Saját kisfia babaszobáját álmodta meg, inspiráló vállalkozás lett belőle

A huszonéves Hudák-Novák Evelin szíve alatt hordta kisfiát, amikor a babaszoba berendezése közben saját maga által tervezett bútorokat képzelt a kicsi szobájába. A kiságy, a komód és a szekrény elkészült, a gyerekszoba kialakításából pedig vállalkozás lett - így született meg a Rooms&Stories.

Saját kisfia babaszobáját álmodta meg, inspiráló vállalkozás lett belőle
Fotó: Courtesy of Rooms&Stories

Mondják, aki fával foglalkozik, annak óhatatlanul nemesebb lesz a lelke. Ez ma különösen fontos, hiszen gyakorlatilag minden egyes fa kivágása nagy kárt okoz a környezetnek. Jól tudja ezt Hudák-Novák Evelin, aki édesapja asztalos műhelyében már kislányként magába szívta a fa szeretetét, tiszteletét és felejthetetlen édes-fanyar illatát. Nem csoda, hogy felnőtt fejjel is a bútoriparban kezdett dolgozni, sőt, kismamaként emelt a téten, és beállt a tervezőasztal mögé. „A várandósságban az a legszebb, hogy sokkal erősebbek és kreatívabbak leszünk általa. Engem is megcsapott a tenni akarás érzése, és valami újat akartam alkotni, valamit, amihez értek, valamit, amit a gyermekemnek készítek” – mondja a ma 28 éves Evelin, ölében kisfiával, aki bár még nem értheti, miről mesél a mamája, de már része mindannak, amit születése előtt eltervezett.

Fotó: Courtesy of Rooms&Stories

A vállalkozása első története a sajátja volt

A fiatal nő belsőépítész diplomával és egy asztalos család szellemi örökségével vágott bele a bútortervezésbe. És elsőre talán nehéz elképzelni, hogy egy várandós, törékeny lánynak másról sem szóltak a napjai, mint a bútortervezésről, pedig valahol minden szülő ezt teszi, Evelin csupán több időt fordított a gyerekszoba tárgyaira. Komódok, kiságyak és szekrények tervezése lebegett a szeme előtt, amiben a családja is támogatta, majd édesapja asztalosműhelyében elkészültek az első darabok - egy gyerekszoba története, bútorokkal.

A szülés után folytatódott a munka, a kicsinek tervezett bútorok jól mutattak a szobában, és nagy biztonságot adtak a friss szülőknek, hiszen tudták, hogy jó ágyban altatják a kisfiút, és a ruhásszekrény sem fog ráborulni később a kíváncsi gyermekre. „A saját tapasztalataim után bátran terveztem másoknak is szekrényeket, komódokat, kiságyakat vagy amit éppen kértek tőlem. Rengeteg rémtörténet kering arról, hogy a multinacionális bútorgyártók otthon összeszerelhető termékei mennyire balesetveszélyesek. Gondoljunk bele, elég egy rosszul rögzített csavar, és kész a baj, hiszen ahhoz, hogy valami gyerekbiztos legyen, stabilnak kell lennie” – magyarázza Evelin, akinek a Rooms&Stories indításakor az volt a legfőbb célja, hogy biztonsággal használható, tartós bútorokat készítsen kismama társai számára.

Sok nő vágyik saját vállalkozásra, de csak kevesen mernek lépni

Egy év alatt elkészült a honlap, kiépült az online üzlet, és az új történetek új bútorok készítésére inspirálták. Amikor arról kérdezem, hogy huszonévesen egy kisgyerekkel a karjában honnan volt elegendő bátorsága a saját vállalkozáshoz, meglepő természetességgel válaszol.

„Rengeteg tehetséges nő él az országban, akikben újra és újra felmerül, hogy az önálló ötletükre építsenek munkalehetőséget, viszont a legtöbben nem mernek belevágni a megvalósításba. Ez érthető, hiszen az ismeretlen mindig nagyon ijesztően hat az emberre, pláne, ha olyan életszakaszba lép, amikor az anyagi biztonság elsődleges. Én sem mertem volna elindítani a saját online üzletet, ha nincs egy kiszámítható munkám. A férjem szintén a bútoriparban dolgozik, kárpitozott termékekkel foglalkozik, éveken keresztül vezette saját üzletét, ahol vele együtt dolgoztam. Így bátrabban szőttem a vállalkozás terveit, de természetesen én is sokat aggódtam.”

Fotó: Courtesy of Rooms&Stories

A biztonságot az első érdeklődők jelentették, akik saját bútortervekkel keresték fel Evelint, és arra kérték, egészítse ki az ötletet, hogy az álom-gyerekbútor valóban időtálló legyen, a fiatal édesanya pedig teljes vállszélességgel mondott igent a felkérésekre. Ma az egyedi bútortervezés mellett gyerekszoba tervezést is vállal, így belsőépítész diplomáját is behozta a vállalkozásba. Jelenleg egyedül tervezi a komódokat, szekrényeket, kiságyakat, egyedül menedzseli az üzletet, miközben férje segítségével bútorkiállításokra viszi termékeit, amiket egy fiatal asztalos készít. „Sokan kérdezik, hogy miért nem édesapám gyártja a bútorokat, de ennek egyszerű oka van: az ő műhelyében egészen más asztalostermékek készülnek, ezért bölcsebb döntésnek tűnt, hogy egy fiatal asztalossal működjek együtt.”

Ízléses, praktikus, fenntartható

A Rooms&Stories formavilága egyszerű és letisztult, több szempontból is eltér a népszerű gyerekbútoroktól. Semmi matrica, csillagok, kisautó vagy pink színekben játszó tónusok. Helyette a pasztell színek és hagyományos külső dominál. A tervező így szeretné elérni, hogy bútorai végig kísérjék a gyerekkor történetét; hogy a komód vagy a szekrény ugyanúgy megállja a helyét egy babaszobában, mint egy óvodás, kisiskolás vagy kamasz szobájában. Mert csak így tudja még hosszú évekig éltetni azokat a fákat, amikből ezek a darabok készülnek. Evelin bútorai tehát végesek, viszont a szerény választék dacára praktikusak, időtállók, keresettek, és mérhetetlenül tisztelik az alapjukat képező fát.

Hiszünk benne, hogy egymást támogatva nincs lehetetlen - meríts inspiráló női történetekből:

Ez is érdekelhet

Jenna Ortega nemcsak Hollywood új üdvöskéje, de a vörös szőnyeg új hercegnője is

Jenna Ortega nemcsak Hollywood új üdvöskéje, de a vörös szőnyeg új hercegnője is

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói