Ez a különleges diéta lenne a demencia ellenszere? Ezek az ételek egy életen át védik az agyat
Egy nagyszabású amerikai tanulmány szerint van egy étrend, melynek segítségével alaposan lecsökkenthetjük a demencia kialakulásának kockázatát. A jó hír pedig, hogy nem számít, hány éves vagy, az agy egészségét támogató finomságokat tartalmazó diétát sosem késő elkezdeni.
Ezeket láttad már?
A 90 ezer amerikait nyomon követő tanulmány az úgynevezett MIND-diétát vizsgálta, amely a hagyományos mediterrán étrendet a vérnyomáscsökkentő DASH-diétával kombinálja. Az eredményekből pedig kiderült: drasztikusan csökkenthetjük a demencia kialakulását, ha bizonyos élelmiszereket rendszeresen fogyasztunk, néhányat pedig messziről elkerülünk.
Az agy egészségének javításáról ismert, speciális étrendet elemző tudósok szerint a kutatás arra is rávilágított, hogy sosem késő változtatni az étrendünkön az egészségünk érdekében: a résztvevők ugyanis 45 és 75 év közöttiek voltak a vizsgálat kezdetén, az 1990-es években.
A tanulmány eredményei megerősítik, hogy az egészséges táplálkozási szokások az élet közepén és végén megelőzhetik a demenciával járó betegségek kialakulását - mondja Dr. Song-Yi Park, a manoai Hawaii Egyetem docense. Ez arra utal, hogy a demencia megelőzése érdekében sosem késő egészséges étrendet követni
- szögezte le.
Az évek során a kutatásban résztvevő 90 ezer emberből 21 ezer embernél alakult ki demencia. Azonban azoknál, akik a MIND-diétához legközelebb álló élelmiszereket fogyasztották, 9%-kal alacsonyabb volt a demencia kialakulásának kockázata.
A demencia három korai tünete, aminek semmi köze a memóriához: félelmetesen apró dolgok jelezhetik a betegséget
Azok esetében pedig akik 10 éven keresztül egyre jobban alkalmazkodtak a MIND-diétához - beleértve azokat is, akik eleinte nem követték szorosan az étrendet -, 25%-kal alacsonyabb volt a demencia kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik az évek alatt egyre kevésbé tartották be az étrendet.
Mit takar pontosan a MIND-diéta?
A MIND-diéta lényege, hogy a mediterrán étrendet és a vérnyomáscsökkentő DASH-diétát kombinálja. A legnagyobb hangsúlyt azokra az élelmiszerekre fekteti, melyek bizonyítottan támogatják az agy egészségét.
A következő élelmiszerek fogyasztása ajánlott a MIND-diéta során:
- zöld leveles zöldségek és más zöldségek
- bogyós gyümölcsök
- teljes kiőrlésű gabonafélék
- bab és lencse
- diófélék
- halak és baromfi
A következő élelmiszerek fogyasztása NEM ajánlott a MIND-diéta során:
- vörös húsok
- vaj és margarin
- sajtok
- sütemények és édességek
- rántott ételek
Ezekre figyelj oda a MIND-diéta alatt
A cél, hogy a minimálisan feldolgozott, növényi alapú élelmiszerekre koncentráljunk, és kerüljük a magas telített zsírsav- és cukortartalmú, állati eredetű élelmiszereket. Fontos, hogy hetente legalább hat adag zöld leveles zöldséget és legalább napi egy adag egyéb zöldséget fogyasszunk. Emellett hetente legalább két adag bogyós gyümölcs fogyasztása is javasolt.
A teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek kulcsfontosságúak, mivel több rostot, vitamint, ásványi anyagot és egyéb tápanyagot tartalmaznak, mint a finomított gabonafélék. A teljes kiőrlésű élelmiszerek a gabonamag mindhárom részét - a korpát, a csírát és az endospermiumot - tartalmazzák. Ilyen például a teljes kiőrlésű kenyér, a barna rizs, a zabpehely, a quinoa és az árpa. Hetente legalább három adag teljes kiőrlésű élelmiszer fogyasztása javasolt.
6 szokás, ami akár demenciához is vezethet: ideje leállnod velük még ma
A MIND-diéta arra is ösztönöz, hogy minden héten legalább öt adag diófélét, legalább három adag babot vagy lencsét, legalább két adag baromfit és legalább egy adag halat fogyasszunk.
Továbbá nagyon fontos, hogy csökkentsük a vörös húsok fogyasztását, és heti négy adagnál kevesebbet fogyasszunk belőlük. A sajtokból, rántott ételekből, süteményekből és édességekből heti öt adagnál érdemes kevesebbet fogyasztani.
Dr. Park azt azonban hozzátette, hogy a tanulmány megfigyelésen alapul, így nem lehet egyértelműen bizonyítani, hogy csak és kizárólag az étrend volt felelős a demencia kialakulásának alacsonyabb kockázatáért, de az teljesen biztos, hogy az egészséges étrend javíthatja a kognitív egészséget az életkor előrehaladtával.
Forrás: mirror.co.uk
