Az emberek fele küzdhet ezzel a hiánnyal és nem is tudnak róla: extrém fáradtságot, sőt akár rákot is okozhat
Az Egyesült Királyságban az emberek közel fele küzd B-vitamin-hiánytól és a többségük még csak nem is tud róla. Emiatt egyfajta csendes járványnak is hívják a szakértők. Kezeletlenül extrém fáradtságot, depressziót, születési rendellenességet, demenciát, sőt rákot is okozhat.
Ezeket láttad már?
B-vitaminok nélkül a szervezet nem tud rendesen működni, fontos szerepet játszanak a különböző reakciókban az emberi testben. Bár hiányukat nem könnyű észrevenni, mindenképp érdemes gondoskodnunk a megfelelő bevitelről, hosszú távon ugyanis komoly egészségi gondokat okozhatnak.
A B-vitaminok nyolc kulcsfontosságú tápanyagból álló csoportot alkotnak. Ezek a következők:
- Tiamin (B1-vitamin)
- Riboflavin (B2-vitamin)
- Niacin (B3-vitamin)
- Pantoténsav (B5-vitamin)
- B6-vitamin
- Biotin (B7-vitamin)
- Folsav (B9-vitamin vagy folsav)
- B12-vitamin
Ezek együttesen segítik a szervezetet a táplálékból származó energia tárolásában és felszabadításában, szerepet játszanak az idegrendszer egészségnek megőrzésében, a vörösvértestek képzésében, valamint a bőrünk és a szemünk épen tartásában. A The Sun azt írja, a gyorsételeknek, a vegán étrend népszerűségének, az általános szegénységnek, a rohanó mindennapi életnek és a modern világnak az egyik negatív következménye lehet, hogy nem jutunk hozzá megfelelő mennyiségű B-vitaminhoz, ezért olykor étrend-kiegészítő formájában is érdemes lenne szednünk. Nézzük, mit érdemes róluk tudni!
Tiamin (B1-vitamin)
- Segíti: a szervezetben lebontani és felszabadítani a táplálékból származó energiát és egészségesen tartani az idegrendszert.
- Megtalálható: a borsóban, egyes friss gyümölcsökben, például a banánban és narancsban, a diófélékben, a teljes kiőrlésű kenyérfélékben, dúsított gabonafélékben, májban.
- Ajánlott mennyiség a felnőtteknek: férfiaknak napi 1 mg, nőknek napi 0,8 mg.
Az Alzheimer-kór korai jele lehet, ha így alszol: szakemberek hívták fel a figyelmet a tünetre
Riboflavin (B2-vitamin)
- Segíti: a bőr, a szem és az idegrendszer egészségének megőrzését, valamint a szervezet energiafelszabadítását a táplálékból.
- Megtalálható: tejben, tojásban, dúsított gabonafélékben, gombában, natúr joghurtban.
- Ajánlott mennyiség a felnőtteknek: férfiaknak napi 1,3 mg, nőknek napi 1,1 mg.
Niacin (B3-vitamin)
- Segíti: a szervezetet, hogy energiát szabadítson fel a táplálékból, egészségesen tartani az idegrendszert és a bőrt.
- Megtalálható: húsokban, halban, búzalisztben, tojásban.
- Ajánlott mennyiség a felnőtteknek: férfiaknak napi 16,5 mg, nőknek napi 13,2 mg.
Pantoténsav (B5-vitamin)
- Segíti: a szervezetet energiát felszabadítani az ételekből.
- Megtalálható: csirkehúsban, marhahúsban, májban, vesében, tojásban, gombában és avokádóban.
- Ajánlott mennyiség a felnőtteknek: nincs meghatározott mennyiség.
B6-vitamin
- Segíti: a szervezetet felhasználni és tárolni a táplálékban lévő fehérjékből és szénhidrátokból származó energiát.
- Megtalálható: sertéshúsban, baromfiban (csirke, pulyka), egyes halakban, földimogyoróban, szójababban, búzacsírában, zabban, banánban, tejben, egyes dúsított gabonafélékben.
- Ajánlott mennyiség a felnőtteknek: férfiaknak napi 1,4 mg, nőknek napi 1,2 mg.
Biotin (B7-vitamin)
- Segíti: a szervezetben a zsírsavak előállítását.
- Megtalálható: számos ételben, de csak kis mennyiségben.
- Ajánlott mennyiség a felnőtteknek: nincs meghatározott mennyiség.
Folsav (B9-vitamin vagy folsav)
- Segíti: a szervezetben a vörösvértestek képzését, csökkenti a születési rendellenességek kockázatát.
- Megtalálható: brokkoli, kelbimbó, zöld leveles zöldségek (pl. káposzta, kelkáposzta, tavaszi zöldségek és spenót), borsó, csicseriborsó és vesebab, máj, dúsított gabonafélék.
- Ajánlott mennyiség a felnőtteknek: 200 mikrogramm naponta.
8 ijesztő jel, hogy nem eszel elég fehérjét, pedig a szervezeted éhezik rá
B12-vitamin
- Segíti: a vörösvértestek előállítását és az idegrendszer egészségének megőrzését, a táplálékból származó energia felszabadítását, a folsav felhasználását.
- Megtalálható: húsokban, halakban, tejben, sajtban, tojásban, enyhén dúsított gabonafélékben.
- Ajánlott mennyiség a felnőtteknek: 1,5 mikrogramm naponta felnőtteknek.
