Hogyan lehet kibírni a nyári hőséget asztmával? Az orvos válaszol

2022.augusztus.4.

Az asztma minden évszakban kellemetlen tüneteket okoz, ám a nyári hőség még jobban megnehezíti a légúti betegséggel élők mindennapjait. Ilyenkor ugyanis nagyobb a levegő pollentartalma, több allergén anyag száll a levegőben, amely fokozza az asztma tüneteit.

A nyári meleg még nehezebbé teszi az asztmások mindennapjait. Oda kell figyelniük magukra!
A nyári meleg még nehezebbé teszi az asztmások mindennapjait
Fotó: Getty Images

Ha Te is küzdesz ezzel a betegséggel, jó, ha felkészülsz és beszerzed a szükséges gyógyszereket, vagy megteszed a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy a nyár valóban a felhőtlen kikapcsolódásról szóljon. Dr. Madarasi Anna allergológus szakorvosától az alábbiakban megtudhatod a legfontosabbakat a nyári asztmáról.

„Az asztma lehet allergiás eredetű – ilyenkor a panaszokat a környezetünkben található anyagok, például háziállatok szőre, háziporatka, penészgomba és a pollenek okozzák –, vagy nem allergiás eredetű. A betegség lehet örökletes, de a tünetek megjelenését nagymértékben befolyásolják a környezeti tényezők. Jellemzően akkor alakul ki, amikor a levegőben lévő bizonyos anyagok fokozott reakciókat váltanak ki a tüdőben és az immunrendszerben. Ennek a következménye a légutak krónikus gyulladása, zihálás, szorító érzés a mellkasban, köhögés vagy légszomj. A tüneteket a légszennyezés, aktív vagy passzív dohányzás, erős illatok vagy vegyszerek hosszan tartó belélegzése fokozhatja. Nyáron a levegőben lévő megnövekedett pollentartalom, valamint a nyári szmog nehezítheti meg a betegek mindennapjait és növelheti az asztmás rohamok gyakoriságát” – mondja Dr. Madarasi Anna PhD, a Budai Egészségközpont allergológus szakorvosa.

Hogyan készülhetsz fel asztmásként a nyárra?

Ha asztmásak vagyunk, mindig nagyon fontos, hogy legyen otthon a gyógyszerünkből, a rohamok alatt használható spray-ből és időben gondoskodjunk az utánpótlásról. Nyáron, a fokozott megterhelés miatt érdemes mindenből beszerezni tartalékot, illetve az is hasznos, ha van otthon egy orvostól kapott, 3 hónapig kiváltható érvényes recept. Ha nyaralni megyünk, legyen mindig kéznél az inhalátor és nem árt, ha tartalékot is beteszünk a csomagba, nehogy elkeveredjen valahol út közben.

5 ok, amiért felébredsz az éjszaka közepén

Milyen egyéb praktikus tanácsok segíthetnek?

  • Ha nyaralást tervezünk, úticélnak érdemesebb a tengerpartot vagy a hegyeket választani a városnéző túrák helyett. Ha mégis az utóbbi mellett döntenénk, akkor induljunk kora reggel a felfedezőútra, amikor még a délutánhoz képest jobb a levegő minősége.
  • A mindennapokat megkönnyítik a pollenjelentések vagy a telefonra letölthető pollenszintet monitorozó applikációk. Segítségükkel megtudjuk, hogy mikorra érdemes szabadtéri programokat terveznünk.
  • A pollenek miatt érdemes este szellőztetni, ha pedig a szabadban töltöttük a napot, este mossunk hajat, hogy minél kevesebb allergén anyag maradjon a testünkön.
  • Hosszú távon segíthet az életmódváltás, a rendszeres, nem megterhelő fizikai aktivitás vagy speciális torna és légzőgyakorlatok elsajátítása.

„Az asztma nem gyógyítható betegség, de kezelhető. Az egészséges életmód, a mozgás és a kiegyensúlyozott étrend jó hatással vannak az általános egészségi állapotra. Szükség esetén az orvos által felírt gyógyszerek helyes alkalmazása segíthet a tünetek kezelésében vagy megelőzésében. Nyáron fokozottan figyeljünk magunkra, mivel a nagy hőség még az egészséges embereknél is okozhat panaszokat. Az egyszerű óvintézkedések betartásával gondtalanul telhet az asztmás betegek nyara is” – tette hozzá a doktornő.

Ez is érdekelhet

Milyen időre számítsak a Szigeten?

Milyen időre számítsak a Szigeten?

Tedd & Ne tedd

Rihanna ismét stílust váltott, ezúttal a kényelemre szavaz, amióta anya lett

Rihanna ismét stílust váltott, ezúttal a kényelemre szavaz, amióta anya lett

Sztárhírek

Olivia Newton-John, a Grease sztárja elhunyt - Legjobb pillanataira emlékezünk

Olivia Newton-John, a Grease sztárja elhunyt - Legjobb pillanataira emlékezünk