Ezek az ételek igazi D-vitamin bombát jelentenek a szervezeted számára, főleg a téli hónapokban kell belőlük sokat enned

2025. január 18.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Rengeteg okunk van arra, hogy nap mint nap időt töltsünk a szabadban, a friss levegőn. Erre az egyik legjobb példa, hogy napsütésben még a D-vitamin raktáraink feltöltéséért is tehetünk csupán azzal, hogy kimozdulunk. Télen viszont a kevesebb napsütéses óra miatt jóval kevesebb D-vitaminhoz juthatunk odakint, így más módszereket is érdemes bevetnünk. Jó hír, hogy bizonyos ételek elfogyasztása is rengeteget segíthet!

Ezek az ételek igazi D-vitamin bombát jelentenek a szervezeted számára, főleg a téli hónapokban kell belőlük sokat enned
Fotó: Cottonbro/Pexels

A téli hónapokban rengeteg szépség rejlik, a szervezetünk azonban ebben az időszakban sajnos nem képes elegendő D-vitamint előállítani a napfényből. Ez már csak azért is rossz hír, mert a D-vitamin segít szabályozni a kalcium és a foszfát mennyiségét a szervezetünkben, ami hozzájárulhat a csontjaink, a fogaink és az izmaink egészségéhez. Ha viszont bizonyos ételeknek nagyobb teret adunk az étrendünkben télen, az aranyat érhet!

A D-vitamin pótlása kulcsfontosságú

A szervezetünk D-vitamint képes előállítani a napfényből, de a téli hónapokban sajnos jóval kevesebbet, mint nyáron, ami miatt komoly kihívással nézhetünk szembe. Ha ugyanis a napfény által nem jutunk elég D-vitaminhoz, és máshogyan sem pótoljuk a szükséges mennyiséget, az NHS szerint olyan negatív következményekkel is szembesülhetünk, mint például a csontritkulás.

Ezek az ételek segíthetnek

A tojássárgája nagyszerű és olcsó módja annak, hogy több D-vitaminhoz jusson a szervezetünk, egy bizonyos formában pedig különösen érdemes fogyasztanunk. A Newcastle-i Egyetem kutatói ötféle módszerrel készítettek tojástételeket, majd megállapították, hogy a rántottában maradt meg a legtöbb D-vitamin, ezután a mikróban főzött és a buggyantott tojás következett. A tükörtojás volt a „legrosszabb” D-vitamin forrás, közvetlenül a keményre főtt tojás után - írja a Mirror.

Az NHS szerint az olajos halak, a vörös húsok, a máj és a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek, például egyes zsíros kencék és reggelizőpelyhek szintén jelentős forrásai a D-vitaminnak. De például a lazac és a gomba is tartalmaz természetes módon D-vitamint, ami máris jó okot adhat arra, hogy rendszeresen fogyasszunk belőlük. Az olyan ételeknél viszont, mint a reggelizőpelyhek, mindenképp érdemes figyelembe vennünk más szempontokat is, például a cukortartalmukat, és a hozzáadott cukrot nem tartalmazó opciókat keresnünk.

Évekkel fiatalabbnak nézhetsz ki ettől a zseniális zöldséges ételtől: ideje rendszeresen fogyasztanod

Évekkel fiatalabbnak nézhetsz ki ettől a zseniális zöldséges ételtől: ideje rendszeresen fogyasztanod

Mikor van szükség étrend-kiegészítőre?

Victoria Taylor, a British Heart Fundation vezető dietetikusa szerint április eleje és szeptember vége között a legtöbb ember szervezetének elegendő D-vitamint kell előállítania a napfényből. Azoknak azonban, akik nem sokat járnak a szabadban, vagy kint elkerülik a napfényt, egész évben érdemes lenne kiegészítőt szedniük.

A Department of Health and Social Care pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy ha valaki sötét bőrű, annál szintén előfordulhat, hogy nem tud elegendő D-vitamint előállítani a szervezete a napfényből. Ezért csakugyan érdemes megfontolnia a D-vitamin étrend-kiegészítő formájában történő bevitelét.

A mértékletesség is fontos

Természetesen az is fontos, hogy túlzásba se vigyük a D-vitamin bevitelét. Az NHS szerint a legtöbb ember számára napi 10 mikrogramm elegendő, 100 mikrogrammnál többet pedig nem szabad szedni. Ha ugyanis túl sok táplálékkiegészítőt szedünk hosszú időn keresztül, az ahhoz vezethet, hogy a kalcium felhalmozódik a szervezetben, ami gyengítheti a csontokat, és károsíthatja a veséket, valamint a szívünket.

Az egy és tíz év közötti gyermekek napi 50 mikrogrammnál többet, a 12 hónaposnál fiatalabb csecsemők pedig 25 mikrogrammnál többet nem fogyaszthatnak D-vitaminból - írja az NHS, hozzátéve, hogy „egyes emberek egészségügyi állapota miatt nem biztos, hogy biztonságosan be tudnak venni ennyit”. Mindent összevetve a legbiztosabb pedig az, ha a háziorvosunkhoz fordulunk, hogy segítsen megállapítani, kifejezetten a mi szervezetünknek mennyi D-vitaminra van szüksége, és hogy indokolt-e étrend-kiegészítőt is szednünk.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Nem így terveztem, de egyedülálló anya lettem

glamour plusz ikon Nem így terveztem, de egyedülálló anya lettem

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Olyan divatesemény lesz Budapesten pár napon belül, amitől leesik az állad (x)

Olyan divatesemény lesz Budapesten pár napon belül, amitől leesik az állad (x)

3 szuper nőies szett a hidegebb napokra (x)

3 szuper nőies szett a hidegebb napokra (x)

Mutatjuk, milyen csizmát válassz szoknyához és milyet nadrághoz (x)

Mutatjuk, milyen csizmát válassz szoknyához és milyet nadrághoz (x)

Így csinálják a profik: készítsd el a tökéletes mindennapi lookot (x)

Így csinálják a profik: készítsd el a tökéletes mindennapi lookot (x)