10 étel vastagbélrák ellen: a táplálkozási szakértő szerint ezek a leghatékonyabb élelmiszerek
A vastagbélrák az Egyesült Királyságban évente 17 ezer halálos áldozatot követel. Előfordulása az elmúlt 30 évben 52 százalékkal nőtt az 50 év alattiak körében. A szakértők úgy vélik, nagyrészt a modern, rostban szegény étrend a felelős emiatt.
Ezeket láttad már?
Felmérések szerint akár minden harmadik bélrákos eset összefüggésbe hozható a túl kevés rost fogyasztásával. A rostok a növényi eredetű élelmiszerek azon részei, amelyeket a beleink nem tudnak teljesen lebontani. Szabályozzák az emésztőrendszerünket és képesek kiűzni a káros vegyi anyagokat a szervezetből. Lassú emésztés esetén a szükségesnél tovább maradnak a beleinkben a méreganyagok, ez pedig bizonyítottan hozzájárul a bélrák kockázatához. Naponta nagyjából 30 grammot kellene belőlük fogyasztani. Jenna Hope táplálkozási szakértő most elárulta, melyek a legjobb rostforrások, amelyeket érdemes beiktatnunk étrendünkbe!
Zab
Minden tizedik ember zabot eszik reggelire és ezt nagyon jól teszik. 100 gramm zab 9,1 gramm rostot tartalmaz. Kiváló módja a napindításnak, jó forrása az oldhatatlan rostoknak. Ezek nem tudnak felszívódni szervezetben, így segítenek fenntartani a bélműködés rendszerességét.
Borsó
A borsó könnyű köret lehet akár a vacsorához is, ráadásul 100 grammnyi adag 5,6 gramm rostot tartalmaz. A zabhoz hasonlóan oldhatatlan rostjai vannak. Választhatunk egyébként más hüvelyeseket is helyette, például csicseriborsót vagy vajbabot.
Aszalt szilva
Az asztalt szilva szintén tele van rostokkal, egy maréknyi nagyjából 5 grammot tartalmaz. Ezek oldhatóak és oldhatatlanok. Előbbiek kötődnek az emésztőrendszerben lévő vízhez, tehát segítenek növelni a széklet térfogatát, megakadályozzák a székrekedés kialakulását. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy mértékkel fogyasszuk, a hirtelen megnövelt rostbevitel ugyanis puffadást okozhat.
8 ijesztő jel, hogy nem eszel elég fehérjét, pedig a szervezeted éhezik rá
Málna
A bogyós gyümölcsök közül a málna tartalmazza a legtöbb rostot, 20 szemnyi nagyjából 5,4 grammot. Nem is kell megfőznünk, megsütnünk, fogyasszuk uzsonnaként, ha délután ránk tör a nassolási vágy.
Fekete bab
A hüvelyesek mindegyike gazdag rostokban, de a legtöbbet mégis a fekete bab tartalmazza, 100 grammonként 10,3-at. A mexikói konyha egyik kedvelt alapanyaga, de mi is bátran főzhetünk belőle. A rostok mellett a sötét héja szívbarát antociánokat is tartalmaz, amelyek segítenek a vérnyomás csökkentésében.
Pattogatott kukorica
A pattogatott kukoricára gyakran kerülendő nassolnivalóként tekintünk, ám ha mi magunk készítjük el és elkerüljük a hozzáadott sót, cukrot, akkor nagyon egészséges is lehet. Egy 25 grammos adag nagyjából 4 gramm rostot tartalmaz.
Mandula
A diófélék és a különféle magvak alapvetően gazdagok rostokban, az egyik legtöbbet pedig közülük a mandula tartalmazza, egy maréknyiban nagyjából 5,3 gramm található.
Chia mag
Már egyetlen evőkanálnyi chia mag 4,8 gramm rostot tartalmaz. Készíthetünk belőle pudingot, de adhatjuk turmixokhoz, zabkásához is, ha szeretnénk megnöveli a napi rostbevitelünket. Kiválóan felszívják a vizet, ezáltal növelik a széklet térfogatát.
Avokádó
Az avokádó magas rost- és egészséges zsírtartalommal rendelkezik, így sokáig jóllakottan tarthat bennünket. Fél avokádóban nagyjából 3,4 gramm rost van - írja a Daily Mail.
Ez történik a testeddel, ha este 9 óra után eszel: nem biztos, hogy a helyedben kockáztatnánk
Édesburgonya
Az édesburgonyát püréként vagy chipsként is fogyasztatjuk, és érdemes is, ugyanis tele van rostokkal, egy gyökér körülbelül 6 grammot tartalmaz. Van benne oldhatatlan és oldható is, amelyek elősegítik a bélmikrobiom sokféleségét.
