7 népszerű étel, amiben jóval kevesebb rost van, mint gondolnád
Ha növelni szeretnéd a rostbeviteledet, valószínűleg azt gondolod, hogy több gabonafélét, gyümölcsöket és zöldségeket kellene fogyasztanod. És ebben nem is tévedsz - de nincs is teljesen igazad. Ugyanis még ezek között is akad néhány olyan élelmiszer, amelynek korántsem olyan szuper magas a rosttartalma, mint hinnéd.
Ezeket láttad már?
Bár a rostok legnépszerűbb előnye, hogy segítenek megelőzni a székrekedést, Desiree Nielsen dietetikus szerint a jótékony hatásai valójában „messze túlmutatnak a bélrendszeren”. A rostban gazdag ételek hosszabb ideig biztosítanak teltségérzetet, csökkentik a „rossz” koleszterint és védik a szív egészségét. Ennek ellenére a legtöbb felnőtt nem éri el a napi 30 grammos ajánlott napi rostbevitelt.
Ha szeretnél közelebb kerülni az ajánlott mennyiséghez, első sorban érdemes rostban gazdag ételeket beépíteni az étrendedbe, mivel azok más hasznos tápanyagokat is tartalmaznak. Ha kifejezetten ilyen, vagyis rostoktól hemzsegő finomságokat keresel, mutatjuk, milyen ételeket NE válassz, mert ezek egyáltalán nem tartalmaznak annyi rostot, mint elsőre gondolnád.
1. Barna rizs
Ha évek óta barna rizst választasz a fehér helyett a rostok állítólagos előnyei miatt, akkor rossz hírünk van. Igaz, hogy valamivel több tápanyagot tartalmaznak, de nem sokkal: egy fél csésze főtt barna rizsből körülbelül 1,5 gramm rost jut a szervezetünkbe, a fehér rizsből pedig 0,5 gramm.
Összességében a rostkülönbség Desiree szerint nem számot tevő. „Ha jobban szereted a fehér rizst, csak rajta” - fogalmazott. Azt javasolja, inkább turbózd fel a rizst magas rosttartalmú zöldségekkel, például brokkolival vagy zöldborsóval. Ha azonban könnyedén le tudsz mondani a fehér rizsről, próbáld ki a quinoát! Egy csésze főtt quinoa körülbelül 5 gramm rostot tartalmaz, és ugyanolyan sokoldalú, mint a rizs.
Ez történne a testeddel, ha sokkal több rostot ennél
2. Káposzta
„Van egy olyan feltételezés, hogy minden zöldség magas rosttartalmú” - mondja Desiree. De ez nem egészen igaz. Vegyük például a káposztát! Egy csésze főtt káposzta körülbelül 3 gramm rostot tartalmaz, míg más keresztesvirágú zöldségek - például a brokkoli (kb. 5 gramm) vagy a kelbimbó (kb. 6 gramm) jóval többet. Ha tehát a rosttartalom prioritást élvez nálad, akkor érdemes a káposztát lecserélned rájuk, vagy hozzáadni őket a menüdhöz.
3. Uborka
Egy nyers uborka körülbelül mindössze 1,5 gramm rostot tartalmaz. Azonban attól függően, hogy mivel fogyasztod, növelheted az általános rosttartalmat. Desiree szerint érdemes őket humuszba mártogatni, vagy más magas rosttartalmú zöldséggel - például babbal -, esetleg quinoával együtt fogyasztani.
4. Paradicsom
Egy újabb példa egy olyan zöldségre, amely a hírneve ellenére nem bővelkedik a rostokban. Egy közepes paradicsom - akárcsak az uborka - körülbelül 1,5 gramm rostot tartalmaz. Ennek ellenére a listán szereplő többi, rostban nem gazdag zöldségféléhez hasonlóan rengeteg egyéb fontos vitamint és tápanyagot - köztük káliumot, valamint A-, C- és K-vitamint - tartalmaz, így mindenképpen megérdemli, hogy helyet kapjon a tányérodon. Csupán más, rostban gazdag finomsággal ajánlott együtt fogyasztanod.
5. Nyers spenót
Két csésze nyers spenót csak körülbelül 1 gramm rostot tartalmaz, így rengeteget kéne enned belőle ahhoz, hogy megközelítsd a napi ajánlott rostmennyiség bevitelét. Azonban van egy egyszerű módja annak, hogy a rosttartalmát megnöveljük: a főzés.
A főzés folyamata során a zöldség rengeteg vizet veszít (mivel a 91%-a víz), így sokkal könnyebb lesz többet enned belőle (és ennek eredményeképpen több rostot tudsz a szervezetedbe juttatni). Ha például egy csésze spenótot megfőzöl, a rosttartalma 0,5 grammról több mint 4 grammra ugrik.
6. Mangó
Desiree szerint általánosságban elmondható, hogy „a gyümölcsök óriási rostnyereményt jelentenek”, és általában több rost van bennük, mint a zöldségekben. A málna például csészénként 10 gramm rostot tartalmaz. Azonban vannak köztük kivételek: egy fél mangó például kevesebb mint két gramm rostot tartalmaz, körülbelül ugyanannyit, mint egy közepes paradicsom. Ha inkább egy kicsivel több rostot tartalmazó trópusi gyümölcsre vágysz, válaszd inkább a guavát, ami csészénként 9 gramm rostot tartalmaz.
Ez az ital igazi áldás az anyagcserédnek, hihetetlen, mennyit fogyhatsz vele
7. Görögdinnye
A mangóhoz hasonlóan a görögdinnye is egy olyan gyümölcs, amely nem bővelkedik a rostokban. Csészénként kevesebb, mint egy grammot tartalmaz. Ha valami lédús és ropogós gyümölcsre vágysz, ami tele van rostokkal, egyél inkább egy közepes méretű almát (kb. 5 gramm rostot tartalmaz) vagy egy közepes méretű körtét (kb. 6 gramm rostot tartalmaz) - javasolja Desiree. A körte ráadásul grillezve is pont olyan isteni finom, mint a görögdinnye!
Forrás: self.com
