4 élelmiszer, amit távol kell tartanod a konyhádtól, ha 100 évig szeretnél élni
Egy szakértő azt állítja, hogy ha bizonyos élelmiszereket véglegesen kitiltunk a konyhánkból, az akár az élettartamunkat is meghosszabbíthatja. Bár nehéz lehet megválni ezektől a népszerű finomságoktól, a hosszútávú egészségünk szempontjából garantáltan megéri meghozni ezt a döntést. Mutatjuk, mik kerültek fel a tiltólistára!
Ezeket láttad már?
Dan Buettner amerikai író évek óta kutatja a hosszú élet titkát. Célja, hogy feltárja, mik lehetnek azok az életmódbeli tényezők, melyeknek köszönhetően a világ egyes pontjain - az úgynevezett „kék zónákban” - jóval tovább élnek az emberek az átlagnál. Most arra világított rá, melyik az a négy élelmiszer, amit érdemes száműzni a konyhánkból, ha hosszú életet szeretnénk élni. Egészen konkrétan úgy fogalmazott, a következő négy dolgot „soha nem szabadna bevinned az otthonodba”.
Feldolgozott húsok
„Tudjuk, hogy ezek (a feldolgozott húskészítmények) összefüggésbe hozhatóak a rákos megbetegedésekkel” - jelentette ki Buettner. A Cancer Research UK például a feldolgozott és vörös húsokat (mint a sonka, a bacon és bizonyos kolbászok) összefüggésbe hozta a bélrák kialakulásának fokozott kockázatával - írja a Surrey Live. Ennek oka az ezekben megtalálható vegyi anyagok - hem, nitrátok és heterociklikus aminok -, amelyek károsíthatják a bélsejtjeinket.
A vörös vagy feldolgozott húsok mennyiségének csökkentése az étrendben tehát biztos módja az egészségügyi kockázatok csökkentésének. Ha helyettük olyan termékeket választasz, mint a csirke, a pulyka, a tojás vagy a növényi alapú fehérjék, biztosíthatod a változatos étrendet anélkül, hogy káros vegyi anyagokat vinnél be a szervezetedbe.
Cukros italok és előre csomagolt édességek
Buettner szerint a „cukorral édesített italokat” és az „előre csomagolt édességeket” is érdemes tiltólistára tennünk, hogy ne essünk túlzásba a finomított cukrok fogyasztásával. Ne engedd, hogy ezek folyton megkísértsenek az otthonodban, és találkozunk, ha 100 éves leszel
- fogalmazott a kutató.
Csak 2 hozzávalóból áll ez az ebéd, de évekkel tovább élhetsz, ha rendszeresen fogyasztod
A túlzott cukorfogyasztás köztudottan negatív hatással van az egészségünkre, ugyanis súlygyarapodáshoz, valamint a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a májproblémák kialakulásának fokozott kockázatához vezethet.
Ha valami édességre vágysz, fogyassz inkább friss vagy szárított gyümölcsöket, melyek tele vannak rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ráadásul a kalóriatartalmuk is alacsonyabb, mint a cukros nasiké, így a pluszkilók miatt is kevésbé kell aggódnod.
Sós rágcsálnivalók
A hosszú élettartam szakértője azt javasolja, hogy álljunk ellen a sós rágcsálnivalók, például a chipsek kísértésének. A túlzott sófogyasztás ugyanis számtalan egészségügyi problémához vezethet, többek között magas vérnyomáshoz, a szívbetegségek és a veseműködés komplikációinak megnövekedett kockázatához, valamint a stroke kialakulásának nagyobb valószínűségéhez.
A felnőttek általánosan ajánlott sóbevitele maximum napi 6 gramm (kb. 1 teáskanálnyi). Ez magában foglalja az ételeinkben természetesen jelenlévő só, valamint a főzés során, vagy azt követően használt további só mennyiségét is.
Az orvosi konzultáció elengedhetetlen
Mielőtt bármilyen étrendi változtatást hajtanál végre - például elhagynál vagy bevezetnél bizonyos élelmiszereket az étrendedbe - feltétlenül konzultálj az orvosoddal. Ő tud útmutatást adni ahhoz, hogy miként lehet biztonságosan végrehajtani a tervezett változtatásokat anélkül, hogy veszélyeztetnéd az alapvető tápanyagok bevitelét a szervezetedbe.
Forrás: express.co.uk
