Vigyázz: ezek az ételek fejfájást okoznak

Előfordult már veled, hogy megettél egy finom ebédet vagy vacsorát, és nem sokkal később úgy érezted, mintha fejbe vágtak volna? A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz, amivel életünk során sokszor találkozhatunk, de hozzászokni egyszerűen lehetetlen, és nem is szabad. Mindig helyes döntés, ha igyekszel kideríteni, mi áll a háttérben, és észben tartani azt is, hogy bizonyos ételek felfájást okoznak.

Gondoltad volna, hogy bizonyos ételek fejfájást okoznak? Többek között a túl cukros és sós ételek
Gondoltad volna, hogy bizonyos ételek fejfájást okoznak? Többek között a túl cukros és sós ételek állnak a kellemetlen érzés hátterében
Fotó: Maria Korneeva/Getty Images

Van, hogy olyan dolgok zavarnak be, mint az időjárás változásai, az erős szagok vagy fények. Ezeket aligha kontrollálhatjuk, azt viszont, hogy mit eszünk, már annál inkább eldönthetjük. Bizonyos ételek fejfájást okoznak ugyanis, ezért akár rendszeresen, akár csak alkalmanként vannak panaszaid, bizony érdemes belegondolnod abba, mi került előtte a tányérodra.

Magas cukortartamú ételek

Ha evés után nem sokkal megfájdul a fejed, közben pedig lomhának is érzed magad, esetleg puffadást is tapasztalsz, jó esély van arra, hogy túl sok magas cukortartalmú ételt ettél. A cukros ételek hatására ugyanis megugrik a vércukorszint, majd gyorsan leesik. Ez reaktív hipoglikémiát, vagyis étkezés utáni alacsony vércukorszintet okozhatsz, amitől hamar megfájdulhat a fejed, de szédülés is jelentkezhet. Egyénfüggő, kinek a szervezete mennyi cukrot tolerál jól, de amikor csak lehet, jobb, ha nem a magas cukortartalmú ételeket helyezed előtérbe, ha megéhezel.

Erősen sós ételek

Az erősen sós ételek fogyasztása, mint amilyen sok mirelit élelmiszer, tésztaszósz, paradicsomlé vagy az érlelt sajtok, bizony meglehetősen nagy kihívás elé állíthatják a fejedet. Egyes kutatások szerint azoknak, akik magasabb mennyiségben fogyasztanak nátriumot (körülbelül 8000 mg-ot naponta), ami a só egyik fő összetevője, akár 33%-kal nagyobb valószínűséggel fájdulhat meg a fejük, mint azoknak, akiknél a bevitt nátrium mennyisége nem több 4000 mg-nál. Az általános ajánlások szerint egyébként naponta egy teáskanálnyi só (5000 mg) az a mennyiség, ami még egészséges.

Mesterséges édesítőszeres élelmiszerek

Egyes mesterséges édesítőszeres élelmiszerekben aszpartám van, amelyről úgy tartják, hogy csökkentheti a test dopaminszintjét és fejfájást válthat ki. Elkerülni viszont manapság egyáltalán nem könnyű, ugyanis rengeteg élelmiszerben, például bolti lekvárokban, desszertekben, rágcsálni valókban, édes-savanyú gyümölcs- és zöldségkonzervekben, illetve tenger gyümölcseiből készült konzervben is jelen vagy. Hogy ezt a lehetőséget kizárd fejfájás esetén, egy ideig az a legbiztosabb, ha az élelmiszerboltban mindennek alaposan átolvasod a címkéjét, amit pedig csak lehet, inkább a termelői piacon vásárolsz meg, ahol szinte kizárt, hogy találkozz ezzel az összetevővel.

5 évvel tovább élhetsz, ha ezt csinálod esténként

Feldolgozott húsok

Nincs olyan kutatás, amely egyértelműen kijelentené, hogy a feldolgozott húsok fogyasztása fejfájást okozhat, arra azonban már több tanulmány is rávilágított, hogy a többek közt virsliben, szalonnában és felvágottakban tartósítószerként használt nitrátok problémát okozhatnak. Ugyanis kitágíthatják az ereket, és fejfájást válthatnak ki egyes embereknél. Szerencsére ezeknek a vegyi anyagoknak a mennyisége a húsokban meglehetősen alacsony, ha azonban érzékeny vagy rájuk, hamar panaszokat eredményezhetnek. Így ha erre gyanakodsz, érdemes egy ideig kerülnöd a feldolgozott húsokat, és megnézned, jobban érzed-e magad az elhagyásukkal.

Bármi, ami ételintoleranciát vált ki nálad

Ha tudod, hogy van valamilyen ételintoleranciád, akkor szinte biztos, hogy azt is megtapasztaltad már, diéta nélkül milyen kellemetlenségekkel járhat. De akár az is lehet, hogy még csak nem is sejted, hogy esetleg a laktóz, a glutén vagy mondjuk a szója gondot okozhat számodra. Abban az esetben, ha a te szervezeted sem reagál jól valamilyen élelmiszerre vagy összetevőre, gyakran fejfájás formájában is jelét adja. Így főleg hosszan tartó panaszok esetén érdemes utánajárnod, nincs-e valamilyen ételérzékenységed, vagy gondold végig, esetleg nem követhettél-e el véletlenül diétahibát.

Forrás: everydayhealth.com, healthshots.com

Az egészséged kincs, vigyázz rá:

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Ráknak nincs oka aggodalomra, a Szűz őrizze meg a nyugalmát - június 1.

Napi horoszkóp: A Ráknak nincs oka aggodalomra, a Szűz őrizze meg a nyugalmát - június 1.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

PR

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

PR

Társkeresési pánik: a stressz nem csak a férfiakat ijesztheti el (x)

Társkeresési pánik: a stressz nem csak a férfiakat ijesztheti el (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)