Félelmetes, de igaz: már napi egyetlen pohár ebből a hétköznapi italból ötszörösére növelheti a szájrák kockázatát
Rémisztő eredményről számoltak be a kutatók: már napi egy pohár cukros üdítő elfogyasztása jelentősen megnövelheti a szájrák kialakulásának kockázatát még azoknál a nőknél is, akik egyébként nem dohányoznak.
Ezeket láttad már?
- Napi egy pohár cukros üdítő jelentősen megnöveli a szájrák kockázatát a nőknél.
- Összesen 160 ezer nő adatait vizsgálták a szakértők.
- A megemelkedett kockázat még azoknál a nőknél is fennáll, akik nem dohányoznak és nem fogyasztanak rendszeresen alkoholt.
Már napi egy dobozos cukros üdítőital elfogyasztása ötszörösére növelheti a szájrák kialakulásának kockázatát - derült ki egy friss tanulmányból. Amerikai tudósok több mint 160 ezer nő adatait vizsgálva állapították meg, hogy azoknál, akik gyakrabban fogyasztottak cukorral ízesített italokat, sokkal nagyobb volt a betegség esélye, mint azoknál, akik havonta egynél kevesebbet ittak.
Nem a cukortartalmat, hanem az ital mennyiségét nézték
A kutatók kijelentették, hogy ezek az eredmények magyarázatként szolgálhatnak arra, miért emelkedett meg annyira az utóbbi időben a szájrákos megbetegedések száma. Különösen a nők körében történt emelkedés, de hogy ennek pontosan mi az oka, arra csak újabb kutatások adhatnak majd választ - számolt be róla a Daily Mail.
A tanulmány szerzői elmondták azt is, hogy az eredményeknek ösztönzően kellene hatniuk a politikai döntéshozókra, hogy korlátozzák a cukorbevitelt a modern étrendben. Az elemzésben nem nevezték meg az üdítők, limonádék, jeges teák pontos márkáit, amelyeket a nők ittak a vizsgálat során.
A szakemberek nem tudták közvetlenül megmérni a nők által fogyasztott italok cukortartalmát, inkább arra támaszkodtak, hogy felmérjék, havonta mennyi ilyen üdítőt ittak. Ezt a mennyiséget összehasonlították a szájrák esetleges diagnózisával: a 30 éves időszak alatt 124 esetet regisztráltak.
Napi 30 gramm fehérjét reggelizek, így alakult át az életem és az egészségem
Az elemzés kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik napi egy vagy több cukros italt fogyasztottak, 4,87-szer nagyobb volt a szájrák kialakulásának esélye, mint azoknál, akik havonta egynél kevesebbet ittak. A megnövekedett kockázat azoknál a nőknél is megmaradt, akik egyébként nem dohányoztak és nem fogyasztottak rendszeresen alkoholt - ez a két tényező is növeli ugyanis a szájrák kockázatát.
A vizsgálatban résztvevők közül 20 ezren számoltak be arról, hogy naponta egynél több cukros üdítőt fogyasztottak. Az elemzés során nem vették figyelembe a diétás italokat, amelyek különböző cukoralternatívákat, mesterséges édesítőszereket tartalmaztak.
Még rengeteg a kérdés
A szerzők egyébként hangsúlyozták, hogy a szájüregi rák kialakulásának esélye viszonylag alacsony. A cukros italok által megnövekedett kockázat azt jelentette, hogy 100 ezer ember közül nagyjából 3 ember lehet érintett. Hozzátették, egyelőre azt nem sikerült tisztázni, minek is köszönhető a cukros üdítők fogyasztása és a szájrák közötti kapcsolat, ezért további kutatásokra lesz szükség.
Azt azonban felvetették, hogy az olyan tényezők, mint például a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, amelyet gyakran adnak az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a különböző üdítőkhöz, általában kapcsolatban áll az ínybetegségekkel és ez akár lehetséges magyarázat is lehet.
Továbbá a szirup más cukorfélékkel együtt megzavarhatja a szájban lévő baktériumokat, amelyek gyulladást és sejtváltozásokat válthatnak ki, amelyek rákkeltőek lehetnek. Hozzátették, az utóbbi időben világszerte feltűnően megszaporodott a szájrákos esetek száma azok körében is, akik nem dohányoznak.
Ezekre a jelekre kell odafigyelni
Mik lehetnek a szájrák tünetei? A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a nem múló szájfekélyek (a szájnyálkahártya felszakadt területei) akár a szájrák tünetei is lehetnek. Ahogyan a duzzanatok, a csomók, a vörös vagy fehér foltok, esetleg a meglazult fogak, sőt a torokfájás és a nyelési nehézségek is utalhatnak a betegségre. Az Egyesült Királyságban évente körülbelül 12500 száj- és torokrákos megbetegedést diagnosztizálnak. Ezeknek nagyjából 70 százalékát a humán papillomavírus okozza.
