Egy maréknyi ebből naponta, és a bőröd olyan lesz, mintha éveket fiatalodott volna

2025. április 19.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez a természetes összetevő nemcsak a bőrödet varázsolhatja üdébbé, de a szívedre, az agyadra és az emésztésedre is jótékonyan hat. A ráadás pedig, hogy egy maréknyi is elég belőle naponta!

Egy marék dió naponta nemcsak a szívedet és az agyadat védi, hanem a bőrödet is ragyogóbbá teheti
Egy marék dió naponta nemcsak a szívedet és az agyadat védi, hanem a bőrödet is ragyogóbbá teheti
Fotó: Klaus Vedfelt/Getty Images

A diót sokan csak a süteményekhez társítják, pedig egy naponta egy maréknyi belőle valóságos csodát tehet a testeddel – és még a bőröd is meghálálja. Az omega-3 zsírsavakban, rostokban, antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben gazdag diófélék – különösen a dió – bizonyítottan támogatják a szív, az agy, a bélflóra és a bőr egészségét. Ráadásul könnyű beépíteni őket a mindennapokba: elég egy kis adag a zabkásába, salátára vagy egy kis nasi gyanánt.

A szíved legjobb barátja

A dió rendszeres fogyasztása többféle módon támogatja a szív- és érrendszeri egészséget. Egy adag (kb. 12–14 fél dió) nagy mennyiségű alfa-linolénsavat (ALA) tartalmaz – ez egy növényi eredetű omega-3 zsírsav, amely bizonyítottan csökkenti a szívbetegség kockázatát. Ráadásul a kutatások szerint napi rendszerességű diófogyasztással akár 4%-kal is csökkenthető az LDL („rossz”) koleszterin szintje, miközben a testsúly nem növekszik.

Gyulladáscsökkentő tápanyagokban gazdag

A dió tele van antioxidánsokkal, például polifenolokkal, E-vitaminnal, magnéziummal és argininnel – ezek együtt hatékonyan csökkenthetik a szervezetben fennálló krónikus gyulladást. Ez nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segít, hanem olyan krónikus problémák kockázatát is mérsékelheti, mint a daganatos elváltozások vagy az autoimmun betegségek. Egy kiegyensúlyozott, dióban gazdag étrend hosszú távon hozzájárulhat a sejtek védelméhez és a gyulladásos folyamatok enyhítéséhez.

Erősíti a bélflórát

Egy nyolchetes kísérlet során fény derült arra, hogy azok a résztvevők, akik napi egy marék diót fogyasztottak, szignifikánsan több jótékony bélbaktériummal rendelkeztek, mint amikor kihagyták a diót az étrendjükből. A bélflóra állapota nemcsak az emésztésre van hatással, hanem befolyásolja az immunrendszert, a tápanyagok felszívódását, sőt, még a hangulatot is. A dióban található rostok és polifenolok segítik a jótékony baktériumok elszaporodását, így a rendszeres fogyasztásuk az egész szervezetre pozitív hatással lehet.

Igazi vitaminbomba, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, mégis alig eszel belőle

Igazi vitaminbomba, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, mégis alig eszel belőle

Csökkentheti az egyes daganatok kockázatát

Egyes tanulmányok szerint a dió rendszeres fogyasztása csökkentheti a mell-, vastagbél- és prosztatarák kockázatát – ez elsősorban a benne található antioxidáns polifenoloknak és gyulladáscsökkentő vegyületeknek köszönhető. Egyes vizsgálatok is azt mutatják, hogy ezek az anyagok lassíthatják a daganatos sejtek növekedését és támogatják a sejtek egészséges működését.

Serkenti az agyműködést

A diót nem véletlenül hasonlítják az agy alakjához – számos jótékony hatása van a kognitív funkciókra. Kutatások kimutatták, hogy a dióban található omega-3 zsírsavak, E-vitamin és polifenolok hozzájárulhatnak az időskori memória és gondolkodási funkciók megőrzéséhez, sőt az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is csökkenthetik. Továbbá a diót rendszeresen fogyasztók jobb mentális feldolgozási sebességről és memóriateljesítményről számoltak be.

Csodát tesz a bőröddel

A dióban található egészséges zsírsavak, antioxidánsok és gyulladáscsökkentő anyagok együttesen hozzájárulhatnak a bőr rugalmasságának, hidratáltságának és feszességének megőrzéséhez. Rendszeres fogyasztása belülről támogatja a sejtek regenerációját, így a bőr simábbá, frissebbé és élettel telibbé válhat – mintha éveket fiatalodtál volna. A dió E-vitamin-tartalma ráadásul természetes védelmet nyújthat a környezeti ártalmakkal szemben is.

Mire figyelj?

Bár a dió rendkívül egészséges, magas kalóriatartalma miatt érdemes mértékkel fogyasztani. Egy adag, azaz egy maréknyi naponta tökéletesen elég, és már ennyi is hozzájárulhat a hosszú távú egészségmegőrzéshez. A nyers, sózatlan dió a legjobb választás – önmagában, zabkásában vagy salátára szórva. Érzékeny gyomrúaknak érdemes kicsit áztatni a fogyasztás előtt, hogy könnyebben emészthető legyen.

A dió tehát valódi szuperélelmiszer, amely kis mennyiségben is képes nagy változást hozni az egészségedben. Támogatja a szívet, az agyat, az emésztést, az immunrendszert és a bőrt – ráadásul finom és könnyen beépíthető a napi étrendbe. Ha eddig csak a karácsonyi sütikben találkoztál vele, itt az ideje, hogy új szerepet kapjon a konyhádban – akár már már ma!

Forrás: health.clevelandclinic.org

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Meditáció, álom vagy egy belső utazás során mindig ugyanaz az állat jelenik meg előtted? Nem véletlen

glamour plusz ikon Meditáció, álom vagy egy belső utazás során mindig ugyanaz az állat jelenik meg előtted? Nem véletlen

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

3 tipp, amivel megelőzheted napjaink egyik leggyakoribb fertőzését! (x)

3 tipp, amivel megelőzheted napjaink egyik leggyakoribb fertőzését! (x)

6 dolog, amit valószínűleg rosszul tudsz a hüvelyszárazságról (x)

6 dolog, amit valószínűleg rosszul tudsz a hüvelyszárazságról (x)

Így készülj fel a nőgyógyászati látogatásra magabiztosan! (x)

Így készülj fel a nőgyógyászati látogatásra magabiztosan! (x)

Ez a 4 dolgot segíthet, ha pozitív a HPV-tesztünk (x)

Ez a 4 dolgot segíthet, ha pozitív a HPV-tesztünk (x)