Egyél heti egyet darabot ebből a finomságból, és évekkel tovább élhetsz a szakértők szerint
Van egy finomság, ami az utóbbi években sokak egyik kedvenc reggeli alapanyagává vált. Ebben nagy szerepe van annak is, hogy határozottan trendi lett enni, akárcsak mostanság a pisztáciát. De szerencsére bőven vannak olyan egészségügyi előnyei is, amelyek miatt legalább heti egy darabot érdemes belőle ennünk: ez az étel pedig nem más, mint az avokádó.
Ezeket láttad már?
Egy új tanulmány szerint már heti egy avokádót is elég lehet elfogyasztanunk ahhoz, hogy jótékonyan hasson a testünkre, mi több, ha tényleg rendszeresen beiktatjuk az életünkbe, ahhoz is hozzájárulhat, hogy jó eséllyel évekkel tovább éljünk. Mutatjuk, pontosan miért is van ez így, mit tud az avokádó, hogy nemcsak divatos reggelire enni, hanem egy nagyszerű, egészségtudatos döntés is.
Igazi szuperélelmiszer
Egy, az amerikai Penn State Egyetem táplálkozástudományi tanszékének tudósai által vezetett új tanulmány arra az eredményre jutott, hogy ha bizonyos rendszerességgel beiktatjuk az avokádót az étrendünkbe, az segíthet, hogy tovább éljünk és elkerüljünk különféle betegségeket - számolt be róla a Mirror. De közel sem ez az első kutatás, amely szerint az avokádó egy rendkívül egészségtudatos választás.
Az avokádót valójában már régóta szuperélelmiszerként tartják számon. A krémes zöld gyümölcs jó ideje köszön vissza a konyhákban pirítósokon, turmixokban, salátákban és még sok más formában, ami az egészségügyi előnyeit figyelembe véve egy nagyszerű hír. A Mirror szerint például már egyetlen közepes méretű avokádó tele van alapvető tápanyagokkal.
Ez a csodás gyümölcs gazdag a szívbarát, egyszeresen telítetlen zsírokban, különösen olajsavban, amely a szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt védő hatásáról ismert. Emellett remek rostforrás - gyümölcsönként körülbelül 10 grammot biztosít -, amelynek köszönhetően támogatja az emésztést és a bélrendszer egészségét.
Ez történik a testeddel, ha este 9 óra után eszel: nem biztos, hogy a helyedben kockáztatnánk
De vitaminok és ásványi anyagok lenyűgöző palettájával is büszkélkedhet. Tartalmaz többek között K-vitamint, E-vitamint, C-vitamint, többféle B-vitamint - a folsavat is beleértve -, káliumot (még a banánnál is többet) és olyan erős és fontos antioxidánsokat is, mint a lutein, a zeaxantin és a béta-karotin.
Így segíthet, hogy sokáig éljünk
Ami az avokádó hosszú életet támogató hatását illeti, magas káliumtartalmának köszönhetően a szervezet nátriumszintjének kiegyensúlyozásával segít szabályozni a vérnyomást, ezáltal pedig támogatja a szívünk egészségét. De az egészséges testsúly fenntartásában is segíthet - elősegíti a jóllakottságot, ezzel csökkentve a túlevés valószínűségét -, ami szintén kulcsfontosságú tényező, ha tenni szeretnénk a hosszú életért.
A kutatások arra is rávilágítottak, hogy a rendszeres avokádófogyasztás összefüggésbe hozható bizonyos krónikus betegségek, köztük a cukorbetegség, a rák és a gyulladásos állapotok kialakulásának alacsonyabb kockázatával - ezeknek pedig mindegyike jelentősen befolyásolja a várható élettartamot.
A benne található egészséges zsírok a kutatások szerint az idegsejtek szerkezetének és működésének megőrzésével a kognitív funkciókat is támogatják. C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően pedig az avokádó még a bőrünknek is kedvez, fokozza a rugalmasságot és támogatja a regenerálódását, segítve az öregedés jeleinek lassítását - írja az aimente.elconfidencial.
Heti egy avokádó is kincset ér
Az új tanulmány eredményei azt sugallják, hogy az avokádó beiktatása a napi étrendünkbe hozzájárulhat az általános egészségi állapotunk javulásához. Bár hangsúlyozták, hogy további kutatásokra van szükség ezen előnyök további feltárásához, a bizonyítékok arra utalnak, hogy az avokádó értékes kiegészítője lehet egy kiegyensúlyozott étrendnek, és már heti egy elfogyasztása is rengeteget számíthat.
Dr. Kristina Petersen, a tanulmány társszerzője elmondta: „arra az eredményre jutottunk, hogy azok a résztvevők, akik napi egy avokádót fogyasztottak, jelentősen megnövelték az étrendi irányelvek betartását. Ez arra utal, hogy az olyan stratégiák, mint a napi egy avokádó elfogyasztása, segíthetnek az embereknek az étrendi irányelvek betartásában és a táplálkozás minőségének javításában”.
A rák nem egyenlő a biztos halállal, és ha ezt megértjük, azzal életeket menthetünk
Végül, de nem utolsósorban ez a kutatás a British Heart Foundation szerint hasonló a Journal of the American Heart Association című folyóiratban közzétett eredményekhez, amelyek szerint heti két adag avokádó - egy egész avokádó - elfogyasztása 21 százalékkal csökkentheti a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát. Vagyis már heti egy avokádó elfogyasztása is kincset érhet. Kell ennél több ok arra, hogy rendszeresen helyet adj neki a tányérodon?
