„Ellentmondásos,hogy egy 12 éves gyerek ugyan még nem mehet be egyedül az állatkertbe, de már szexelhet”

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Lehet-e bulit reklámozni izzó levegőjű buliban, lenge öltözetű, egymástól csókot lopó lányokról és asztalon táncoló tinikről, durva bulikról és szövődő szerelmekről? A rövid válasz, hogy persze, hogy lehet, hiszen megtörtént.

A gyermekek védelméért dolgozik a Hintalovon Alapítvány
A gyermekek védelméért dolgozik a Hintalovon Alapítvány
Fotó: GLAMOUR / Herceg Éva

Az eggyel hosszabb válasz az, hogy érdekes pont így hirdetni egy rendezvényt. A tinik (tizenévesek) gyereknek számítanak, és az utóbbi időkben elég sok jogszabály született, ami mindent tilt, amiben gyerek, LMBTQ, szexuális áthallás együtt szerepel. Vajon miért nem akadt fenn mégis a szűrőn ez a szöveg? Gyurkó Szilvia, gyermekvédelmi szakember, a Hintalovon Alapítvány alapítójának véleménycikke egy budapesti étterem Facebook hirdetésére reagál.

Dr. Gyurkó Szilvia a Hintalovon Alapítvány alapítója
Fotó: GLAMOUR

Ellentmondásokban nincs hiány

Lehet, hogy az egymástól csókot lopó lányok más megítélés alá kerülnek, mint a meleg férfiak? Őket nem tekintjük veszélyesnek a gyerekekre nézve? Egy ilyen jelenetet könyvben nem olvashatna egyetlen kamasz sem (csak ha lebontja a fóliát), de a Facebookon szembe jöhet vele, sőt személyesen is a részese lehet?

Vagy az asztalon táncoló tiniket nem tekintik gyereknek? Ők már sminkelnek, rövid szoknyát hordanak, a testük már nem gyerek. Aki sétált már egy tizenéves kamaszlány mellett az utcán, pontosan tudja, hogy a szembejövő férfiak szemében ezek a lányok már nők. Az igény megvan rájuk, amit mi sem mutat jobban, minthogy a Pornhub népszerűségi listákon örök dobogósak azok a pornók, amikben kislánynak imponálnak a felnőtt filmes színésznők.

Ráadásul a jogszabályok is nagyon fura dolgokat üzennek. Magyarországon 12 éves kor a beleegyezéses szexuális kapcsolat alsó korhatára. Egy 12 éves gyerek ugyan még nem mehet be egyedül az állatkertbe, de már szexelhet. Igaz, hogy két évig még csak egy másik, 18 éven aluli gyerekkel, fiatallal, de aztán ha már 14 éves lett, bárkivel ágyba bújhat. Bárkitől csókot lophat, szerelmet szőhet. Az asztalon táncolás meg a buliba járás meg egyébként sem kötött korhatárhoz.

Nő vagy? Van négy jó éved, aztán ülj le, kettes! - De miért küzdünk ezzel, miközben a férfiak kortalan titánok?

Nő vagy? Van négy jó éved, aztán ülj le, kettes! - De miért küzdünk ezzel, miközben a férfiak kortalan titánok?

Nem sért törvényt az a marketinges és reklámszöveg író, aki úgy ír tinikről, mint akik teljes jogú résztvevői egy “durva bulinak”. Nincs akkor semmi baj? Hát, igazából nagyon nagy baj van. Az is kérdés, hogy a hatályos magyar jogszabályok rendben vannak-e (főleg azok, amelyek korlátozzák és tiltják a gyerekek szexuális edukációját), de az biztosan probléma, ha tizenéveseket szexualizálunk.

Mikortól számítanak felnőttnek?

Az életkor nem egy kronológiai tény. Egy 12 éves lány, vagy egy 14 éves lehet, hogy már menstruál, a nemi érés, a testi fejlődés folyamatában közelebb áll egy felnőtthöz, mint egy kisgyerekhez, de attól még nem biztos (sőt, biztosan nem) tart ott érzelmi, lelki fejlődésben, döntéshozatalban, a nemet mondás képességében, autonóm gondolkodásban és a következmények mérlegelésének képességében, mint egy felnőtt.

