Amit a spárgáról feltétlenül tudnod érdemes!

2016.május.11.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Amikor először láttam spárgát, fogalmam se volt, melyiket hogyan kell megtisztítani, vagy melyiket érdemes egyáltalán megvásárolni. Azóta sok-sok tapasztalatot gyűjtöttem spárga témában, amelyet veled is szeretnék most megosztani.

Így ha még nem ismered a spárgát, vagy nem teljesen világos, hogy mi a különbség a zöld és a fehér spárga között, akkor ne aggódj: Ezzel a rövid, lényegre törő cikkel pont annyi információhoz jutsz, hogy el tudd dönteni, milyen spárgát vegyél és hogy soha többé ne "kössenek" rád vacak minőségű spárgát.

A megfelelő ismeretek birtokában akár már ma belevághatsz a spárgavásárlásba. Ha pedig eddig nem voltál elégedett a spárgával, akkor most fény derülhet arra is, mi lehetett ennek az oka.

Először nézzük meg, miért is érdemes spárgát fogyasztanunk!
Biztos hallottad már, hogy a spárga igazi diétás zöldségnek számít. Szinte hihetetlen, de 100 gramm spárga mindössze 20 kalóriát tartalmaz!

Fogyasztani azonban ennél jóval több okból is érdemes:
1. A spárga extrém gyorsan elkészíthető.
2. A spárga megfelelően elkészítve igen finom csemege (Nézd meg: Tejszínes spárga recept ) :)

3. A spárgának remek hatása van az egészségünkre:

Zöld spárga, fehér spárga – De melyiket válasszam?

Színe alapján megkülönböztetünk zöld, fehér és lila spárgát. Ezek a spárgák természetesen nem csak színünkben, de ízükben, elkészítésükben is különböznek.

A fehér spárga földtöltésekben nő (nem éri napfény, ezért fehér a színe), míg a zöld spárga a föld felett. A zöld spárga sokkal zsengébb, akár salátában nyersen is fogyasztható. A fehér spárgát viszont csak főzve és hámozva fogyaszthatjuk. Héjastól elkészítve kesernyés ízt ad az ételnek, ezért a pucolásra mindig szánjunk időt.

A zöld spárga klorofillban gazdag, több C-vitamint és karotint tartalmaz, mint a fehér, ezért táplálkozás szempontjából értékesebb, mint a fehér. A lila spárga pedig igen ritka és ízében leginkább a zöld és a fehér spárga keverékére hasonlít. Mindegyik spárga legfinomabb része a spárga felső, zsenge, rügyes része.

Mire ügyeljünk a spárga vásárlásánál?

vargáné nagy szilvia, spárga, diétás, zöldség, spárga vásárlás, blog, egészség, vértisztító,

Nagyon fontos, hogy a spárga friss legyen, ugyanis csak a jó minőségű spárgából tudunk finom ételt varázsolni. A spárga frissességét úgy tudod megállapítani, hogy megvizsgálod a spárga rugalmasságát: A friss spárga roppanós (azaz nem fonnyadt-aszott és könnyen hajlítható…). Ezt legegyszerűbben úgy tudod tesztelni, ha megpróbálod kettétörni a spárga szárát. Ha ez könnyen megy, akkor friss a spárga. Ha nem roppanósan törik a spárga, akkor annak már jóval lecsökkent a víztartalma, vagyis régóta leszedték és bizony már nem friss! A friss spárgát maximum 3 napig tárold a hűtőben!

Spárga tisztítása


A spárgának csak a zsenge hajtásai fogyaszthatóak, ezért a spárgaszár fás részét el kell távolítani főzés előtt. Ha mégis benne hagyod az ételben, akkor azt onnan veszed észre, hogy a spárgakrémleves nem lesz krémes, hanem szálak maradnak benne, vagy a spárgaköret elrághatatlan részeket is fog tartalmazni.

Ha zöld spárgát választottál, akkor nagyon gyorsan megleszel a tisztítással: Mosd meg a zöld spárgát, majd törd le a spárga alsó, fás részét. Ha meghajlítod a spárgát – és az friss is – akkor pont a fás rész felett fog a spárgaszár eltörni.

Ha fehér spárgát vásároltál, akkor azt vékonyan (pl. zöldséghámozóval) meg is kell pucolnod, különben kesernyés íze lesz az ételnek.
Ha szeretnél egy finom, villámgyorsan elkészíthető és egészséges receptet, próbáld ki a Tejszínes spárga receptet !

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

7 fotó, amin Lajos herceg kísértetiesen hasonlít Katalin hercegnére

7 fotó, amin Lajos herceg kísértetiesen hasonlít Katalin hercegnére

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője