Így válassz hozzád illő számlacsomagot!

Szponzorált tartalom

2021.február.1.

Ma már alig akad olyan felnőtt, akinek ne lenne bankszámlája. Egyszerűen a mindennapos élet intézéséhez nélkülözhetetlen a számlaszám, legyen szó munkavállalásról, tanulásról, lakhatásról vagy éppen vásárlásról. Nem mindegy azonban, ki milyen termék mellett teszi le a voksot. Mint a legtöbb szolgáltatással kapcsolatban, ez esetben is érdemes a személyes igényekből kiindulni.

Számtalan számlatípus létezik, válaszd ki a neked megfelelőt
Számtalan számlatípus létezik, válaszd ki a neked megfelelőt
Fotó: K&H Bank

Számtalan számlatípus létezik, de a legfontosabb talán a folyószámla, hiszen az ügyes-bajos dolgok intézéséhez ez biztosít a legjobb feltételeket. Rugalmas, olcsó, egyszerű a kezelése, röviden praktikus. Mindez persze nem azt jelenti, hogy a többi számlatípusra nincs szükség, de minden bizonnyal a folyószámla lesz az első banki termék, amelyre pénzmozgás tekintetében szüksége lehet bárkinek.

Fontos tudni, hogy ma már számtalan olyan kiegészítő banki termék és szolgáltatás létezik, amelyek a számlához köthetőek, és nagyban könnyítik a mindennapos intéznivalókat. Legfőképpen a vásárlást segítik elő, rengeteg időt és bosszúságot spórolva a tulajdonosnak. Mondani sem kell, hogy a bankkártya mindenképpen ide tartozik, de a számlával összekötött okosóra is egyre népszerűbb, vagy a hitelkártya, esetleg a telefonos paypass is említhető népszerű példaként.

Írásunkban röviden összefoglaljuk a leglényegesebb tudnivalókat a folyószámlákkal kapcsolatban. Megtudhatod, miként lehet számlát nyitni, mi kell hozzá, miért jó az online ügyintézés, és tippeket is adunk, hogy mire érdemes figyelni!

Tippek folyószámlanyitás intézéséhez

Napjainkban már néhány perces folyamatnak minősül a számlanyitás. A legtöbb banknál már pár lépésben online is megoldható. Nézzük, mi kell hozzá!

A számlanyitás lépései:

  1. Bankválasztás: Első lépésként ki kell választani a bankot, ahol a számlavezetést tervezed. Noha apróbb eltérések lehetnek, ma már meglehetősen hasonló a menet a legtöbb banknál.
  2. Számlacsomag kiválasztása: Meglehet, a legnagyobb igény a folyószámlákkal kapcsolatban van, érdemes tudni azonban, hogy vannak egyéb lehetőségek is. Ilyen a betétszámla, a vállalkozói számla, hitelszámla. A folyószámlák csoportján belül is sokszor van lehetőség választani, például korosztály vagy pénzforgalom szerint, illetve egyre több a kiegészítő szolgáltatás is.
  3. Igénylés: Ha kéznél vannak az alapvető dokumentumok (lakcímkártya, személyi azonosító okmány), néhány perc alatt elindítható online a kérvényezés.
  4. Szerződéskötés: Míg néhány éve mindenképpen a bankfiók felkeresésével történt a számlanyitás, ma már ez videós hívás, vagy egyéb, a bank által javasolt módon is megoldható bárhonnan. Természetesen, aki ragaszkodik a hagyományos megoldáshoz, nincs ennek sem akadálya (kivéve, amikor a pandémia helyzet nem engedi).
  5. Bankkártyák átvétele: Amennyiben jár a számlacsomaghoz kártya, ez is átvehető a bankfiókban, vagy postázható.

Ki nyithat bankszámlát?

A fentiekből is kitűnik, alapvetően bárki nyithat bankszámlát, erre vonatkozó speciális jogi megkötés nincsen. Amennyiben adott egy azonosításra alkalmas okmány, egy lakcím, és a kérvényező betöltötte a 18. életévét, lényegében más korlátra nem kell számítani. 18 év alatt is nyitható diákszámla, arra egyedi kritériumok vonatkoznak.

Néhány banknál kitétel, hogy magyar adóilletőségű legyen a számlát igénylő, illetve pontosítani kell, hogy van-e már az adott pénzintézetnél bankszámlája, de jellemzően ezek nem mérvadó tényezők, és van megoldás ilyen esetben is.

Mire figyelj online számlanyitáskor?

A fiatalok nagy része már az online számlanyitás mellett teszi le a voksot, hiszen nincsen ennél praktikusabb, egyszerűbb, gyorsabb. Bárhonnan intézhetőek a pénzügyek, nem kell sorban állni, várakozni. Nem szükséges a nyitvatartási időhöz alkalmazkodni, sőt, akár hétvégén is intézhetőek a feladatok.

Első ránézésre szinte egyforma kondíciókat kínálnak a pénzintézetek, mégsem mindegy, melyikre esik a végső döntés. Évente akár 10-30 000 forintot is lehet spórolni azáltal, ha a megfelelő számlacsomagot sikerül kiválasztani.

Tippek-trükkök tételesen, hogy mire érdemes figyelni:

Számlavezetési- és egyéb díjak – a havi számlavezetési díj lényeges. Tudni kell azonban, hogy ezen kívül még egyéb költségei is léteznek, ezeket sem árt megérdeklődni, ilyenek a bankkártyákkal kapcsolatos díjak. Sokszor a számlavezetési díj egyéb feltételekhez kötött, például bizonyos mértékű pénzmozgáshoz, amit később nem mindenki tud teljesíteni.

Igények – jó át kell gondolni, mire szeretnéd használni a számlát, nagyjából milyen pénzmozgás lesz, milyen típusú kártyákra lesz szükséged, ezek elérhetőek-e az adott számlacsomagban kedvező áron. Az aktuális igényekből kell kiindulni, de az sem baj, ha picit előre gondolkodik az ember.

Bankfiók- és ATM lefedettség – aki tudja, ma már online intézi az ügyeit, de azért nem árt, ha könnyen elérhető egy bankfiók, ha éppen szükséges. Az ATM-ek gyakorisága is mérvadó, hogy ne legyen akadály a készpénzkivétel.

Speciális körülmények – amennyiben például diákszámláról van szó, jó tudni, hogy milyen jogviszonyra van szükség, mennyire hosszan lehet ezt fentartani, és utána milyen számlacsomag lesz elérhető a banknál.

Mivel a banki termékek piaca, de a személyes élethelyzetek is, az igények változnak, érdemes időről-időre felülvizsgálni a választott csomagot, hogy biztosan jól járj.

Kedvezmények – Noha általában nem ez a döntő szempont, több bank ajándékkal, akciókkal, kedvezményekkel kedveskedik számlanyitáskor. Ilyen lehet az egy- vagy néhány havi számlavezetés díjának elengedése, esetleg egy egyszeri összeg jóváírásával hozzák meg a számla iránt érdeklődők kedvét. Bevett szokás az is, hogy bankkártyát kap ajándékba az érdeklődő.

Mindent összevetve, érdemes mielőbb online bankszámlát nyitni, hiszen a modern élet nélkülözhetetlen velejárója ez a termék, legyen szó diákról, pályakezdőről, vagy éppen már dolgozó, önálló életet élő személyről.

Megéri tájékozódni számlanyitás előtt, mert vannak eltérések az egyes pénzintézetek ajánlatai közt, noha ez elsőre nem mindig világos. Fontos a havi számlavezetési díj mértéke, illetve az egyéb költségek, de jó, ha mindig a személyes helyzetből és igényekből indulsz ki, ha számlacsomagot választasz.

Mindenképpen érdemes élni az olyan újdonságokkal, mint amilyen az online bankszámlanyitás, hiszen ez sokkal kényelmesebb, egyszerűbb ügyintézést biztosít a mindennapokban.

Ez is érdekelhet

Hogyan viselj esőkabátot stílusosan? Mutatjuk!

Hogyan viselj esőkabátot stílusosan? Mutatjuk!

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp - Hivatásodban fordulóponthoz érkezel - szeptember 27-október 3.

Heti horoszkóp - Hivatásodban fordulóponthoz érkezel - szeptember 27-október 3.

Divathírek

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!