2 évvel tovább élhetsz, ha minden nap eszel ebből az ételből
Valószínűleg már te is elgondolkodtál a nagy kérdésen: vajon mi lehet a hosszú élet titka? Bár pontos „receptet” sajnos nem tudunk hozzá, annyi biztos, hogy rendszeres testmozgással és egészséges étkezéssel sokat tehetsz érte. Most egy kutatásból az is kiderült, pontosan mit kell enned - és mennyit - ahhoz, hogy várhatóan 2 évvel meghosszabbítsd az életed!
Ezeket láttad már?
Arról talán már te is hallottál, hogy a diófélék fogyasztása csökkentheti néhány krónikus betegség - például szívbetegségek és a cukorbetegség - kialakulásának kockázatát. Klinikai vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy segítenek csökkenteni a koleszterinszintet, ezáltal a vércukorszintet, valamint javítják az artériák működését. De vajon azok, akik rendszeresen dióféléket esznek, hosszabb életet élnek? A Nutrion Facts honlapján közölt kutatás szerint igen!
A Harvard kutatói több mint 100 000 ember diófogyasztási szokásait kísérték figyelmemmel évtizedeken át, majd azt vizsgálták, találnak-e valamilyen összefüggést a diófélék rendszeres fogyasztása és az emberek elhalálozásának időpontja között. Nos, a szakemberek arra jutottak, hogy azok, akik rendszeresen ettek dióféléket, lényegesen tovább éltek.
Akik napi rendszerességgel fogyasztottak dióféléket, kisebb eséllyel haltak meg rákban, illetve szív- és légzőszervi megbetegedések miatt, mint azok, akik kerülték a dióféléket. Sőt, megállapították, hogy a rendszeres diófogyasztók jelentősen tovább is éltek - függetlenül attól, hogy idősek vagy fiatalok, kövérek vagy soványak voltak, továbbá attól is, hogy mennyit sportoltak, dohányoztak, valamint, hogy mennyi alkoholt ittak és mennyi más, a halálozást befolyásoló élelmiszert fogyasztottak.
Milyen hatással van a súlyunkra a diófélék rendszeres fogyasztása?
Egyes kutatások szerint a diófélékben olyan sok a zsír, hogy rendszeres fogyasztásuk akár súlygyarapodáshoz is vezethet. Más tanulmányok viszont azt bizonyítják, hogy ha nap mint nap fogyasztunk belőlük, azzal csökkenthetjük az elhízás kockázatát, sőt, akár a fogyást is elősegíthetik. Azonban a legutóbbi tanulmány szerint a diófélék rendszeres fogyasztása valójában egyáltalán nem befolyásolja a testsúlyunkat, a testtömegindexünket vagy a derekunk körfogatát.
7 étel, amit soha nem kéne enned reggelire
Egy 2012-es kutatás során az alanyok három hónapon keresztül minden nap 0 db, 70 db vagy 120 db pisztáciával egészítették ki az étrendjüket délutánonként, a kutatók pedig nem találtak észrevehető különbséget a három csoport súlycsökkenése vagy súlygyarapodása között. Ez alapján tehát a diófélék beépítése az étrendünkbe kifejezetten ajánlott az egészségügyi előnyeik miatt, ráadásul attól sem kell tartanunk, hogy a hatásukra megváltozik a testsúlyunk.
Milyen gyakorisággal fogyasszunk dióféléket?
Már heti néhány adag dióféle is megnövelheti az élettartamunkat és csökkentheti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, de napi egy-két kisebb marékkal mehetsz teljesen biztosra. Azonban azt is fontos megjegyezni, hogy kitartónak kell lenni, és nem szabad elhagyni a rendszeres fogyasztásukat.
A PREDIMED tanulmánya szerint ugyanis azok a hosszú ideje diófélékkel táplálkozók, akik csökkentették az elfogyasztott mennyiséget, öt éven belül elvesztették a diófélék hosszú élettartamra gyakorolt hatásainak nagy részét. Csak azok számíthatnak hosszabb életre, akik életük végéig tartják a rendszeres fogyasztást.
