A tökéletes fenyőfa titka - Mégis melyiket érdemes választani?

Rábukkanni a tökéletes fenyőfára kihívás, de közel sem lehetetlen feladat, ha pedig már megvan, az életben tartásáról is gondoskodnunk kell. Íme egy kis útmutató ahhoz, hogy minél tovább gyönyörködhess a karácsonyfád szépségében.

  Tudatosan válasszunk karácsonyfát
Mutasd a célod, mi pedig elmondjuk, melyik az ennek megfelelő tökéletes fenyőfa
Fotó: Shutterstock

Nincs ahhoz fogható, mint amikor belengi a lakást a fenyőfa semmihez sem hasonlítható illata. A karácsonyi dalok, finomságok és fények mind-mind hozzájárulnak a hamisíthatatlan ünnepi hangulathoz, mégis az egyik legjelentősebb élményt a feldíszített fenyő látványa nyújtja. Van néhány dolog, amit te is megtehetsz annak érdekében, hogy a lakásod minél tovább pompázhasson általa.

Körültekintően válassz

Érdemes mérlegelni, hogy a fenyőfaválasztásnál milyen szempontok a leglényegesebbek számodra. Illatos legyen? Sokáig kitartson? A legszebbre vágysz? Ne kelljen vele bajlódni? Mivel minden darab más-más jellemzővel bír, ezáltal fontos, hogy átgondold magadban a prioritásokat.

A sokáig vendégeskedő

A legtartósabb fenyő egyértelműen a kaukázusi jegenyefenyő, amit a legtöbben nordmann fenyő néven ismernek. A tűlevelei kitartóan ragaszkodnak ágaihoz, ezáltal vízkeresztig biztosan élvezheted majd a társaságát. Megjelenését tekintve méltóságteljes, gyönyörű a színe, de ha fenyőillatra vágysz, nem ő lesz a legjobb választás.

A fenyőillatot árasztó

A lucfenyő az a fa, ami először megjelenik lelki szemeink előtt, amikor a régi mesekönyvben szereplő karácsonyi rajzokra gondolunk. Európában őshonos és hosszú évekig a legnépszerűbb fenyőfák között tartották számon. A fűtött légteret egyáltalán nem kedveli, úgyhogy hamar búcsút kell majd venned tőle, addig viszont a legillatosabb fenyő tulajdonosa lehetsz.

Így ünnepeld környezettudatosan a karácsonyt – 6 hasznos tipp

A karácsony szépe

Ha létezne fenyőfa szépségverseny, akkor egyértelműen az ezüstfenyő vinné a prímet, ugyanis annyira gyönyörű, hogy szem nem marad szárazon tőle. A szépségért azonban meg kell szenvedni, hiszen ez a fajta jobban szúr, mint bármelyik másik társa, ezért a díszítés nem lesz könnyű. Ez talán nem jelent akkora problémát, mert már önmagában is tökéletes. Néhány apróság rá, és kész is a remekmű.

Fontos a minőség

Ha már eldöntöttük, melyik fenyő a legideálisabb számunkra, akkor jöhet a következő lépés: hol szerezzük be? Se szeri, se száma a fenyőfaárusoknak a városban; ki olcsóbban, ki drágábban ajánlja. Amennyiben minőségi darabot keresel, úgy érdemesebb kertészetekben körülnézni, továbbá lehetőleg minél később (persze nem az utolsó pillanatban!) beszerezni, hogy minél frissebb legyen. Amikor vásárolsz, nyugodtan kérd ki a fenyőfaárus tanácsát, de ha online veszed meg, mert nem tudod, vagy csak nem szeretnéd hazacipelni a fát, akkor már házhozszállítást is kérhetsz. Ilyen esetben tájékozódj előre.

Gondoskodj róla

Mondanunk sem kell, hogy ez egy fa, ami a természetbe született, ezáltal nem a forróság a legjobb barátja. Ettől függetlenül sokáig bírhatja, ha rendszeresen locsolod és ügyelsz rá, hogy a lakás egyik hűvösebb pontján, mondjuk az ablak és ne a radiátor mellett helyezd el. Utóbbira azért is van szükség, hogy megelőzd a lakástűz kialakulását. Mindemellett pedig egészen a díszítés pillanatáig hagyd a szabadban, tedd egy vödör vízbe, miután lefűrészeltél egy kicsit a fa aljából. Utóbbira azért van szükség, hogy minél több nedvességet tudjon felvenni.

Óvd a környezetet

A karácsony méltó megünneplése mellett nem szabad megfeledkeznünk környezetünk védelméről sem. Emiatt évről évre felmerül az a dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt válasszunk-e. Amit tudni érdemes, hogy Magyarországon nagy számban nőnek fenyőfák abból a célból, hogy egy nap karácsonyfa legyen belőlük. Addig is, amíg a fa 10-20 év alatt eléri végleges termetét, tisztítja a levegőt, tehát a fák kivágása nem erdeink megcsonkítása árán, hanem egy erre a célra létrehozott fatelepen történik. Annak érdekében, hogy biztosan egy ilyen fatelepről kerüljön hozzád a fa, fontos, hogy azt a termelőtől vásárold.

A műfenyő nagyobb károkat okozhat

Gondoltad volna, hogy az élő fák kisebb ökológiai lábnyomot hagynak, mint a műfenyők? A Carbon Trust szerint ennek oka nem más, mint hogy egy szeméttelepen landoló mesterséges fa elégetése sokkal több szén-dioxidot bocsát ki, mint egy valódi fenyőfáé. Utóbbi sorsa karácsony után az, hogy elégetik vagy feldarabolják, azaz bármi is történik vele, az nem okoz akkora károkat a környezetünkben, mint amilyeneket egy mesterséges karácsonyfa elpusztításából keletkező méreganyagok okoznak.

Meghálálja a törődést

Arra is van lehetőségünk, hogy cserepes fenyőt vásároljunk, amelyet, ha megfelelően gondozunk, hosszú évekig a karácsonyfánk maradhat. Ha így döntünk, fontos, hogy a hőmérsékletváltozást fokozatosan adagoljuk neki, tehát, ha sokáig volt kint a hidegben, akkor ne hirtelen kerüljön be a lakásba, illetve utána ne is maradjon bent túl sokáig. Ez azt jelenti, hogy miután lement a karácsony, kezdődhet is a fa visszaszoktatása. Először csak nappalra tegyük ki és éjszakára hozzuk vissza, majd fokozatosan, egyre hosszabb ideig hagyhatjuk kint. 2-3 évente érdemes átültetni, ha pedig hatalmasra nő, a kertben keressünk számára állandó helyet, hogy ha valahányszor ránézünk, a legszebb karácsonyi emlékeink jussanak eszünkbe.

Hangolódj velünk a karácsonyra:

Ez is érdekelhet

5 történelmi pillanat a 2023-as Grammy-gáláról, amire örökké emlékezni fogunk

5 történelmi pillanat a 2023-as Grammy-gáláról, amire örökké emlékezni fogunk

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói