Ezek az ételek igazi D-vitamin bombát jelentenek a szervezeted számára, főleg a téli hónapokban kell belőlük sokat enned
Rengeteg okunk van arra, hogy nap mint nap időt töltsünk a szabadban, a friss levegőn. Erre az egyik legjobb példa, hogy napsütésben még a D-vitamin raktáraink feltöltéséért is tehetünk csupán azzal, hogy kimozdulunk. Télen viszont a kevesebb napsütéses óra miatt jóval kevesebb D-vitaminhoz juthatunk odakint, így más módszereket is érdemes bevetnünk. Jó hír, hogy bizonyos ételek elfogyasztása is rengeteget segíthet!
Ezeket láttad már?
A téli hónapokban rengeteg szépség rejlik, a szervezetünk azonban ebben az időszakban sajnos nem képes elegendő D-vitamint előállítani a napfényből. Ez már csak azért is rossz hír, mert a D-vitamin segít szabályozni a kalcium és a foszfát mennyiségét a szervezetünkben, ami hozzájárulhat a csontjaink, a fogaink és az izmaink egészségéhez. Ha viszont bizonyos ételeknek nagyobb teret adunk az étrendünkben télen, az aranyat érhet!
A D-vitamin pótlása kulcsfontosságú
A szervezetünk D-vitamint képes előállítani a napfényből, de a téli hónapokban sajnos jóval kevesebbet, mint nyáron, ami miatt komoly kihívással nézhetünk szembe. Ha ugyanis a napfény által nem jutunk elég D-vitaminhoz, és máshogyan sem pótoljuk a szükséges mennyiséget, az NHS szerint olyan negatív következményekkel is szembesülhetünk, mint például a csontritkulás.
Ezek az ételek segíthetnek
A tojássárgája nagyszerű és olcsó módja annak, hogy több D-vitaminhoz jusson a szervezetünk, egy bizonyos formában pedig különösen érdemes fogyasztanunk. A Newcastle-i Egyetem kutatói ötféle módszerrel készítettek tojástételeket, majd megállapították, hogy a rántottában maradt meg a legtöbb D-vitamin, ezután a mikróban főzött és a buggyantott tojás következett. A tükörtojás volt a „legrosszabb” D-vitamin forrás, közvetlenül a keményre főtt tojás után - írja a Mirror.
Az NHS szerint az olajos halak, a vörös húsok, a máj és a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek, például egyes zsíros kencék és reggelizőpelyhek szintén jelentős forrásai a D-vitaminnak. De például a lazac és a gomba is tartalmaz természetes módon D-vitamint, ami máris jó okot adhat arra, hogy rendszeresen fogyasszunk belőlük. Az olyan ételeknél viszont, mint a reggelizőpelyhek, mindenképp érdemes figyelembe vennünk más szempontokat is, például a cukortartalmukat, és a hozzáadott cukrot nem tartalmazó opciókat keresnünk.
Évekkel fiatalabbnak nézhetsz ki ettől a zseniális zöldséges ételtől: ideje rendszeresen fogyasztanod
Mikor van szükség étrend-kiegészítőre?
Victoria Taylor, a British Heart Fundation vezető dietetikusa szerint április eleje és szeptember vége között a legtöbb ember szervezetének elegendő D-vitamint kell előállítania a napfényből. Azoknak azonban, akik nem sokat járnak a szabadban, vagy kint elkerülik a napfényt, egész évben érdemes lenne kiegészítőt szedniük.
A Department of Health and Social Care pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy ha valaki sötét bőrű, annál szintén előfordulhat, hogy nem tud elegendő D-vitamint előállítani a szervezete a napfényből. Ezért csakugyan érdemes megfontolnia a D-vitamin étrend-kiegészítő formájában történő bevitelét.
A mértékletesség is fontos
Természetesen az is fontos, hogy túlzásba se vigyük a D-vitamin bevitelét. Az NHS szerint a legtöbb ember számára napi 10 mikrogramm elegendő, 100 mikrogrammnál többet pedig nem szabad szedni. Ha ugyanis túl sok táplálékkiegészítőt szedünk hosszú időn keresztül, az ahhoz vezethet, hogy a kalcium felhalmozódik a szervezetben, ami gyengítheti a csontokat, és károsíthatja a veséket, valamint a szívünket.
Az egy és tíz év közötti gyermekek napi 50 mikrogrammnál többet, a 12 hónaposnál fiatalabb csecsemők pedig 25 mikrogrammnál többet nem fogyaszthatnak D-vitaminból - írja az NHS, hozzátéve, hogy „egyes emberek egészségügyi állapota miatt nem biztos, hogy biztonságosan be tudnak venni ennyit”. Mindent összevetve a legbiztosabb pedig az, ha a háziorvosunkhoz fordulunk, hogy segítsen megállapítani, kifejezetten a mi szervezetünknek mennyi D-vitaminra van szüksége, és hogy indokolt-e étrend-kiegészítőt is szednünk.
