7 népszerű étel, amiben jóval kevesebb rost van, mint gondolnád

2025. április 23.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha növelni szeretnéd a rostbeviteledet, valószínűleg azt gondolod, hogy több gabonafélét, gyümölcsöket és zöldségeket kellene fogyasztanod. És ebben nem is tévedsz - de nincs is teljesen igazad. Ugyanis még ezek között is akad néhány olyan élelmiszer, amelynek korántsem olyan szuper magas a rosttartalma, mint hinnéd.

Ezek az ételek korántsem bővelkednek annyira a rostokban, mint hitted
Ezek az ételek korántsem bővelkednek annyira a rostokban, mint gondolnád
Fotó: Stivog / Getty Images

Bár a rostok legnépszerűbb előnye, hogy segítenek megelőzni a székrekedést, Desiree Nielsen dietetikus szerint a jótékony hatásai valójában „messze túlmutatnak a bélrendszeren”. A rostban gazdag ételek hosszabb ideig biztosítanak teltségérzetet, csökkentik a „rossz” koleszterint és védik a szív egészségét. Ennek ellenére a legtöbb felnőtt nem éri el a napi 30 grammos ajánlott napi rostbevitelt.

Ha szeretnél közelebb kerülni az ajánlott mennyiséghez, első sorban érdemes rostban gazdag ételeket beépíteni az étrendedbe, mivel azok más hasznos tápanyagokat is tartalmaznak. Ha kifejezetten ilyen, vagyis rostoktól hemzsegő finomságokat keresel, mutatjuk, milyen ételeket NE válassz, mert ezek egyáltalán nem tartalmaznak annyi rostot, mint elsőre gondolnád.

1. Barna rizs

Ha évek óta barna rizst választasz a fehér helyett a rostok állítólagos előnyei miatt, akkor rossz hírünk van. Igaz, hogy valamivel több tápanyagot tartalmaznak, de nem sokkal: egy fél csésze főtt barna rizsből körülbelül 1,5 gramm rost jut a szervezetünkbe, a fehér rizsből pedig 0,5 gramm.

Összességében a rostkülönbség Desiree szerint nem számot tevő. „Ha jobban szereted a fehér rizst, csak rajta” - fogalmazott. Azt javasolja, inkább turbózd fel a rizst magas rosttartalmú zöldségekkel, például brokkolival vagy zöldborsóval. Ha azonban könnyedén le tudsz mondani a fehér rizsről, próbáld ki a quinoát! Egy csésze főtt quinoa körülbelül 5 gramm rostot tartalmaz, és ugyanolyan sokoldalú, mint a rizs.

Ez történne a testeddel, ha sokkal több rostot ennél

"Bruce itt hagyott minket": Demi Moore könnyeit nyeldesve most közölte a tragikus hírt

2. Káposzta

„Van egy olyan feltételezés, hogy minden zöldség magas rosttartalmú” - mondja Desiree. De ez nem egészen igaz. Vegyük például a káposztát! Egy csésze főtt káposzta körülbelül 3 gramm rostot tartalmaz, míg más keresztesvirágú zöldségek - például a brokkoli (kb. 5 gramm) vagy a kelbimbó (kb. 6 gramm) jóval többet. Ha tehát a rosttartalom prioritást élvez nálad, akkor érdemes a káposztát lecserélned rájuk, vagy hozzáadni őket a menüdhöz.

3. Uborka

Egy nyers uborka körülbelül mindössze 1,5 gramm rostot tartalmaz. Azonban attól függően, hogy mivel fogyasztod, növelheted az általános rosttartalmat. Desiree szerint érdemes őket humuszba mártogatni, vagy más magas rosttartalmú zöldséggel - például babbal -, esetleg quinoával együtt fogyasztani.

4. Paradicsom

Egy újabb példa egy olyan zöldségre, amely a hírneve ellenére nem bővelkedik a rostokban. Egy közepes paradicsom - akárcsak az uborka - körülbelül 1,5 gramm rostot tartalmaz. Ennek ellenére a listán szereplő többi, rostban nem gazdag zöldségféléhez hasonlóan rengeteg egyéb fontos vitamint és tápanyagot - köztük káliumot, valamint A-, C- és K-vitamint - tartalmaz, így mindenképpen megérdemli, hogy helyet kapjon a tányérodon. Csupán más, rostban gazdag finomsággal ajánlott együtt fogyasztanod.

5. Nyers spenót

Két csésze nyers spenót csak körülbelül 1 gramm rostot tartalmaz, így rengeteget kéne enned belőle ahhoz, hogy megközelítsd a napi ajánlott rostmennyiség bevitelét. Azonban van egy egyszerű módja annak, hogy a rosttartalmát megnöveljük: a főzés.

A főzés folyamata során a zöldség rengeteg vizet veszít (mivel a 91%-a víz), így sokkal könnyebb lesz többet enned belőle (és ennek eredményeképpen több rostot tudsz a szervezetedbe juttatni). Ha például egy csésze spenótot megfőzöl, a rosttartalma 0,5 grammról több mint 4 grammra ugrik.

6. Mangó

Desiree szerint általánosságban elmondható, hogy „a gyümölcsök óriási rostnyereményt jelentenek”, és általában több rost van bennük, mint a zöldségekben. A málna például csészénként 10 gramm rostot tartalmaz. Azonban vannak köztük kivételek: egy fél mangó például kevesebb mint két gramm rostot tartalmaz, körülbelül ugyanannyit, mint egy közepes paradicsom. Ha inkább egy kicsivel több rostot tartalmazó trópusi gyümölcsre vágysz, válaszd inkább a guavát, ami csészénként 9 gramm rostot tartalmaz.

Ez az ital igazi áldás az anyagcserédnek, hihetetlen, mennyit fogyhatsz vele

"Bruce itt hagyott minket": Demi Moore könnyeit nyeldesve most közölte a tragikus hírt

7. Görögdinnye

A mangóhoz hasonlóan a görögdinnye is egy olyan gyümölcs, amely nem bővelkedik a rostokban. Csészénként kevesebb, mint egy grammot tartalmaz. Ha valami lédús és ropogós gyümölcsre vágysz, ami tele van rostokkal, egyél inkább egy közepes méretű almát (kb. 5 gramm rostot tartalmaz) vagy egy közepes méretű körtét (kb. 6 gramm rostot tartalmaz) - javasolja Desiree. A körte ráadásul grillezve is pont olyan isteni finom, mint a görögdinnye!

Forrás: self.com

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Az 58 éves Salma Hayek bikiniben pózol a címlapon

Az 58 éves Salma Hayek bikiniben pózol a címlapon

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Nem csak a változókorban üt be – a hüvelyszárazság gyakori és ezt tudnod kell róla (x)

Nem csak a változókorban üt be – a hüvelyszárazság gyakori és ezt tudnod kell róla (x)

Itt az idő, hogy kiderüljön, mennyire tudsz takarékoskodni! - KVÍZ (x)

Itt az idő, hogy kiderüljön, mennyire tudsz takarékoskodni! - KVÍZ (x)

Tudtad, hogy a testképzavar ilyen következménnyel is járhat? (x)

Tudtad, hogy a testképzavar ilyen következménnyel is járhat? (x)

Mivel koccintsunk a barátnőkkel? - Signature italok, amiket imádni fogsz! (x)

Mivel koccintsunk a barátnőkkel? - Signature italok, amiket imádni fogsz! (x)