8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

2018.június.4.

A régi mondás szerint okos ember más kárán tanul. De jó is volna, ha az élet tényleg így működne, de sajnos ez csak korlátozottan igaz. Nagyon korlátozottan, ugyanis bizonyos helyzeteket nem fogunk megérteni, igazán átérezni akkor sem, ha már látjuk, hogy mások hogyan próbáltak hasonló helyzetekkel jól-rosszul megküzdeni.

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved
Fotó: Shutterstock

Sajnos csalódások nélkül nem lehet leélni az életünket, legyen az szerelmi bánat, baráti kapcsolat, családi ügy, előbb-utóbb mindenki találkozik velük. Igen, néha összetörik a szívünk, de bármennyire is fájdalmas, nagyon sokat tanulhatunk belőlük, fejlődhetünk általuk. Túl az első megrázkódtatáson, később erőt meríthetünk az ilyen helyzetekből, sőt akár jó irányba is terelhetik az életünket.

Amíg össze nem törik a szíved, addig talán senki nem ismeri fel igazán, hogy a saját boldogságát nem várhatja mástól, illetve nem tesz örökké boldoggá, ha másoknak boldogságot szerzünk. Biztosan csalódnod kell hozzá, hogy ráébredj a saját boldogságodért te vagy a felelős. Ez nem egyenlő az önzéssel, pusztán arról van szó, hogy meg kell tanulnod felismerni a pillanatot, amikor egy helyzet, egy kapcsolat nem tesz boldoggá, és meg kell tanulnod azt is, hogy az ilyen esetekben változtatnod kell. Ha nem teszed meg a saját boldogságodért, mástól hiába várod.

Sokan gondolják, hogy az életük nehézségeivel egyedül kell megküzdeniük. Igen, egy-egy érzelmi csapást nekünk kell feldolgoznunk, de ez nem azt jelenti, hogy ne kérhetnénk segítséget, és ez egy kiadós beszélgetéstől egy baráti ölelésig bármilyen apróságban megnyilvánulhat. Ne szégyelld, ha össze vagy törve, ez mindenkivel előfordul, merj beszélni az érzéseidről, és merj segítséget kérni, akár szakembertől is. Emlékezz, a te boldogságod rajtad múlik, ha segítség kell ahhoz, hogy túltedd magad a bánaton, magadért kérj segítséget.

Ennél nagyobb közhelyet nem lehet mondani, de ha egyszer átéled, hogy összetörik a szíved, akkor azt is át fogod élni, hogy ez az érzés nem tart örökké. Az idő igenis neked dolgozik, vannak csalódások, lelki fájdalmak, amiket nem lehet talán soha kiheverni, de idővel biztosan lehet kezelni őket. A fájdalmakat nem dédelgetni kell, hanem együttélni velük. Az idő segít, hogy a negatív és a pozitív dolgokat is el tudd helyezni az életedben.

10 film, amit minden lánynak látnia kell legalább egyszer az életben

10 film, amit minden lánynak látnia kell legalább egyszer az életben

Az idő segít helyre tenni a dolgokat, és ezzel együtt azt megtanulod azt is, hogy néhány dolog, ami nélkül azt gondoltad, hogy nem tudsz élni, nos, hogy mégiscsak lehet élni nélkülük, sőt boldognak is lehet lenni a hiányukban. Van, aminek nincs helye az életedben, és még akkor is, ha fájdalmas meg kell tanulnod elengedni ezeket.

Ha összetörik a szíved, akkor az önértékelésed is meginog. A csalódás arra figyelmeztet, hogy a magad elvárásainak kell először megfelelned, nem mások szeretetét, figyelmét kell hajszolnod, hanem először igenis saját magadra kell figyelned, meg kell tanulnod szeretni magad.

A lelki megrázkódtatás legintenzívebb időszakában legszívesebben elbújnánk egy sötét lyukba, és soha nem jönnénk elő. Azonban, az első, amit megtanulunk az ilyen helyzetekből, hogy tovább kell menni, muszáj, és ez gyakran pokoli nehéz. Gyászold meg a csalódásod, az összetört szívedet, ezt megspórolni nem lehet. Ugyanakkor, ha már átélted ezt a helyzetet, te is megtapasztalhattad, hogy a múlton való rágódás, vagy akár a jó érzéseket kiváltó nosztalgiázás nem visz előre. Ha igaz, hogy meg kell tanulnod tovább lépni, akkor az is igaz, hogy a célokat, az örömeidet ne a múltban, hanem a jövőben keresd.

Minden nagy és mély lelki válság arra figyelmeztet, hogy bele kell nézned a tükörben, hosszan és kitartóan kell vizsgálnod magad. Igen, meg kell tanulnod szeretni magadat, ebben elsőnek kell lenned, de ugyanígy elsőnek kell lenned abban, is hogy a saját hibáidat, tévedéseidet, akár árulásaidat is mérlegre tedd, és szembe nézz a saját gyengeségeiddel.

Kínzó gondolatok? Csak át kell programoznod az agyad! Segítünk!

Kínzó gondolatok? Csak át kell programoznod az agyad! Segítünk!

Ugye, veled is előfordult már, hogy akkor jöttél rá, hogy milyen sokat jelentett neked valami, amikor már elveszítetted? Nos, amikor összetörik a szíved, akkor nem csupán a veszteség értékelődik fel, ez az élmény talán megmutatja neked azt is, hogy mennyi minden más van az életedben, a környezetedben, amire nem is figyeltél, mégis, bármennyire aprócska dolgok, akkor sokat jelentenek neked. A pici dolgokat hajlamosak vagyunk kevéssé értékelni, mert a sok kicsi sokra megy, és egy lelki válság bizony megtanít rá, hogy ezeket az apróságokat sokkal jobban becsüld, mint korábban.

Ez is érdekelhet

3 dolog, amit minden nőnek meg kell tennie a szexuális egészségéért

3 dolog, amit minden nőnek meg kell tennie a szexuális egészségéért

Szépséghírek

Hogyan lett Kulcsár Edina szenvedélye a hajfonás?

Hogyan lett Kulcsár Edina szenvedélye a hajfonás?

Szépséghírek

EmRata bomba frufruja a hatvanas éveket idézi

EmRata bomba frufruja a hatvanas éveket idézi