A kávé a szívbetegségektől is megvédhet, de csakis akkor, ha ebben az időben fogyasztod

2025. január 14.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A kávéfogyasztás pozitív hatásairól az elmúlt időszakban nagyon sokat hallhattunk. Talán meglepő lehet, de kiderült, hogy a kedvenc italunk akár még a szívbetegségtől is megóvhat. Ez azonban függhet attól, pontosan mikor isszuk. Nézzük, mi az ideális időpont!

Ha a kávét reggel fogyasztjuk, az a szívbetegségektől is megvédhet
Ha a kávét reggel fogyasztjuk, az a szívbetegségektől is megvédhet
Fotó: Edward Berthelot / Contributor / Getty Images

Meglepő felfedezésre jutottak a kutatók, a kávé megóvhat bennünket a szívbetegségek kialakulásától, de csakis akkor, ha reggel fogyasztjuk. Ha ugyanis később isszuk, akkor búcsút inthetünk pozitív hatásainak.

Délután és este már ne fogyasszuk

A kávé fogyasztása reggel a legegészségesebb, állapította meg egy friss kutatás. Kiderült ugyanis, hogy azoknál, akik ebéd előtt kávéznak, kisebb a szívbetegség és a fiatalon elhalálozás kockázata, mint azoknál, akik egész nap kávét kortyolgatnak.

A New Orleans-i Tulane Egyetem tudósai szerint a délutáni vagy esti koffein megzavarhatja a szervezet belső óráját és megemelheti a vérnyomást. A kutatásba, amely 1999 és 2018 között zajlott, több mint 40 ezer alanyt vontak be.

A vizsgálatban résztvevők több mint egyharmada (36 százalék) reggel ivott kávét, 16 százalékuk gyakorlatilag egész nap iszogatott belőle, 48 százalékuk pedig egyáltalán nem fogyasztott az italból. Az eredmények azt mutatják, hogy a reggeli kávézóknál 31 százalékkal volt kisebb a szívbetegségek kialakulásának esélye, mint a másik két csoportnál és 16 százalékkal volt kisebb a valószínűsége annak, hogy idő előtt meghalnak.

A világ legidősebb embere ezt a két élelmiszert szerette a legjobban, 116 évig élt: ideje neked is megkóstolnod őket

A világ legidősebb embere ezt a két élelmiszert szerette a legjobban, 116 évig élt: ideje neked is megkóstolnod őket

Akik egész nap kortyolgatták a kávét, azoknak nagyjából ugyanolyan esélyük volt a betegségre, mint azoknak, akik egyáltalán nem kávéztak. „Ez az első tanulmány, ami azt mutatja, hogy nemcsak az a fontos, hogy iszunk-e kávét és milyen mennyiségben, hanem az, hogy pontosan a nap melyik szakában fogyasztjuk. Talán el kellene gondolkodunk azon, hogy a jövőben ezzel is kiegészítsük a táplálkozási tanácsadásokat" - idézi a The Sun a tanulmány szerzőjének, Dr. Lu Qi-nek a szavait.

A szakember hozzátette, a mostani felfedezésre az lehet a magyarázat, hogy a délutáni vagy esti kávéfogyasztás megzavarhatja a cirkadián ritmust és az olyan hormonok szintjét, mint a melatonin. Márpedig ez a szív- és érrendszeri kockázati tényezők, például a gyulladás vagy vérnyomás változásához vezethet. Mint mondta, további klinikai vizsgálatokat terveznek, hogy alaposabban is leteszteljék, hogy az egyes napszakokban hogyan is hat szervezetünkre a kávé.

Az egyik legnépszerűbb ital

Érdekesség, hogy az Egyesült Királyságban a kávé már majdnem annyira népszerű, mint a tea. A britek naponta 98 millió csészével isznak meg naponta a feketéből, a másik italból pedig 100 milliónyit.

Korábbi kutatási eredmények azt bizonyították, hogy a kávé csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, a stroke, valamint a demencia kockázatát, sőt a rák kialakulásnak esélyét is. Mindez a kávéban lévő antioxidánsoknak és a koffein által felpörgetett anyagcserének köszönhető.

„El kell fogadnunk, hogy jelentős bizonyítékok vannak arra, hogy a kávé fogyasztása, különösen a reggeli órákban egészséges szokásnak számít. Igyunk tehát kávét bátran, de csakis reggel!" - mondta el Thomas Lüscher professzor.

A kávéfogyasztás további egészségügyi előnyei

Tanulmányok megállapították, hogy a kávé nemcsak az ébrenlétet segíti, hanem hosszabb életet is eredményezhet: a kávéfogyasztók harmadával kisebb valószínűséggel halnak meg fiatalon. A Semmelweis Egyetem kutatói pedig bizonyították, hogy a kávéfogyasztók 21 százalékkal kisebb eséllyel kapnak stroke-ot és 17 százalékkal kisebb náluk az esélye annak, hogy szívbetegségben halnak meg.

4 dolog, ami miatt állandóan cukor után sóvárogsz: nem is gondolnád, mi áll a háttérben

4 dolog, ami miatt állandóan cukor után sóvárogsz: nem is gondolnád, mi áll a háttérben

A Veronai Egyetem szakemberei pedig arra jutottak, hogy az eszpresszó rendszeres fogyasztása csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásnak esélyét. Több tanulmány arra is rávilágított, hogy a mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás csökkenti a bél- és a méhrák esélyét.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Nagyon kínos: Kiderült, mivel gúnyolták Harry herceget a palota alkalmazottai

Nagyon kínos: Kiderült, mivel gúnyolták Harry herceget a palota alkalmazottai

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

„Soha többé nem fogok tangát hordani, és azt is elmondom, miért” (x)

„Soha többé nem fogok tangát hordani, és azt is elmondom, miért” (x)

Ezt a ránctalanító anyagot a tested is termeli, és elképesztően hatékony (x)

Ezt a ránctalanító anyagot a tested is termeli, és elképesztően hatékony (x)

Hüvelygombás lehetsz a párodtól? Eláruljuk (x)

Hüvelygombás lehetsz a párodtól? Eláruljuk (x)

Nem gondoltuk volna: ezek a kozmetikumok árthatnak az egészségnek (x)

Nem gondoltuk volna: ezek a kozmetikumok árthatnak az egészségnek (x)