9 öngondoskodó rituálé, amit a bezártság alatt sem hanyagolhatsz

2020.április.18.

Az újfajta koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben normális, ha egy kicsit lazábban veszed otthon a mindennapjaidat. Természetes, ha mondjuk eddig minden hétköznap sminkelted magad, most inkább pihenteted az arcbőrödet, vagy hosszabb ideig vagy pizsamában. Vannak azonban olyan rutinok, amiket az otthonlét alatt sem ajánlott elhanyagolnod, főleg azért, mert kellemetlen egészségügyi problémákat is okozhat, ha bizonyos szokásokat ezekben a napokban, hetekben teljesen kiiktatsz.

9 öngondoskodó rituálé, amit a bezártság alatt sem hanyagolhatsz
Fotó: Rexfeatures

1. Fogselyem használata
Az a tény, hogy most nem mehetsz fogászati rutinellenőrzésre, még nem jelenti azt, hogy felhagyhatsz a fogselyem használatával. Előzd meg azt, hogy mire újra felkeresheted a fogorvosodat, komoly problémákat kelljen orvosolnia, ami ráadásul a pénztárcádat is leterhelné. Ugye ezt te sem akarod?

2. Sminklemosás
Ha az otthon töltött időd alatt is kisminkeled az arcodat, akkor ugyanannyira fontos elalvás előtt a smink eltávolítása, mint korábban. Még ha fáradt vagy szomorú is vagy, az sem lehet kifogás a sminklemosás elmulasztására, hiszen ha sminkben alszol, könnyen eltömődhetnek a pórusaid és károsodhat az arcbőröd.

3. Fényvédőkrém használata
Természetes, ha most is szükséged van egy rövidebb egészségügyi sétára, vagy egyszerűen több időt töltesz a teraszodon, vagy a kertedben, mint általában. A fényvédelemről viszont ilyenkor sem szabad elfeledkezned, hiszen a Nap ugyanúgy süt, és az UV-sugaraktól továbbra is meg kell védened a bőröd épségét. A legjobb, ha mindig kéznél van nálad egy fényvédő krém, amit bármikor használhatsz.

4. Körömvágás
Ne hagyd, hogy az eddig gondosan ápolt és szép körmeid harci fegyverré váljanak! Még akkor is, ha most nem keresheted fel a körmösödet, a körmeidet tisztán és rendezetten kell tartanod. A szúrós, hosszú körmök ráadásul a csúnya látvány mellett sok kellemetlenséget is okozhatnak, ezért érdemes azoktól minél előbb megszabadulnod.

5. Ágyneműhuzat-csere
Igen, most szinte biztos, hogy az eddigieknél ritkábban mozdulsz ki, vagy talán minden napodat otthon töltöd, de ettől még az ágyneműhuzatod nem fog öntisztulóvá válni, ezért legalább kéthetente cseréld le, de ha hajlamos napokra az ágyban ragadni, akkor hetente cseréld, és mindennap szellőztess alaposan a hálódban.

199 napot töltött az űrben ez az űrhajós és megosztja tippjeit az elszigeteltség túléléséhez

199 napot töltött az űrben ez az űrhajós és megosztja tippjeit az elszigeteltség túléléséhez

6. Kontaktlencsék tisztán tartása
Ha esetleg nem használnád minden nap a kontaktlencséidet, akkor is fontos, hogy folyamatosan cseréld ki a folyadékot, amiben azokat tárolod. Ha véletlenül bármilyen kis szennyeződés is került a kontaktlencsetartóba, akkor pár nap alatt könnyen megtapadhat a lencséken, és kényelmetlenné, használhatatlanná válhatnak. Új rendelésénél pedig most hosszabb is lehet a kiszállítási idő, ezért inkább ügyelj most is úgy a tisztításra, mint máskor.

7. Dezodor használata
Persze, talán nem mész most sehová, főleg nem társaságba, de attól még az izzadás természetes folyamata nem szűnik meg. A kellemetlen szagok elkerülése érdekében otthon is mindenképpen használj dezodort.

8. Melltartómosás
Oké, talán most csak a boltba leugráskor vagy egy, a piacon tett gyors körnél hordasz melltartót, de attól még hordod. A melltartó, akárcsak a többi ruhadarab, koszosodik, most pedig különösen fontos a higiénia, ezért még véletlenül se csináld azt, hogy napokon keresztül, még ha csak rövid időre is, de ugyanazt a melltartót hordod.

9. Étrend-kiegészítők szedése
Jelenleg talán úgy érzed, hogy a koronavírus dönt afelett, ki egészséges és ki beteg. A többi betegség viszont sajnos ugyanúgy jelen van most is szerte a világban, ezért bármilyen étrend-kiegészítőt is szedtél eddig az egészséged érdekében, most se hagyj fel vele, hiszen minden betegséggel szemben fontos megvédened magad.

Ez is érdekelhet

„Meg akartam találni a valódi önmagamat” - Seema Mathew festőnővel, mellrák túlélővel beszélgettünk

„Meg akartam találni a valódi önmagamat” - Seema Mathew festőnővel, mellrák túlélővel beszélgettünk

Monitor

8 hátborzongató Netflix-horrorfilm, ami garantáltan adrenalin-löketet ad

8 hátborzongató Netflix-horrorfilm, ami garantáltan adrenalin-löketet ad

Divathírek

Karakteres formák, látványos színek: megérkezett a Furla új kollekciója

Karakteres formák, látványos színek: megérkezett a Furla új kollekciója