Az egyenlő munkamegosztás a kiegyensúlyozott párkapcsolatok alapja és pont

Ma már minden értelmes ember tudja, hogy férfi és nő egyenjogú és egyenrangú. Sajnos azonban a gyakorlatban még mindig kevés házasságban és kapcsolatban valósul meg az egyenlő munkamegosztás. Három pár mondja el, náluk mi a helyzet.

Az egyenlő munkamegosztás a kiegyensúlyozott párkapcsolatok alapja | Fotó: jacoblund/ Getty Images
Az egyenlő munkamegosztás a kiegyensúlyozott párkapcsolatok alapja | Fotó: jacoblund/ Getty Images
Fotó: Getty/Glamour

Az egyenlő munkamegosztás – amelybe nemcsak a konkrét fizikai munka, hanem az érzelmi házimunka is beletartozik – az egyik legfontosabb alapja egy jól működő kapcsolatnak. Ezen a téren még sok párnak kell fejlődnie.

KIEGÉSZÍTJÜK EGYMÁST

A férjem rajz- és magyartanár egy alapítványi iskolában, én pedig HR-vezető vagyok, úgyhogy – a pedagógusok nagy megbecsültségének köszönhetően – én vagyok a fő családfenntartó. Mivel nagyon precíz vagyok, a számlákat, adóbevallást, az adminisztrációs ügyeket is én intézem, a férjem viszont sokkal többet tanul a gyerekekkel, és ő a család programfelelőse is. A házimunkát közösen végezzük, nincs konkrét terepe egyikünknek sem, de ha valamelyikünk látja, hogy fel kell már porszívózni, lejárt a mosogatógép, akkor elvégzi a feladatot. Senkinek nincs itthon olyan kötelessége, amit azért kellene megcsinálnia, mert a neme megkívánja. Timi (36)

Miért kuksolnál egy irodában, ha dolgozhatsz a tengerpart mellől is? Mindent a digitális nomád életmódról

NÉHA TANULNI KELL

A barátom nagyon kedves és előzékeny, de arra meg kellett tanítani, hogy nem magától értetődő, hogy otthon a nő főz és takarít. Nem arról volt szó, hogy elvárta ezt, de magától sosem csinált ilyesmit. Ha én nem csináltam meg, akkor senki. Egyszer elegem lett, és egy hétig vártam, hogy történik-e valami. Végig kedves és megértő volt, többször rendeltünk ételt vagy hideget ettünk, és ültünk a koszban. Végül rákérdeztem, hogy nem zavarja-e, és elmagyaráztam neki, hogy ugyanúgy ki kell vennie a részét a házimunkából. Nagyon elszégyellte magát, és aztán sokat beszélgettünk arról, hogy annak idején neki otthon semmi se kellett csinálnia, mert a nővérei és az anyja elvégeztek helyette mindent. Azóta mindig azt mondja, hogy én mutattam meg neki, milyen a felnőttek élete. Dóra (25)

EGY CSAPAT LETTÜNK

A barátom egy felvilágosult, feminista férfi, három év együttélés után mégis rájöttem, hogy a munkamegosztás nem egyenrangúan zajlik nálunk. Ebben pedig én voltam a ludas. Nem engedtem főzni, mosni, bevásárolni, ezeket megszállottan én akartam kontrollálni, mondván, hogy egy nő jobban tudja. Hosszú időbe telt, míg rájöttem, hogy ezzel egy magam számára is nyomasztó helyzetet termetek. Azóta lazítottam, és kifejezetten élvezem, hogy a közös életünkért nagyjából egyenlően vállalunk felelősséget. Ez a változás intimebbé is tette a kapcsolatunkat, most valóban egy csapat vagyunk, közös célokkal, és egyenlő módon befektetett munkával. Adrienn (31)

„Aki szereti magát, az tud nemet mondani a túlzott munkára, méltatlan helyzetekre"

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es júniusi lapszámában jelent meg.

Ez is érdekelhet

A kielégítő szex 10 alapszabálya

A kielégítő szex 10 alapszabálya

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját