Évekkel fiatalabbnak nézhetsz ki ettől a zseniális zöldséges ételtől: ideje rendszeresen fogyasztanod
Az életkorunk előrehaladtával sokan egyre fontosabbnak érezzük, hogy mindent megtegyünk az egészségünkért. Ennek érdekében kialakíthatunk például egy remek bőrápolási rutint, de borzasztóan sokat számíthat az is, hogy milyen élelmiszerek kerülnek az asztalunkra. Van például egy zseniális zöldséges étel, amelyről úgy tartják, hogy évekkel megfiatalíthat minket, és még sok más nagyszerű előnye is van.
Ezeket láttad már?
A Holland & Barrett szerint van egy hazánkban is kevésbé ismertnek számító zöldséges étel, amelyet bár rengeteg okunk lenne rendszeresen fogyasztani, sokan még csak nem is kóstoltuk. Nem másról van szó, mint a kimchiről, amelynek ha gyakran helyet adunk az étrendünkben, számos nagyszerű előnnyel gazdagodhatunk, és igen, tényleg még fiatalabbnak is nézhetünk ki a segítségével!
Kitűnő probiotikus étel
A Holland & Barrett a közelmúltban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kimchinek mondhatni „kötelező” elemnek kellene lennie az otthonunkban. De hogy miről is van szó pontosan? A kimchi egy koreai fermentált étel kínai kellel, amely magas probiotikumtartalmáról ismert. De gyakran használnak hozzá más zöldségeket is, például retket, sárgarépát és hagymát – írja a Mirror. Vagyis egy zöldségekben gazdag ételről van szó, ami eleve megalapozhatja, hogy kedvező legyen számunkra.
Különleges és fűszeres
A Mirror szerint a kimchi egyedi ízének megteremtéséhez a káposztát és az egyéb zöldségeket általában fűszerekkel, például chilivel ízesítik, majd 3-21 napig erjesztik egy edényben. Több boltban, illetve jó néhány hazai termelőnél is kapható, és akár mi magunk is elkészíthetjük otthon. De akár készen vesszük, akár mi magunk készítjük el, elfogyasztva csodásan hathat a testünkre.
Erősítheti az immunrendszerünket
A lap arról is beszámolt, hogy a Lactobacillus plantarum, egy baktériumtörzs, amely gyakran megtalálható az olyan erjesztett élelmiszerekben, mint a kimchi, összefüggésbe hozható az immunrendszer erősítésével. Egy egereken végzett vizsgálat szerint segített csökkenteni egy gyulladásos marker szintjét, ami arra utal, hogy kapcsolat van ezen baktérium és az egészségesebb immunrendszer között.
Egyetlen pohár naponta ebből az italból csökkentheti a bélrák kockázatát: létfontosságú ásványi anyagot tartalmaz
Magas probiotikumtartalma miatt a WebMD szakértői további előnyökre is kitértek: „a probiotikumok a koleszterinszint és a gyulladás csökkentésével javíthatják a szív egészségét. A kimchiben található rostok, antioxidánsok és tápanyagok segíthetnek a vércukor- és koleszterinszint csökkentésében is, ami támogathatja a szív egészségét” – írja a Bristol Live.
Fiatalíthat
A H&B szakértői felhívták a figyelmet olyan bizonyítékokra, eredményekre is, amelyek a kimchire, mint potenciális fiatalságmegőrző élelmiszerre utalnak, megjegyezve, hogy „a kimchi hatékonyan lassítja az öregedési folyamatot”. Ezt azzal magyarázzák, hogy „segíthet a sejtek élettartamának meghosszabbításában”. Egy olyan kísérletet idéztek, amelyben „emberi sejteket kezeltek kimchivel, és a sejteken végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a sejtek életképessége megnövekedett, így meghosszabbodott az élettartamuk”.
A fogyásban is segíthet
Ráadásként egy négy héten át tartó, túlsúlyos egyének bevonásával végzett vizsgálat végén a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy mind a friss, mind az erjesztett kimchi „úgy tűnt, hogy segít a résztvevőknek csökkenteni a testsúlyt, a testtömegindexet (BMI) és a teljes testzsírt”. Kell ennél több ok arra, hogy te is adj egy esélyt a kimchinek, vagy akár már most elhatározd, hogy ezentúl rendszeresen eszel belőle?
