Csak 2 hozzávalóból áll ez az ebéd, de évekkel tovább élhetsz, ha rendszeresen fogyasztod
Az, hogy milyen élelmiszereket fogyasztunk, nagyban befolyásolhatja a várható élettartamunkat. Ebből kiindulva a mai napig sokan szeretnék tudni, milyen ételeket evett II. Erzsébet királynő, aki 96 éves koráig élt. Most a királyi család egykori séfje elárulta, mi volt az egyik kedvenc fogása, ami a szakértők szerint hozzájárulhatott a királynő kivételesen hosszú életéhez.
Ezeket láttad már?
II. Erzsébet királynő igyekezett minél egészségesebben életmódot folytatni, így az étrendje jó néhány tápanyagdús finomságból épült fel. A kedvenc ebédje például két fő összetevőből állt: doveri nyelvhalból és spenótból. A tudomány szerint pedig mindkét hozzávaló extra egészséges, melyek rendszeres fogyasztása akár az életünket is meghosszabbíthatja.
Bár állítólag Erzsébet sosem volt a gasztronómia legnagyobb rajongója, azt feltételezik, hogy kedvenc ebédje szerepet játszott abban, hogy 90 éves kora felett is lenyűgözően jó formában volt. Az angol királyi család egykori séfje, Darren McGrady szerint Erzsébet mindig is a könnyebb, egészségesebb, mediterrán ízeket kedvelte - ennek jegyében készítették egyik legkedveltebb fogását is, a doveri nyelvhalat párolt spenótágyon.
„A királynő sosem volt nagy ételrajongó. Azért evett, hogy éljen, nem pedig azért élt, hogy egyen. Fülöp herceg viszont szenvedélyesen szerette a gasztronómiát” - mondta el McGrady, aki négy éven keresztül dolgozott a palota konyhájában. „Ő mindig ki akart próbálni minden új ételt, és izgatottan várta az új hozzávalókat, míg a királynő, ha új receptünk volt, az egész receptet alaposan átnézte, mielőtt azt mondta:' rendben, próbáljuk ki'.”
De a legtöbbször hétről hétre ragaszkodott ugyanazokhoz az ételekhez.
Ez a mindennapi szokás segít, hogy megérd a 100 éves kort: könnyen meglehet, hogy te is csinálod, csak nem tudsz róla, milyen sokat számít
Ennek köszönhetően a doveri nyelvhal spenótágyon rendszeresen szerepelt az étlapján, amit olykor újburgonyával vagy párolt cukkinivel kiegészítve fogyasztott. Ez az ebéd pedig nemcsak alacsony zsírtartalmú, de fehérjében is gazdag, ráadásul tele van tápanyagokkal, például A-vitaminnal, K-vitaminnal, C-vitaminnal és omega-3 zsírsavakkal.
A fagyasztott spenót a világ egyik legegészségesebb élelmiszere
A BBC összeállított egy listát a világ 100 legegészségesebb élelmiszeréről, melyen a fagyasztott spenót az előkelő 24. helyen szerepel. A zöld leveles zöldség ugyanis bőségesen tartalmaz magnéziumot, folsavat, béta-karotint, K-vitamint és zeaxantint, a fagyasztás pedig segít abban, hogy megőrizze ezeket az értékes tápanyagokat, melyek hozzájárulnak többek között csontjaink és látásunk egészségéhez, valamint az immunrendszerünk működéséhez is - írja a Mirror.
Bár elsőre azt gondolhatnánk, a friss spenótnál nincs egészségesebb, ez nem minden esetben igaz. A Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatása megállapította, hogy a benne található tápanyagok csökkenhetnek a zöldség szállítása és a tárolása során. Egy másik tanulmány pedig kimutatta, hogy a spenót a C-vitamin tartalmának akár 75%-át is elveszítheti egy héten alatt, ezért a betakarítás után minél hamarabb érdemes elfogyasztani.
Tim Spector, a londoni King's College genetikai epidemiológia professzora az Instagram-oldalán így fogalmazott: „A fagyasztási folyamat és a csomagolás módja azt jelenti, hogy a spenótban lévő tápanyagok tökéletesen megmaradnak, így nem veszítünk semmit a friss termék megvásárlásával szemben.”
A nyelvhal vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag
A grillezett nyelvhal vitaminokban, ásványi anyagokban és omega-3 zsírsavakban bővelkedik - ez utóbbi Dominique Ludwig táplálkozási szakértő szerint különösen fontos szerepet játszik az agy és a szív egészségének megőrzésében. A Nutrition And You weboldal külön kiemeli a doveri nyelvhalat - amiből Erzsébet királynő ebédje is készült -, mint az egyik legkevesebb kalóriát tartalmazó laposhalat, és az esszenciális zsírsavak „kiváló” forrásaként hivatkozik rá.
A Cornell Egyetem és a New York-i Sea Grant Extension Program kutatása rámutatott továbbá arra, hogy esszenciális zsírsavak kulcsfontosságúak a vérnyomás csökkentésében, és a szívritmuszavarok kialakulásának kockázatát is csökkentik. Emellett a GISSI Prevention Trial eredményei arra utalnak, hogy az omega-3 zsírsavak beiktatása a felnőttek napi étrendjébe jelentősen csökkentheti az ismétlődő szívroham, a stroke vagy a hirtelen halál valószínűségét.
