Mennyi és milyen zöldséget kell enned, hogy a lehető legegészségesebb legyél? Mutatjuk

2021.június.1.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Kezdjük talán az egyik legfontosabbal: a néhány évvel ezelőtti orvosi ajánlásokban szereplő napi öt adag zöldség és gyümölcs már a múlté. Helyette napi tíz adagnyi zöldséget és gyümölcsöt ajánlanak. Ennek rengeteg oka van, kezdve attól, hogy a manapság kapható zöldségek és gyümölcsök már kevesebb antioxidánst és vitamint tartalmaznak, mint mondjuk ötven éve, odáig, hogy sajnos eleve sokkal egészségtelenebbül étkezünk és élünk, egészségtelenebb levegőt szívunk be nap mint nap, így több vitaminra van szükségünk. Ez számszerűsítve – mivel egy adag 80 gramm – napi fél kiló zöldséget és 300 gramm gyümölcsöt jelent (a gyümölcsből a cukortartalma miatt kell limitálni a fogyasztott mennyiséget). Ha azt gondolod, hogy ehhez nagyjából egész nap kellene valami zöldséget rágcsálni, akkor nem jársz messze az igazságtól. A jó hír, hogy bár igyekezni kell a szivárvány minden színéből választani zöldséget, azért korántsem kell minden egyes nap másféle zöldséget és gyümölcsöt enned. Koncentrálj inkább azokra, amelyek kiemelten egészségesek (és nyilván azokra, amiket szeretsz). Ilyen a brokkoli, a spenót, a répa, a fodros kel, a kelbimbó, az édesburonya.

Egy másik közkeletű tévhit, hogy a zöldsaláta a legjobb zöldségforrás. Ez ezért nem igaz, mert egyfelől egy nagy adagja is alig 150-200 gramm, így csak egy-két adagnyi zöldségnek számít, viszont pukkadásig eltelít, másfelől – és ez a legnagyobb gond -, ha nem saját magad készíted, akkor a dresszing miatt sokszor rengeteg benne a zsír, a cukor és a kalória. Persze ehetsz salátát is, de egyél rendszeresen főzelékeket, krémleveseket, a köreteid a rizs és krumpli helyett vagy mellett párolt brokkoli, spenót, édesburgonya, karfiol legyenek. Azt ne felejtsd el, hogy bár a hüvelyesek is nagyon egészségesek, azokból bármennyit is eszel, csak egy adagnyi zöldségnek számítanak.

Akkor jársz a legjobban, ha minden étkezéshez eszel zöldséget, de ha nem jött össze, akkor van néhány mentőöv, amiben kapaszkodhatsz a nap végén:

Édesburgonya: Viszonylag olcsó, nagyon finom, hosszú ideig tárolható és egy nagyobb darab belőle akár három-négy adag zöldségnek is megfelel. Vágd hasábokra, forgasd be egy kis olívaolajban és sóban (vagy egyéb fűszerekben), és süsd meg. Meg is párolhatod, vagy készíthetsz belőle krémlevest, pürét. Ez utóbbi egy kis olvasztott sajttal isteni.

Avokádó: Nem egy olcsó zöldség, de nagyon finom, szintén viszonylag jól tárolható, és egy nagyobb darabja közel három adagnyi zöldségnek felel meg. A felhasználása pedig nagyon variábilis: teheted pirítósra, melegszendvicsbe, zöldsalátához, de akár köretként is eheted.

Paradicsompüré: Mindössze másfél evőkanál paradicsompüré már egy adagnyi zöldségnek felel meg. Hát nem csodás? Ha dorbézolós napod van, pizzára, tésztára is teheted, de meg is ihatod egy kis vízzel higítva, vagy készíthetsz belőle levest (ez mozaralla golyócskákkal mennyei). Arra viszont figyelj oda, hogy a legtöbb bolti paradicsompürében és paradicsomlében rengeteg só van. Ez rá van írva a dobozra, tehát világosan láthatod. Érdemes olyat venni, amiben nincs, vagy csak nagyon kevés a só, esetleg te magad is készíthetsz házilag, ha nagy rajongó vagy.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője