Ez nincs rendben! A férfiak bére gyorsabban emelkedik Magyarországon, mint a nőké

2020.február.26.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Megjelent a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) tavalyi évre vonatkozó kereseti kimutatása. Tisztában vagyunk vele, hogy minden statisztika, még ha központi is, csak egyféle olvasata az adatoknak, tehát a benne megállapítottak adnak valamiféle iránymutatást, de nem feltétlenül fedik a valóságot. Ennek a számításnak is vannak nagyon is komolyan vehető kritikusai, de most hagyjuk is ezt.

Ez nincs rendben! A férfiak bére gyorsabban emelkedik Magyarországon, mint a nőké
Fotó: Shutterstock

Ami 2019-es évre vonatkozó kereseti adatokat illeti abból csak egyetlen apró mozzanatot szeretnénk kiemelni:

"A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 403 600, míg a nők esetében 335 800 forintot ért el, ez a férfiaknál 12,3, a nőknél 10,8%-os növekedést jelent egy év alatt. " - áll a KSH gyorstájékoztatójában

Ami egyértelmű, a nők érezhetően, bruttó 67 ezer forinttal keresnek kevesebbet, mint a férfiak, és láthatóan a bérük is lassabban, mintegy 1,5%-kal lassabban növekszik, mint a férfiaké. Itt nem arról van szó, hogy ugyanabban a munkakörben a férfiak többet keresnek, igaz, tudjuk, hogy ez is létező jelenség. Nem, ez a különbség csupán arra világít rá, hogy a társadalomban a munkaelosztás egyenlőtlen, a nők sokkal nagyobb számban végeznek olyan munkát, aminek a presztízse alacsonyabb, kevesebb fizetés jár érte. A szociális ágazatban, az oktatásban, és az egészségügyben is nagyobb számban nők dolgoznak. Erre elég egyetlen példát mutatni : tavaly az óvodákban dolgozók csaknem 100%-a nő volt, az általános iskolai tanárok 90%, a gimnáziumokban 70% volt a nők aránya. Mindhárom említett terület borzasztóan fontos, talán mondani sem kell, hogy az oktatás minősége és megbecsültsége a jelenben, meghatározza az egész jövőnket. Ha túlterhelt, rosszul fizetett, frusztrált, és elkeseredett tanárok tanítják a jövő nemzedékét, akkor valószínűleg a jövő generációja sem lesz magabiztos, motivált és tudásra éhes. És talán bizonygatnunk sem kell, hogy a szociális ágazatban és az egészségügyben miért lenne fontos anyagilag is jobban megbecsülni a dolgozókat, akik zömmel nők.

Fel kell ismernünk, hogy amikor a nők társadalmi helyzetéről beszélünk, akkor éppen erről beszélünk, a társadalom számára a jelent és a jövőt is meghatározó munkát végeznek a nők közülük nagyon sokan alacsony társadalmi megbecsültség mellett, és kevés fizetésért, alacsony érdekérvényesítő képességgel (jellemzően az egészségügyben és az oktatásban nagyon nehéz például sztárjkot szervezni), amikor mellettük állunk ki, akkor a nők társadalmi megbecsülését is követeljük.

A KSH kereseti gyorsjelentése ide kattintva böngészhető!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Angelina Jolie új tetoválása megér egy gyors pillantást

Angelina Jolie új tetoválása megér egy gyors pillantást

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője