15 vészjósló jel, ami arra figyelmeztet, hogy kiégtél

2022.január.14.

Ha a munkád során túlnyomórészt szorongást vagy szomorúságot érzel, akkor fel kell tenned magadnak a kérdést, hogy biztos csak átlagos stresszről van szó? A stresszel az élet minden területén meg kell birkóznunk, de ne gondold, hogy gyenge vagy, és nem tudod legyőzni. Könnyen lehet, hogy kiégéssel küzdesz, ami egy sokkal komolyabb probléma.

15 vészjósló jel, ami arra figyelmeztet, hogy kiégtél
Fotó: Gettyimages.com

Az Egészségügyi Világszervezet a kiégést egy szindrómaként definiálja, melyet a krónikus, kezelhetetlen munkahelyi stressz okoz. Máshogy fogalmazva: a kiégés nem egyszer vagy kétszer történik meg rövid időre, a kiégés egy hosszan tartó folyamat, aminek súlyos következményei lehetnek.

Nézzük, mi az a 15 csalhatatlan jel, ami a kiégésre utal!

1. Mindig fáradt vagy: sem az alvás, sem a szabadnap nem segít, folyamatosan érzed a fáradtságot.

2. Folyamatosan idegeskedsz: feszült vagy és aggodalmaskodsz, ezek az érzések pedig a magánéletedre is kihatnak.

3. Álmatlanság: hulla fáradtan esel be az ágyba a munka után, de mégis órákig forgolódsz.

4. Nehezedre esik koncentrálni: gyakran elfelejtesz dolgokat.

5. Sokkal többet, vagy kevesebbet eszel: ha az elmúlt időszakban változás állt be az étkezésed tekintetében, az könnyen lehet a stessz miatt. Kétféle ember van, aki zabál a stressz miatt, és aki rá sem bír nézni az ételre. Mindkét opció borzalmas.

6. Túl érzelmes vagy: olyan dolgokon akadsz ki, amiken korábban csak nevettél volna egyet. Sírva fakadsz egy ártalmatlan szó, vagy mondat hallatán, pedig korábban maximum esküvőkön és temetéseken hullattál könnyeket.

7. Elveszett a lelkesedésed: már nem lelkesítenek azok a dolgok, amik korábban lázba hoztak. Elveszett a motivációd, nem érdekelnek már az új kihívások.

8. Nem vagy már olyan produktív, mint korábban: nem érdekel már a munkád minősége olyan szinten, mint régen. Megcsinálod a dolgokat, de csak azért, hogy letudd a feladatokat.

9. Romlik a teljesítményed: folyamatosan kisebb-nagyobb hibákat követsz el a munkádban, ami teljesen természetes, hiszen már nem foglalkoztat a munkád minősége úgy, mint korábban.

10. Izolálod magad másoktól: a munkahelyeden a munkatársaidtól próbálsz távolságot tartani, ha pedig hazamész a párod mellől is néha legszívesebben elvonulnál. Ha van gyereked, velük sincs túl sok kedved játszani, legszívesebben csak egyedül lennél.

11. Egészségügyi problémáid vannak: a kiégés egyik jele, hogy sokkal gyakrabban vagy beteg, mint régen. Sokszor fáj a fejed, és a léguti megbetegedések sem kerülnek el. Akár még mellkasi fájdalmat is érezhetsz.

12. Mindig cinikus vagy: mert utálsz mindent és mindenkit magad körül. Persze igazából nem, de a stressz ezt az érzést hozza ki belőled.

13. Félelmeid vannak: azzal nincs baj, ha néha egy-egy komoly konferencia vagy megbeszélés előtt van benned félelem. De, ha minden vasárnap este félelemmel tölt el a gondolat, hogy másnap munkába kell menned, és minden alkalommal félsz mielőtt bemész egy értekezletre, akkor kiégtél.

14. Nem vigyázol magadra: olyan stresszes vagy, hogy nem érdekel, hogy az ötödik kávédat iszod aznap, vagy hogy láncdohányos vagy, esetleg, hogy heti öt alkalommal eszel egészségtelen kaját.

15. Értéktelennek érzed magad: a reménytelenség és értéktelenség érzése tipikus jele a kiégésnek. Úgy érzed úgysem jó eléggé, amit csinálsz, ezért egy idő után már nincs is hozzá kedved.

Ez is érdekelhet

Visszatér a Hazug csajok társasága! Minden, amit az Eredendő bűnről tudnod kell

Visszatér a Hazug csajok társasága! Minden, amit az Eredendő bűnről tudnod kell

Divathírek

Roxforttól a kifutókig - Emma Watson legstílusosabb vörös szőnyeges pillanatai

Roxforttól a kifutókig - Emma Watson legstílusosabb vörös szőnyeges pillanatai

Divathírek

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el