontos okára a tudomány jelenleg is keresi a választ, és kétségtelen, hogy ez a téma szinte mindenkit foglalkoztat - számos álmoskönyv létezik, és onirológia néven még egy, az álomkutatással foglalkozó tudományág is létrejött. Sigmund Freud világhírű neorológus és pszichiáter is nagyon érdeklődött a jelenség iránt; véleménye szerint álmaink szorosan kötődnek aznapi tevékenységünkhöz, és különböző szimbólumokat rejtenek.

Hiszed vagy nem, minden egyes éjjel álmodunk

Gondoltad volna, hogy amíg te jólesően szunyókálsz, addig az agyad egész éjjel aktívan működik? Ezért van az, hogy bár mindössze csak néhány álmunkra emlékszünk, az bizonyított tény, hogy minden este álmodunk. A felnőttek és a csecsemők egyaránt körülbelül két órát álmodnak éjszakánként összesen: ezek jellemzően 5-20 percig tartó “több etapos” álmok, akár külön sztorikkal. Egy élettartam során az emberek átlagosan hat évet töltenek álmodással.

Intenzív, valóságos álmok? - 4 dolog, ami megmagyarázza, miért éled át őket

A tudatos alvás lehet a kulcs?

Talán veled is előfordult már, hogy visszaaludtál és folytatódott a kellemes álom, amiből felébredtél, de olyan is megesik, hogy rémálomból riadsz fel, és bármennyire is reménykedsz, sajnos a történetnek nincs vége. Erre jó a tudatos álmodás elsajátítása, amikor képes vagy irányítani a cselekményt. Egy zuhanásnál például ez nagyon jól tud jönni, hiszen nincs annál nagyobb rettegés, mint mikor leesel valahonnan és "várod" a becsapódást. Az ok, ami miatt ritkán tudjuk befolyásolni az álmainkban történteket az, hogy alvás közben agyunk logikáért felelős területe csökkent aktivitással működik, de ez némi gyakorlással fejleszthető.

Sokakat érint

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy bizonyos élmények - köztük a zuhanás - nagyon gyakoriak. Bár nincs konkrét tudományos konszenzus az álmok mögött meghúzódó pszichológiát illetően, de a kutatók elmélete szerint a zuhanás a tehetetlenséget vagy az elutasítás érzését tükrözheti. Amennyiben gyakran álmodod azt, hogy zuhansz, az alábbi pszichológia elakadások állhatnak a háttérben:

  • bizonytalan vagy instabil vagy
  • az életed valamilyen területén alárendelt szerepben érzed magad
  • sokat aggódsz
  • túlterheltnek érzed magad
  • elvesztetted a kontrollt az életed felett.

Nem mindegy, milyen zuhanásról van szó

Az is befolyásoló tényező lehet, hogy álmodban milyen szituációban éled át a zuhanást. Ha lelöknek egy szikláról, az azt jelentheti, hogy nem érzed magad biztonságban. Ha megbotlasz és leesel egy szikláról, akkor nagy valószínűség szerint nincs önbizalmad, ha viszont ejtőernyővel ugrasz ki egy repülőgépből, vagy egy biztonsági hálón landolsz, az annak a jele lehet, hogy elengedsz valami negatívat, és felszabadítod magad. Ha szeretnéd jobban megérteni az álmaidat, vezess álomnaplót! Minden reggel jegyezz le annyi részletet az álmodról, amennyit csak tudsz, és tedd ezt lehetőleg rögtön ébredés után, mielőtt még az emlékeid elhalványulnának. Ezután gondold át, hogy az ébrenlétedbe hogyan illeszkednek az álomból származó emberek, helyek és tárgyak.

A gyakori rémálmok alvászavart, szorongást és poszttraumás stressz zavart is jelezhetnek, ezért ebben az esetben érdemes pszichológus szakemberhez fordulni, aki segíthet megbirkózni a rémálmaiddal, valamint kezelni az azokat kiváltó stresszt.

Forrás: healthline.com, verywellmind.com,

Tudj meg többet az egészséges alvásról:

Ez is érdekelhet

Shakira és Lewis Hamilton között csak úgy izzik a levegő, mutatjuk a bizonyítékot

Shakira és Lewis Hamilton között csak úgy izzik a levegő, mutatjuk a bizonyítékot

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

PR

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

PR

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)