Őrültségnek tűnik, de tényleg hatásos ez a trükk a kánikula idején

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Amikor beüt a nyári forróság, akkor megvannak a kedvenc hűsítő finomságaink, amik nagyon jól esnek a kánikulában - lehet ez egy jeges kávé, jégkrém vagy egy pohár hideg víz. De mi van, ha azt mondjuk, hogy egy nagy tál gőzölgő húsleves vagy egy bögre forró tea valójában sokkal jobban lehűt téged, mint a jeges italok vagy ételek!?

Ezt a trükköt próbáld ki, ha nagyon meleged van!
Ezt a trükköt próbáld ki a kánikulában!
Fotó: soup__studio / Getty Images

Elsőre talán őrültségnek hangzik, de az a mítosz, mely szerint kánikula idején meleg ételeket és italokat érdemes fogyasztanunk annak érdekében, hogy lehűtsük a testünket, nem csupán egy városi legenda, hanem bizonyított tény.

Egy 2012-es tanulmányból kiderült, hogy azoknak, akik edzés közben forró vizet ittak, jobban csökkent a testhőmérsékletük, mint azoknak, akik hideg vizet ittak. A forró ételek és italok ugyanis felmelegítik a testünket, melynek hatására izzadni kezdünk. Az izzadás pedig a legjobb - és egyetlen - módja annak, hogy a testünk lehűtse magát. Tehát, ha a forró italok és ételek miatt kiizzadsz, akkor gyorsabban le tud hűlni a tested.

Az viszont nagyon fontos, hogy meleg étel vagy ital után bekövetkező izzadságnak el kell tudni párolognia ahhoz, hogy érvényesüljön a hűsítő hatás. Tehát, ha nagyon párás helyen vagy vagy túlságosan vastagon vagy öltözve, és az izzadságcseppek nem tudnak megfelelően elpárologni, akkor teljesen mindegy, hogy hideg vagy meleg ételeket/italokat fogyasztasz.

Melyik hatásosabb a kánikulában: a forró étel vagy a forró ital?

A szakértők úgy vélik, nincs különbség, a testünk ugyanúgy reagál a forró ételekre, mint a forró italokra. Ha viszont biztosra akarsz menni, a legjobb, ha forró és csípős ételt választasz, ugyanis a csilipaprikával ízesített fogások a kapszaicin tartalmuk miatt fokozott izzadáshoz vezethetnek, ennek hatására pedig még jobban lehűlhet a tested. Tehát például egy nagy tál csilis babbal vagy egy csípős curry-vel biztosan nem lőhetünk mellé.

8 zseniális trükk, hogy legkondi nélkül is kibírd a kánikulát

8 zseniális trükk, hogy legkondi nélkül is kibírd a kánikulát

A koreaiak egyébként már generációk óta fogyasztják az extra forró leveseket nyáron, ennek a hagyománynak pedig a VICE 2016-ban megpróbált alaposan utánajárni. Akkor egy étteremtulajdonos, Choi Mi-hee kifejtette, hogy Koreában van egy mondás, ami így hangzik: A tüzet oltsd tűzzel!

Elmondása szerint, ha a melegben hideget eszünk, az ugyan lehűti a gyomrunkat, de a testünk többi része meleg marad, így ugyanolyan melegünk lesz. Ha viszont meleg ételt fogyasztunk, annak hatására izzadni kezdünk, ez a folyamat pedig lehűt minket.

Ezeket az élelmiszereket viszont kerüld a kánikulában

Jeges finomságok

Bár a gyors lehűlés a nagy hőségben nagyon jól esik, hosszabb távon pont az ellenkezőjét éred el vele. A szakértők szerint ha elnyalunk egy fagyit, az hőmérséklet-emelkedéshez vezet, ugyanis az általa okozott gyors lehűlést a szervezet kompenzálni próbálja. Ez pedig minden, a fagyihoz hasonló hideg ételre és italra igaz.

Húsok

A nagy melegben érdemes kerülni a magas fehérjetartalmú ételeket, mivel a fehérje megemésztése több energiát igényel a szervezet részéről, ami hőt termel a termogenezis néven ismert folyamat során.

Feldolgozott élelmiszerek

Fontos, hogy a kánikulában - és általánosságban is - próbáld kerülni a feldolgozott és magas cukortartalmú ételek fogyasztását, mint például fánkot, a muffinokat, a kenyeret, a tésztákat és az egyéb gabonaféléket. A szervezetnek ugyanis sok vízre van szüksége ezen élelmiszerek metabolizmusához, a nagy hőségben viszont elengedhetetlen, hogy hidratáltak maradjunk.

Forrás: delish.com, tasteofhome.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

glamour plusz ikon Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)