4 egészségesnek hitt étel, ami károsabb, mint gondolnád: a szakértők óva intenek tőlük
Nyáron általában többet fogyasztunk a lédús élelmiszerekből, Michelle Slowey dietetikus azonban arra figyelmeztet bennünket, hogy közülük nagyon sok többet árt, mint használ. Lehet, hogy egészségesnek hisszük őket, valójában azonban nem azok.
Ezeket láttad már?
- Dietetikus figyelmeztet a nyári, szezonális élelmiszerek fogyasztásának negatív hatásaira.
A nyár remek alkalom arra, hogy szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk. Ilyenkor gyakrabban választjuk a lédús finomságokat, könnyű snackeket, csakhogy ezek között is vannak bőven olyanok, amelyek egészségünkre nézve károsak lehetnek. Vannak, amelyek gyulladást, duzzanatot, pattanásokat okozhatnak vagy akár az öregedést is felgyorsíthatják. Nézzük, melyek azok az ételek, amelyekkel érdemes csínján bánni!
1. Kukorica
A kukoricát egészséges és könnyű nyári ételnek gondolhatnánk, ugyanakkor gyorsan glükózzá bomlik: ha nem párosítjuk fehérjével vagy egészséges zsírokkal, akkor hirtelen vércukorszint-emelkedést okozhat. „Ez gyakran gyulladást is előidézhet, ami bőrpírral, duzzanattal vagy fakósággal járhat. Természetesen nem kell teljesen kiiktatnunk az étrendünkből, de figyelnünk kell arra, hogy milyen gyakran és mivel együtt fogyasztjuk" - idézi a szakértő szavait az Express.
2. Édes gyümölcsök, például cseresznye vagy mangó
Bár ezek nagyon lédúsak és tele vannak antioxidánsokkal és egyéb fontos tápanyagokkal, érdemes azzal is tisztában lennünk, hogy a szezonális gyümölcsök nagyon magas cukortartalommal rendelkeznek. A kulcs ezúttal is a kiegyensúlyozott étrend.
Egy csészényi cseresznye nagyjából 13-20 gramm cukrot tartalmaz, egy mangó pedig akár 45 grammot. A legjobb, ha ezek mellé alacsony zsírtartalmú fehérjét, például joghurtot vagy túrót párosítunk, így lassíthatjuk a felszívódást.
„Miért fontos ez a bőrünk számára? A cukor megemeli az inzulinszintet, ami serkenti a faggyútermelést és a gyulladásokat, amelyek a pattanások fő okozói. Idővel a túlzott cukorfogyasztás glikációhoz vezethet, ami megkeményíti és gyengíti a kollagént, így a bőr ráncosabbá és élettelenebbé válik."
3. Bolti smoothie-k
A turmixok egészségesek és táplálóak lehetnek, ám a boltban vásároltakkal érdemes vigyázni. Olykor ezek álcázott cukorbombák lehetnek, és a valódi gyümölcs helyett bizonyos helyeken csak gyümölcslevet vagy cukros pörét használnak hozzá. Ez pedig csökkenti az ital rosttartalmát és megemeli a vércukorszintet.
„A cukorbevitel megzavarhatja a bélflórát, gyulladást okozhat és ronthatja a bőr tisztaságát. A rossz bélflóra ugyanis korlátozza a bőr számára a jótékony tápanyagok, például a C- és az E-vitamin felszívódását."
4. Fagyasztott gyümölcspálcikák
Bár ezek a termékek egészségesebbnek tűnhetnek a hagyományos jégkrémeknél, nagyon gyakran tartalmazhatnak adalékanyagokat, emulgeálószereket, mesterséges édesítőszereket, amelyek ronthatják a bélműködést, különösen az arra érzékenyeknél.
Az emésztőrendszer irritációjára a bőr vízvisszatartással, duzzanatokkal, aknéval reagálhat. „Nagyon sok bőrprobléma valójában a bélben gyökerezik, ezért fontos odafigyelni, hogy mit eszünk.” Készítsünk inkább saját magunk hűsítő desszertet, turmixoljunk össze egy banánt mandulatejjel és egy evőkanál mézzel vagy mogyoróvajjal, majd fagyasszuk le.
