Miért káros a spam hívás? Mert akár a bankkártya adataidat is megszerezheti így egy csaló

Emlékszel még arra az időszakra, mikor az internetet elárasztották az olyan felugró ablakok, hogy “Gratulálunk, nyertél!”, mostanra ez az idegesítés áttért a mobilodra kéretlen hívások, és átverős üzenetek formájában. Ez pedig amellett, hogy meglehetősen idegesítő, sok esetben kifejezetten veszélyes is.

A spam-hívás nem csak idegestő, de veszélyes is lehet
Miért káros a spam hívás? Mondjuk azért, mert olyan adatokat adhatsz gyanútlanul csalók kezébe, amilyeneket nem szeretnél
Fotó: Pexels

Ahogyan fejlődik a technológia, úgy fejlődnek az átverések, sőt manapság már nehéz lépést tartani a csalók újabb és újabb trükkjeivel. Azt már a legtöbben sejtik, hogy nem bukkan fel a semmiből egy nigériai király, akinek valahogy a rokonai vagyunk, azt is sokan tudják, hogy bár Bill Gates valóban elosztogatja a vagyonát, de nem bejegyzéseket megosztó magánszemélyek, hanem jótékonysági szervezetek között. Viszont a telefonhívások és sms-ek - vagy épp a spam hívás - veszélyeiről még sokat kell beszélni.

Spam hívások veszélyei

Sokan eleve nem veszik fel a külföldi számról érkező hívásokat. A mobilszolgáltatók is figyelmeztetnek, hogy ha csak nem él az adott országban olyan ismerős, akinek új telefonszáma lehet, akkor ezeket nem kell felvenni, visszahívni meg semmiképpen sem, mert sok esetben ezek emeltdíjas telefonszámhoz kapcsolódnak. Van, hogy nem csak nagyon távoli, de osztrák vagy cseh számokról jönnek hívások, a hívó fél pedig általában egy szakadozó beszélgetés közben, konyhaangol nyelven próbálkozik, ezeket a hívásokat szintén érdemes bontani. Azt se felejtsük el, hogy a kitűnő, soha vissza nem térő pénzügyi befektetés sem ilyen hívásokkal érkezik meg az életünkbe.

Vannak azok a hívások, melyek elsőre nem tűnnek veszélyesnek. Tulajdonképpen nem szeretnének átverni, lehet, hogy csak néhány kérdést tesznek fel, vagy egy ártatlan programra invitálnak. Idegesítőek ugyan, de veszélytelennek tűnnek. Ez addig igaz is, amíg nem kíváncsiak olyan adatokra, amelyek hozzánk köthetőek. Sok esetben ezek a hívások azok, amelyek tökéletesen megágyaznak egy következőnek, aminek már talán a legnagyobb körültekintés ellenére is bedőlünk.

Lehet védekezni az idegesítő, kéretlen hívások ellen

A spamhívások blokkolása egyszerű. Ha androidos a telefonod, akkor a telefon alkalmazással, amivel a hívásokat intézed, a beállításban (három pötty jelöli a menü ikont, onnan jutsz el a beállításokhoz) állítsd be, hogy a hívóazosító és spam védelem aktív legyen. Azokat a hívásokat jelöli spamként, amelyet más felhasználók is annak jelölnek, így ha ilyen jellegű hívást kapsz, te is tudod jelenteni. Ha iPhone tulajdonos vagy, akkor is van arra lehetőséged, hogy letiltsd a kéretlen hívásokat. A pontos beállításhoz itt találsz útmutatót, ha iPhone készüléked van, ha pedig androidos telefont használsz, akkor ide kattints!

Az online csalók gyomorforgató módszerekkel tévesztik meg karácsonykor a vásárlókat

Csak a nevem kérte, meg a születési időm, mi baj lehet belőle?

A legtöbben úgy gondolják, hogy azzal, hogy a PIN-kódját vagy a belépéseit nem, csak olyan, egyébként nem is olyan titkosnak tűnő adatokat ad meg, mint a neve, a születési ideje vagy éppen az irányítószáma, még nem lehet gond. De akkor most képzeljük el a következő forgatókönyvet. Egy ismeretlen számról telefonálnak, és a nevünket mondják, hogy velünk szeretnének beszélni. Máris nagyobb a bizalom, hiszen nem véletlenül hívtak, pontosan tudják, kit keresnek. Esetleg szeretnének adatokat is egyeztetni, amihez elkérik a születési időt. Ha felkészültek vagyunk, és megpróbáljuk vizsgáztatni őket azzal, hogy egy számot elrontunk, visszakérdeznek, hogy jól hallották-e. Ilyenkor hajlamosak vagyunk megnyugodni, hiszen tudják a nevünket, tudják a születési időnket, esetleg még valami olyan információt, amit szintén egy korábbi hívás alatt úgy gondoltuk, hogy elárulhatunk magunkról, mert miért ne. Ezek után sokan biztosak abban, hogy valóban a bank vagy valamelyik szolgáltató embere lehet, nyugodtan válaszolhatnak a kérdéseikre vagy nyugodtan csinálhatják azt, amit mondanak neki a telefonban. És ezzel meg is válaszoltuk, hogy mi baj lehet abból, ha látszólag veszélytelen információkat árulunk el magunkról.

Úgy érzed, annyi spam hívás fut be, hogy fel kell tenned utána egy nyugtató maszkot?
Fotó: Pexels

De mi van, ha valóban a banktól vagy a szolgáltatótól hívnak?

Amit a csalók szeretnének, hogy gyorsan, átgondolatlanul reagáljon valamire. Ezért olyan feszült helyzetet teremtenek, amikor az ember hirtelen megijed, és nem tud tisztán gondolkozni. Erre játszanak az unokázós csalók, akik baleset vagy “bajba kerülés” címszóval teremtenek feszült helyzetet, és erre játszanak azok a csalók is, akik azt próbálják meg elhitetni, hogy a bankkártyánkat feltörték, és biztonsági számlára kell átutalni minden megtakarításunkat, vagy biztonsági szoftvert akarnak letöltetni a felhasználó telefonjára, és még gyorsan végig is vezetnek a lépéseken. Ilyet sem bankok, sem szolgáltatók nem csinálnak.

„Te vagy ebben a videóban?” - Sose dőlj be ennek a kérdésnek Messengeren

Csaló SMS-ekből is egyre több érkezik

A csomagod vámkezelés alatt áll, ezt egy linken keresztül fizetheted ki, vagy éppen a bank kéri, hogy jelentkezz be szintén egy általuk küldött linken, mert a kártyádat letiltották. Az oldalak megtévesztésig hasonlítanak a csomagküldők vagy a bank oldalára, meg is adod szépen a bejelentkezéshez szükséges banki azonosítóidat, vagy a kártyaadataidat, de nem annak, akiknek gondoltad, hanem a csalóknak, akik azonnal akcióba is lendülnek.

Mindig legyél résen!

Az egyetlen védekezési lehetőség a csalók ellen, ha senkinek nem hiszel, és tisztában vagy azzal, hogy milyen csalásokkal próbálnak átverni, erről pedig itt tudhatsz meg többet. Folyamatosan fejlődnek a csalók, és újabbnál újabb trükkökkel próbálkoznak, ezért az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy mindig nyugodtan átgondolsz mindent, és nem cselekszel elhamarkodottan. Ha pedig mégis megtörténik a baj, akkor ne szégyelld, kérj segítséget és szólj a rendőrségnek, hogy mással ne fordulhasson elő.

Maradj biztonságban az online világban!

Ez is érdekelhet

Shakira és Lewis Hamilton között csak úgy izzik a levegő, mutatjuk a bizonyítékot

Shakira és Lewis Hamilton között csak úgy izzik a levegő, mutatjuk a bizonyítékot

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

PR

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)