Ma már sokat tudunk arról, hogy az agyunk hogyan és mennyit fejlődik a születést követően. Merthogy azt csinálja. Nincs még készen az agy sem, amikor világra jövünk, sőt, komoly átalakuláson megy át, formálódik, fejlődik, finomodik a működése. Objektíve nem várható el egy tizenévestől, hogy ugyanúgy hozzon meg döntéseket, ugyanúgy gondolkozzon, mint egy harmincéves felnőtt. Egyre több kutató érvel (sok-sok adattal) amellett, hogy még csak nem is 18 évnél van a felnőttkor határa, hanem valahol a 24-27 éves kor körül.

A gyerekek szexuális fejlődése is egy folyamat, amit sok minden befolyásol (van-e idősebb testvér, milyen tabuk vannak a családban a szexualitás kapcsán, hogyan viszonyulnak a szülők a testiséghez, nemiséghez, látott-e már a gyerek pornót, milyen információkhoz jutott a kortársaktól, stb.). Ebben a folyamatban elég sokáig a gyerek számára a szexualitás nem jelent erotikát. Van teste, vannak testi érzetei, érzelmileg viszonyul másokhoz, érez szeretetet, van tapasztalata az intimitásról, de mindezek az érzések és tapasztalások mentesek a felnőtt értelemben vett “szextől”.

Amikor egy gyerek puszit ad egy felnőtt szájára, hozzá bújik, és azt mondja szeretlek, az semmilyen módon nem ugyanaz, mint amikor egy felnőtt tesz ugyanígy. Egy kamaszgyerek sok szempontból keresi a határait, próbálgatja önmagát és a környezetét. Ebbe beletartozhat az is, hogy sminkel, provokatívan öltözködik, vagy úgy tesz, mintha felnőtt nő lenne. Imponálhat neki, egy felnőtt férfi érdeklődése, az is lehet, hogy elbizonytalanodik abban, hogy a férfiak vagy a nők tetszenek-e neki. De mindezekkel együtt is, ő még egy gyerek. Joga van ahhoz, hogy úton legyen, próbálkozzon, hibázzon, hülyeséget csináljon - és mindezekkel együtt is biztonságban legyen. Ne használják ki, ne bántsák, és ne kezeljék úgy, mintha nem gyerek lenne.

Egy ilyen tartalmú reklámszöveg, ami úgy kezeli a kamaszlányokat, mint egy buli izgalmas tartozékát, és egyenlőségjelet tesz a felnőtt nők, meg a tizenéves lányok közé, nagyon kártékony. Felmenti a felnőttet attól, hogy felelősséget vállaljon azért, ami egy kamaszlánnyal tesz - azon az alapon, hogy „a másik is akarta”, „tudta, hogy mit csinál”. Miközben ez nincs így. Egy gyerek sosem lesz egyenrangú partnere egy felnőttnek. Ha a jogszabályok tiszta utat is adnak egy 14 éves lány meg egy felnőtt férfi (vagy nő) közötti szexuális kapcsolatnak, igazából itt nehéz valódi beleegyezésről beszélni. Ha szexualitásról van szó, nem kérdés, hogy egy gyerek befolyásolható, nehezebben húzza meg a határait, könnyebben manipulálható, tapasztalatlanabb és kiszolgáltatottabb.

Aki pedig olyan helyzetet teremt, vagy arról fantáziál egy reklámszövegben, hogy gyerekek és felnőttek, mint egyenrangú partnerek mulathatnak egy fülledten erotikus közegben, az valamit nagyon nem ért. Se a gyerekek kapcsán, se arról a világról, amiben élünk.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Gryllus Dorka Merő Péter ruhában tündökölt a vörösszőnyegen

Gryllus Dorka Merő Péter ruhában tündökölt a vörösszőnyegen

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

PR

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

PR

Ezekkel a módszerekkel felveheted a harcot a pattanásokkal és pigmentfoltokkal (x)

Ezekkel a módszerekkel felveheted a harcot a pattanásokkal és pigmentfoltokkal (x)

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)