Az 5 legnagyobb hazugság a romantikus filmekben a szerelemről

Sajnos a romantikus filmek nemcsak butuska valótlanságokat tudnak állítani a szerelemről, de kifejezetten káros is kehet az üzenetük. Nem árt hát, ha külön tudjuk választani a valóságot a nonszensztől.

1. Ha egy rendes lány vagy, aki egy rossz kapcsolatban szenved, akkor jönni fog valaki, aki varázsütésre kihúz a bajból (ez a valaki természetesen egy jóképű, rendes férfi).


Ez az egyik legkárosabb hazugság. És mégis mennyi film tele van vele! A kiindulása alapja valami olyasmi lehet, hogy a rendesek és a jók elnyerik végül a jutalmukat. Csak sajnos a való életben neked kell erőfeszítéseket tenni azért, hogy például képes legyél elhagyni valakit, akivel boldogtalan vagy. Ha csak vársz a megmentőre, akkor jobbik esetben csak telnek az évek és te maradsz szomorú, rosszabbik esetben jön valaki, aki még a mostani párodnál is rémesebb lesz, és csak ki akarja használni, hogy belelátod a megmentődet.

2. Ha szép, sikeres és értelmes vagy, de mégis egyedül élsz, ezért elkeseredtél és boldogtalanná váltál, akkor hamarosan – amikor már föladtad a reményt – betoppan egy meglepően sármos, értelmes és jóravaló férfi az életedbe, és rájössz, hogy megérte a sok szenvedés.


Van az a közhely, hogy a szerelem akkor jön, amikor a legkevésbé számítasz rá. Ebben van igazság: a szerelem ugyanis általában tényleg azokat találja meg, akik kiegyensúlyozottak, nyugodtak és optimisták, vagyis nem görcsölnek rá arra, hogy van-e éppen szerelem az életükben, vagy nincs. Vagyis: nem akkor jön a szerelem, amikor már föladtad, és a végletekig elkeseredtél. A szerelem nem olyasmi, ami jár a sok szenvedésért. Sajnos, ha eddig csak semmirekellő alakokkal hozott össze a sors, akkor semmi garancia nincs arra, hogy pusztán szenvedéseid okán jön valaki jó. Akkor van rá esély, ha te magad veszed a kezedbe a sorsod irányítását, megtanulsz egyedül is boldog lenni, és rájössz, hogyan kerülhetnéd el azokat a férfiakat, akik nem tesznek jót neked.

3. Ha a párod megcsal, akkor minden körülmények között, azonnal szakítanod kell vele, mert nem érdemel meg.


Sok romantikus film – legyen bármilyen könnyed is – vasszigorral büntetendőnek tartja a férfi hűtlenséget, amit csak olyan pasik követnek el, akik semmit sem érnek (később általában az is kiderül róluk, hogy adót csalnak, lopnak, a legjobb barátjukat is elárulnák). Ez a némileg megmosolyogtató naiv hozzáállás már csak azért is bosszantó, mert általában a férfiakat állítja be gonosz hűtlennek, míg a statisztikákból ma már az derül ki, körülbelül ugyanannyi nő lép félre, mint férfi. A másik pedig: a megcsalás egy nagyon nagy krízis a kapcsolatnak, de a történet sohasem fekete-fehér, a partnernek is van szerepe abban, ha megcsalják őt, még ha nagyon minimális, akkor is, ezért ez két emberről szól. Ha csak úgy szakítasz, nem törődve a te részeddel a sztoriban, könnyen pórul járhatsz megint. De ami a legfontosabb: ha mindketten dolgoznak magukon és a kapcsolaton, akkor igenis túl lehet lenni egy hűtlenségen is.

4. Ha viszont a nő lép félre, annak hátterében általában az áll, hogy a férje nem szereti, esetleg titokban ő is félrelép, szeretőt tart, vagy valami nagyon súlyos gonoszságot követett el, így tulajdonképpen a nőt semmilyen felelősség nem terheli.


Abszolút szexista az a hozzáállás, hogy a félrelépő nő mindig elhanyagolt a kapcsolatában, a félrelépő férfi viszont egy szemétláda. Mégis, hány filmben találkozunk azzal a helyzettel, hogy a nő félrelépése megbocsátható, a férfié nem. Ahogyan fenti is írtuk, természetesen meg lehet javítani egy kapcsolatot, amiben félrelépés történt, de olyan nincs, hogy az egyik fél cselekedetéért kizárólag a másik fél a felelős, ahogyan az sem igaz, hogy a férfi azért lép félre, mert nem tudja magát szabályozni, a nőt viszont belehajszolják.

5. A beképzelt, narcisztikus, nőfaló, arrogáns férfi heteken belül rendes pasas lesz, ha végre találkozik azzal a nővel, aki kihívást jelent neki.

Nem tiszteli a titkárnőjét, a saját anyját, és az előző csaját (persze, mert buta volt, és nagyon ráakaszkodott)? Semmi baj, ha te elég karakán nő vagy, és megmutatod neki, hogy veled nem lehet csak úgy szórakozni, miattad megváltozik majd. Hány filmben láttuk már ezt – és milyen nagy baj, hogy sokan a valóságban is elhiszik! Mi csak egy tanácsot adnánk: kutyából nem lesz szalonna (ha már közhelyekről van szó), ezért ha rendes férfit szeretnél, ne a nem rendesek között keresgélj!

Ez is érdekelhet

Podcast: Inspiráló nők a könnyűzenében - Szovják Bea

Podcast: Inspiráló nők a könnyűzenében - Szovják Bea

GLAMOUR Horoszkóp

Melyik sportág illik hozzád a legjobban? A csillagjegyed elárulja

Melyik sportág illik hozzád a legjobban? A csillagjegyed elárulja

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp - Hivatásodban fordulóponthoz érkezel - szeptember 27-október 3.

Heti horoszkóp - Hivatásodban fordulóponthoz érkezel - szeptember 27-október 3.